2 évnél régebbi cikk

Cser-Palkovics András: elhibázott a társasházak parkolóépítésének új, állami szabályozása
Cser-Palkovics András: elhibázott a társasházak parkolóépítésének új, állami szabályozása

Életszerűtlen, hogy egy lakáshoz egy parkolóhelyet kellene a jövőben a kivitelezőknek biztosítani. Ez, főleg a nagyobb városokban közlekedésszervezési és környezetvédelmi károkat okoz - fejtette ki közösségi oldalán véleményét az új állami szabályozásról Cser-Palkovics András polgármester.

Cser-Palkovics András posztjában úgy fogalmazott, hogy számos városban, Fehérváron is jelentős közlekedési, környezetvédelmi kihívást jelent a parkolás problémája. Eddig az új építésű lakóházak kivitelezőinek lakásonként 1,5 parkolóhelyet kellett építenie, az építési telken belül. Az új szabályozás értelmében ez a szám lecsökken 1 parkolóhelyre.

Székesfehérváron robbanásszerűen emelkedett a gépkocsik száma, rengeteg háztartásnak immár nem egy, hanem kettő, néha három gépjárműve van, vagyis annyit is kell parkoltatni. Könnyen belátható tehát, hogy lakásonként 1 parkolóhely elvárása nem fedi a helyi valóságot, igényt. A közterületeken pedig nincs több hely.

"Az új szabályozást tartalmazó Országos Településrendezési és Építési Követelmények (OTÉK) nem veszi figyelembe a Fehérvár helyzetében lévő városok igényeit e tekintetben. Külön kellemetlen, hogy előzetes szakmai egyeztetés nélkül született meg ez a jogszabály.Középtávon az elégtelen mennyiségű parkolóhely jelentős közösségi feszültséghez, környezetvédelmi károkhoz fog vezetni, melyeket utána az önkormányzatoknak kell orvosolniuk közpénzből, ha egyáltalán tudják. Fehérváron jelentős lépéseket tettünk a fenntarthatóság érdekében, és igen, bőven van még teendőnk is, de ebben eddig az állam minden szervére segítő, konzultáló partnerként számíthattunk, bízom benne, hogy ez ezután is így marad. Ennek érdekében felterjesztéssel élek az állam felé, hogy az új szabályozást vonja vissza, vagy korrigálja, legjobb esetben utalja ezt a kérdést önkormányzati hatáskörbe." - írta közösségi oldalán Cser-Palkovics András.

 

Borítókép: Facebook/Dr. Cser-Palkovics András
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek