2 évnél régebbi cikk

Újra lendületben a fehérvári triatlonisták
Újra lendületben a fehérvári triatlonisták

A munka-család-sport egyensúlyt szem előtt tartva edzenek a Family Tree Triatlon SE tagjai. A csodás idő miatt egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a kerékpáros és duatlon-jellegű mozgásformákra. A fehérvári triatlonisták legutóbb a Triatlon Rövidtávú Amatőr Kupán remekeltek, ma az Aquatlon - Regionális Döntőn szerepelnek, hónap végén pedig a Tisza Triatlonon állnak majd rajthoz.

Csodás az idő, így végre lehet rendesen bringázni a szabadban!” – lelkendezett Janota Zoltán vezetőedző, korosztályos duatlon bajnok, amikor legutóbb találkoztam vele – „A remek napsütésnek és a szélmentességnek hála hangsúlyosabbak lettek az utóbbi napokban, hetekben a kerékpáros és duatlon-jellegű edzések a Family Tree-nél. Az úszás viszont eléggé nehézkessé vált, mert az uszoda teltházas, így hétköznap nem jutunk be szervezett edzésre a nagyobb versenysportolókkal. Kreatívnak kell lennem, hogy az úszást valamilyen szinten pótló mozgásformákat valahogyan beépítsem a csapat heti edzéseibe.”

Kifejtette, hogy az úszás sarkalatos pont náluk: a nagyobbakkal szombatonként tud csak úszni, amit az uszodai programok és a saját versenyeik eléggé korlátoznak. Emellett két futás és egy kerékpárhangsúlyos edzése van a csapatnak minden héten. A kisebbeknél nyilván ez élmény- és technika alapú. Mindig szem előtt tartják azt, hogy a tanulástól, a minőségi pihenéstől ne vegyenek el időt, hiszen ezekre nagy szüksége van a gyermekeknek.

Az elmúlt időszakban szerencsére nem csökkent a sportolók kedve a mozgás tekintetében: ahogyan a járványügyi helyzet javulni kezdett, sorra kezdtek visszatérni a „régi” tagok és folyamatosan jelentkeznek új emberek is a csapatba.

Olyannyira, hogy mindenféle szerencse, propaganda, vagy mézesmadzag nélkül is megháromszorozódott a létszámunk a kisgyerekeknél.”

– árulta el a vezetőedző – „Akik a Bregyóban látnak és hallanak minket kedden délutánonként, azok megfigyelhetik, hogy micsoda élet van nálunk. Elkezdtem egyébként átalakítani a szervezeti felépítést, az edzésrendet és az edzésszervezést is. Vallom, hogy ha valaki értéket akar teremteni, akkor időről időre meg kell újulnia. Nem kisebb a célom, mint negyven gyereket ugyanolyan hatékonyan oktatni és nevelni, mint tizenkettőt. Szépen kikristályosodott mára az az egyedi módszer, amivel ezt sikerre is visszük. Minőség mindenek felett - ebben hiszek. Ehhez nagy segítséget jelent, hogy tartalékos hadnagyként sok katonai tapasztalatom van, s ezeket az élményeket átemelhetem a vezetési képességeim közé. Kevéssé ismert és publikált, egyben nagyon izgalmas terület az, hogy a civil életben, a sportban miként segíthet minket több területen is a máshol szerzett tudás és jártasság.” 

A siker pedig szinte mindenhova elkíséri az egyesületet. Legutóbb például a My 575 Challenge Velence-n remekeltek tagjai. Az idei szezon első triatlonos megmérettetését a Velencei-tónál rendezték meg, ahol a Family Tree hat felnőtt versenyzője teljesítette a 750 m úszásból, 40 km kerékpározásból és 10 km futásból álló erőpróbát. 

 „A 13,5 fokos víz miatt a szervezők a felére rövidítették az eredetileg 1500m-es távot, ami bölcs döntés volt.” – mesélte Johnny – „Az évszakhoz képest eléggé hideg víztől való kezdeti félelmek után a mezőny alaposan meglódult. Közel 180 ember vett részt a versenyen, köztük szép számmal voltak profik is, akik az első méterektől kezdve nagy iramot diktáltak.”

Zoli volt egyébként a Family Tree „meglepetésembere” a versenyen, hiszen hosszú lábadozás után nemrég kezdett el újra edzeni, s máris a TOP20-ba küzdötte fel magát és korcsoportjában a harmadik helyet szerezte meg. 

A csapatból Szőke Marianna (45-49 korcsoport) és Gálné Fitos Éva (40-44 korcsoport) ötödik helyezést ért el, Kiss Gábor (45-49 korcsoport) nyolcadik lett, Somogyi Zsolt (50-54 korcsoport) a tizennyolcadik, Király Róbert Belián (35-39 korcsoport) pedig a huszadik. 

"Újfent büszke vagyok a csapatomra, s főként azért, mert munka és család mellett is vállalták ezt a megmérettetést!” – nyilatkozta edzőjük – „Látványos erődemonstrációt most még senkitől sem vártam. Az volt a kérésem, hogy maradjon mindenki egyensúlyban, figyeljen a teste jelzéseire és a futás utolsó részén pörgesse ki a lábait. Örültem a célban, amikor láttam, hogy mosollyal az arcukon futnak be. A nyomasztó bezártság és szabályozás után jót tett a léleknek is ez a kis adrenalin. Ami szintén öröm volt, hogy a szervezőcsapat bebizonyította, hogy a turista roham közepette is lehet élvezhető és biztonságos versenyt rendezni.”

A kupára való felkészülés kapcsán Zoli elmondta, hogy a járványügyi szabályok és bizony az időjárás is felülírta sok szabadtéri sportág, köztük a triatlonosok felkészülését is. Az edzéseket mindig próbálták megoldani úgy, hogy a sportolás közben a biztonságra is figyeltek.

„A munka-család-sport egyensúlyt szem előtt tartva próbálunk biztos talajon maradni, lelkileg és fizikálisan nem kiégni az elmúlt időszakban.” – vallotta be – „Ezt talán az én közel harminc évnyi élsportolói múltam példázza a legjobban. Rengeteg szakmai tapasztalatot szereztem a hosszú évek alatt, amire itt Székesfehérváron nagy szükség is van. Sok a kiszámíthatatlan tényező a magas szintű sportteljesítményhez és a mindennapi rendszeres kültéri sportoláshoz a pandémiát leszámítva is. Gondoljunk csak a nagyvárosi stresszre, az infrastruktúrára, a logisztikára és az időjárásra – hogy csak párat említsek – amihez most hozzájött ez a vírus is. Szerencsére mi egy nagyon összeszokott csapat vagyunk és néha egymás terheit is átvéve mindig találunk megoldást mindenre.”

family1 Képalá:

Hozzátette, hogy edzőként kilencven százalékban a jelenre, csak az irányítható dolgokra fókuszál ebben a jól mérhető sportágban. Nem találhatóak meg a gondolkodásában a "ha", "volna", "vagy" és "talán" szavak. Szerinte ezek a kifejezések csak elveszik az energiákat.

A jelenre fókuszál és előre néz: néhány verseny időpontja módosult, de a legfontosabb ranglisták és OB-k stabilak, már csak az időjárás szólhat bele a tervekbe.

Most szombaton az enyingi Aquatlon - Regionális Döntőre utazik a csapat egyik fele, a hónap végén pedig Tiszaújvárosban állnak rajthoz a XXX. Tisza Triatlon - Klubcsapat OB / Ranglistaversenyen, mely hazánk egyik legpatinásabb és legnépszerűbb triatlonversenye. A hosszútávos versenyzőknek csak júniusban kezdődik igazán a ráhangolódás a szezonra Keszthelyen, a Középtávú OB-n. 

Borítókép: Janota Zoltán
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek