2 évnél régebbi cikk

Jobban teljesítettek az olcsóbb mosószerek a fogyasztóvédelmi teszten, majd 100 forintot is spórolhatunk egy mosáson
·Gazdaságteszt·Utolsó frissítés: undefined
Jobban teljesítettek az olcsóbb mosószerek a fogyasztóvédelmi teszten, majd 100 forintot is spórolhatunk egy mosáson
·Gazdaságteszt·Utolsó frissítés: undefined

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakemberei a kereskedelmi forgalomban kapható, fehér ruhákhoz ajánlott mosószerek közül vizsgáltak tíz folyékonyat és tíz mosóport.

Meglepő eredményt hozott az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) akkreditált vegyipari laboratóriumának összehasonlító vizsgálata - tette közzé az MTI.  A folyékony mosószerek tesztjén ugyanis az a termék bizonyult a legjobb minőségűnek, amelyikkel a legdrágábbhoz képest 93 forintot spórolhatunk meg minden mosáson.

A labor a kereskedelmi forgalomban kapható, fehér ruhákhoz ajánlott mosószerek közül vizsgált tíz folyékonyat és tíz mosóport.

A termékek összetételét a címkén olvasható tájékoztatással vetették egybe, valamint a minőségi ellenőrzés során a tisztítási hatékonyságot vizsgálták.

Az első esetben a mérések megfelelő eredményeket hoztak: a felületaktív-anyag- és oxigénalapú fehérítőszer-tartalom is belefért a csomagoláson feltüntetett értékhatárokba.

A tisztítási hatékonyság mérésénél egyforma fehér textilmintákat kávéval, fűszerpaprikás olajjal, spenóttal és meggylével koszoltak össze, majd 24 órás száradás után automata mosógéppel, 40 °C-on mostak ki.

Az eredmény pedig meglepő: a legismertebb, drágább termékek kevésbé teljesítettek jól a mesterségesen létrehozott szennyeződések eltávolításában.

Összesítésben az első helyen a Tomi Max Power folyékony mosószere végzett: mosási hatékonyságát 14,2 pontra értékelték, a javasolt adagolási mennyiségnél pedig egy mosás ára 48 forintra jött ki.

Bár összesítésben a második helyet kapta csak a Lidl saját márkás Formil folyékony mosószere, a foltok eltüntetésében ez a termék volt a leghatékonyabb 15,2 ponttal. Az ára ugyanakkor a jó teljesítménye mellett egy kicsivel volt csak magasabb, mint az első helyezetté: a javasolt adagolási mennyiség esetében 50 forintot tett ki egy mosás.

A harmadik helyezett, ugyancsak Lidl saját márkás LEL White bizonyult a mezőny második legolcsóbb mosószerének 28 forint/adaggal, és emellett a mosási hatékonyságát 12,4 pontra értékelték.

Érdekes, hogy a teszt alapján a legdrágábbnak (120 forint/adag) bizonyuló Persil Aktív Gel mosási hatékonysága (15 pont) 2 tized ponttal elmaradt a második helyezettől, és nem sokkal, mindössze 6 tized ponttal kapott csak jobb minősítést, mint a 27 forint/adag árral rendelkező, legolcsóbb Jade univerzális folyékony mosószer.

A mezőny végén két saját márkás termék mellett a Coccolino Care végzett. Utóbbi a 18. lett, majd ezt követte a Springforce Univerzális mosópor (Tesco), a sort pedig a Denktmit (dm-drogerie markt) mosópor zárta.

"A labor a fogyasztói ár és az adagolási ajánlás alapján számította ki az egy mosásra eső költséget. Hatalmas szórással szembesültek: a legolcsóbb, 27 forintos adagárú termék és a 120 forintos másik véglet között több mint négyszeres a különbség. A vizsgálatok kedvező tapasztalata, hogy mindegyik mosószer megfelelt az előírt követelményeknek, egyetlen fogyasztóvédelmi hatósági eljárást sem kellett indítani.

A teszteléssel a minisztérium abban is segít a fogyasztóknak, hogy az ár-érték arányt figyelembe véve tudatosabb, pénztárcájukat kímélő döntést hozhassanak vásárlásaik során" - mondta el Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár a teszt kapcsán.

Az eredmények alapján az is elmondható, hogy a fehér vagy világos színű, foltokkal szennyezett textíliák tisztításához érdemesebb lehet por alakú, fehérítő hatású mosószert választani, míg az általános, zsíros szennyeződésű ruhák esetén kíméletesek és hatékonyak a folyékony készítmények.

A teszt teljes eredményét ide kattintva lehet letölteni.

Borítókép: Pixabay.com/192635
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek