1 évnél régebbi cikk

Rákóczi-emlékművet avattak Fehérváron
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika/ÖKK
Rákóczi-emlékművet avattak Fehérváron

II. Rákóczi Ferenc tiszteletére avattak emlékművet Fehérváron a Rákóczi utcában. Mint Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára fogalmazott: II. Rákóczi Ferenc üzenete egyszerű és világos, ma is időszerű: "Istennel a hazáért és a szabadságért".

Vargha Tamás szerint a fejedelem élete különös jelentőséggel bír ma is. Úgy vélte, néhány évtizeddel a mintegy 150 éves török uralom után Rákóczi Ferenc élhetett volna nyugodtan és békében a birtokain, de ő nem ezt választotta, hanem tenni akart az újabb, immár másik irányból érkező elnyomás ellen.

Az államtitkár rámutatott, hogy az Istennel a hazáért és a szabadságért a magyarság szolgálatában mondatnak kiemelt üzenete van a ma élőknek:

"Fontos dolgunk van ma is, Isten segítségével tenni kell ezért a hazáért, az őseink által kivívott szabadságunkért, s tenni kell a dolgunkat a magyarság ápolásában is."

Cser-Palkovics András polgármester kiemelte, hogy Rákóczi és Székesfehérvár kapcsolata sajátos volt, nem egyértelmű, hogy a szabadságharc és az ő alakja miként jelent meg a városban. Ettől függetlenül Székesfehérvárnak, mint a nemzet történelmi fővárosának a nemzet minden nagy történelmi alakjának és korszakának emléket kell állítania - vélekedett.


Köszönetét fejezte ki az ötletgazdáknak, az önzetlen támogatóknak és a szobrásznak is, hogy méltó emléket állítottak II. Rákóczi Ferencnek.
Nagy Benedek szobrászművészbronzból készült alkotása a Vereckei-hágón lovával beléptető Rákóczi fejedelmet mintázza. A szobor Rákóczi utcában történő felállításának és megvalósításának kezdeményezője a Béri Balogh Ádám Baráti Kör volt, őket a Honvédség és Társadalom Baráti Kör közadakozás elindításával segítette. Székesfehérvár önkormányzata és több helyi cég mellett mintegy százan csatlakoztak a felhíváshoz és támogatták a megvalósítást.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek