7 évnél régebbi cikk

Autómentes nap Székesfehérváron: ezekre figyelj a mai közlekedésnél
·Zöldautó·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotójaAutómentes nap Székesfehérváron: ezekre figyelj a mai közlekedésnél
·Zöldautó·Utolsó frissítés: undefined

Ha szeptember 22-e, akkor Autómentes nap, ami egyben az Európai Mobilitási Hét záróakkordja. Székesfehérváron ezért a mai napon nem csak környezettel és biztonságos közlekedéssel kapcsolatos programokra számíthatunk, de útlezárásra és bizonyos tömegközlekedési kedvezményekre is! Lássuk, mi fog történni a 2016-os Autómentes napon.

Idén 18. Autómentes nap céljai közé tartozik, hogy felhívják a világ polgárainak figyelmét a környezettudatosságra és a fenntartható fejlődésre, és hogy a hétköznapi közlekedésben is inkább az alternatív módokat - tehát a tömegközlekedési eszközöket és a kevésbé környezetszennyező járműveket - vegyék igénybe.

2015-ös Critical Mass Székesfehérváron (Fotó: szekesfehervar.hu) 

Székesfehérváron a programok fő helyszíne a Várkörút lezárt szakasza lesz a Bíróság épületétől egészen a Rákóczi utcáig. Aa Lesz gyakorlati bemutató a Magyar Kerékpáros Klub szervezésében, mellyel a Várkörúton történő helyes és biztonságos közlekedésre hívják fel a figyelmet, ezenkívül kerekesszékes akadálypálya, óvodások minimotoros és futóbiciklis felvonulása követi egymást. 13:30-kor Cser-Palkovics András polgármester és a Public Bike System Hungary Kft. képviselője bemutatja az elektoromoskerékpár-bérlő rendszert, a járműveket 16 óráig ki is lehet próbálni. 

Ha az Autómentes napon mégis arra vetemednél, hogy kocsival cirkálj a városban, akkor kezdj el keresni egy kerülő útvonalat, ugyanis délután 3 óráig lezárják a Várkörutat a Rákóczi utcai körforgalomtól a Szekfű Gyula utcai csomópontig. Ez azonban a tömegközlekedés résztvevőit is érinti, több fehérvári buszjárat terelő- vagy módosított útvonalon közlekedik. A 16, 16A és 17-es buszok útvonalán kimaradnak a Múzeum és a Fehérvár Áruház állomások, valamint a Szedreskerti In. felé a Széna tér. A 33-as és 34-es fehérvári buszjáratok esetében szintén kimarad a Prohászka Ottokár templom, Prohászka Ottokár utca, a Várkörút, a Fehérvár Áruház, valamint a Fecskeparti ltp. irányába a Széna téri megálló. A Középnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. információi szerint e két busz a Gáz u. – Széna tér – Szekfű Gy. u. – Dózsa Gy. út – /Eredeti útvonal/ –  Fecskepart /Eredeti útvonal/– Dózsa Gy. út – Szekfű Gy. u. – Széna tér – Gáz u. útvonalon közlekedik.

A fehérvári buszpályaudvar (Fotó: szekesfehervar.hu)

A megszokott közlekedési szokások felborítása mellett azonban van jó oldala is az Autómentes napnak, ami véleményem szerint annak igazi lényegét képezi. A MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. vonalain ugyanis díjmentes utazást biztosítanak minden autózó-utazónak. E kedvezményhez csupán a gépjármű saját névre szóló forgalmi engedélyét kell felmutatni (tehát céges kocsi nem játszik), és már igénybe is veheted térítésmentesen, másodosztályon az említett belföldi vonatjáratokat. Ha első osztályú, vagy egyéb plusz költséggel járó vonatos utazásra ácsingóznál ma, akkor a forgalmi engedély felmutatása mellett csak a különbözeti díjat kell kifizeted. 

Brrr-brrrr helyett válasszd ma a si-hu-hu-hut (Fotó: mixonline.hu)

Bár a Mobilitási Hétnek vége, még előttünk áll az idei fehérvári Critical Mass, úgyhogy szombaton, szeptember 24-én Fehérvár újra a biciklistáké! A programokról és az útvonalról, valamint az addig hátralévő egészen pontos időről a cmfehervar.hu oldalon tájékozódhatsz.

Érdekességképpen íme néhány fotó az egykor még autómentes Székesfehérvárról.

Fotó: Szent István Király Múzeum

Fotó: Szent István Király Múzeum

Fotó: Szent István Király Múzeum

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek