Clear sky17 °C
2019. szeptember 21. szombat Máté
Menü

Az 5+5 legjobb zene az 55 éves Dave Gahantől

Az 5+5 legjobb zene az 55 éves Dave Gahantől
Dave Gahan (Fotó: Alchetron)

Döbbenetes, hogy már 55 éves Dave Gahan, akit a Depeche Mode frontembereként ismert meg a világ. Pedig ez a helyzet: az angol énekes 1962. május 9-én született az angliai Eppingben. Ennek örömére felcsaptuk a Youtube-ot és a Spotify-t, hogy megpróbáljuk a lehetetlent: szedjük sorba a legjobb zenéit. Hülyeség volt.

Azért volt hülyeség, mert amikor az ember nekiáll egy kis depesmódozásnak (random zenehallgatás a Youtube-on, szigorúan a pontos mintavétel miatt, hogy tényleg a legjobb számok kerüljenek csak a listára), akkor hajlamos ebben az alapos kutatómunkában nagyon elveszni. És néhány számra szűkíteni az 55. születésnapját betöltő Dave Gahan munkásságát szinte lehetetlen, ugyanis egy 1980-ban alakult, tehát éppen 37 éves, ma is aktívan turnézó zenekarról és énekeséről van szó.

Ha van olyan, aki még nem látta volna őket élőben és a közeljövőben szeretné ezt pótolni, az nagyon gyorsan nézzen körül a nagyobb online jegyirodák kínálatában, ugyanis a Depeche Mode május 22-én a budapesti Groupama Arénában lép fel és mutatja be márciusban megjelent legújabb lemezét!

A bulira pedig nagyszerű felkészülés lehet az alábbi 5+5 zenének a meghallgatása. Kezdésnek a legjobb öt eredeti Depeche Mode-számot, majd az öt legjobb Depeche-dalból készült remixet lehet együtt énekelni az immár 55 éves Dave Gahannal. Bónuszként a cikk végén a Spotify regisztrációval rendelkezőknek odaillesztettük a március 17-én megjelent Spirit című albumot. 

5. Never Let Me Down Again

Az 1987-ben megjelent Music for the Masses lemezről kimásolt második kislemez. A nemzetközi slágerlisták közül a németeknél szerepelt a legjobban, ahol a második helyig jutott. Hazai pályán, Angliában a 22. hely volt a teteje. Ennek ellenére az egyik legkedveltebb Depeche Mode-szám, nincsen koncert a Never Let Me Down Again nélkül. A zenekar aktuális turnéprogramjában utolsóként játssza, közvetlenül az Enjoy the Silence után, és a ráadásblokk előtt.

4. Rush

Az egyetlen szereplője ennek a listának a Rush, amit soha nem adtak ki kislemezen. A hardcore rajongókat is megosztja a szám, hogy vajon a legjobbak között van-e a helye – a többség szerint nem. Azért csak hallgassuk meg újra, mielőtt felháborodunk, vajon miért is került az öt legjobb közé! Kevés olyan dala van a zenekarnak, amiben ennyire jól, energikusan énekel Dave Gahan. Pont ezért is sajnáljuk, hogy valószínűleg nem hallhatjuk majd élőben a budapesti koncerten, mert az idei setlistben – legalábbis amiket átfésültünk – sehol sem szerepelt.

3. Personal Jesus

Ricsárd, táccs mí! Ez a három szó a Depeche Mode és Dave Gahan "levelet kaptam, lájf!"-ja. Ezt mindenki ismeri, hallotta már, de hogy vajon miért is kellene Ricsárdnak megérintenie minket (a "tács mí" fordítása angolról: érints meg), az még nem derült ki 1989 óta, amikor kiadták a kislemezt. A legjobban talán az olaszok lehetnek képben a dalszöveggel kapcsolatban, hiszen ott – a mi minilistánkhoz hasonlóan – a harmadik helyen szerepelt annak idején a slágerlistán. 

2. World in my Eyes

Szoros versenyben megérdemelt ezüstérem. Igazságtalan lett volna, ha a World in My Eyes-t tesszük az első helyre, viszont a másodiknál hátrébb sem sorolhattuk. Minden idők egyik legjobb bugyilekönyörgős szerelemes dalszövegét illik kívülről tudni! Ráadásul a hangszerelés még úgy sem igazán kopott meg, hogy 1990-ben jött ki a legjobbnak tartott Depeche Mode-lemezen (Violator).

1. Enjoy the Silence

Mi más? Teljesen egyértelmű. Kell még hozzá valamit mondani? Díjakkal bőven megtűzdelt, slágerlistákon csak jó helyen szereplő zenéről van szó, ami kismillió remixet is megélt már. De ami ennél sokkal fontosabb: tényleg egy időtálló, jó zene. Megunhatatlan. Szeretni való. Örökké dúdolós. Meg ehhez hasonló sablonos jelzők, egy cseppet sem sablonos számhoz.

Miután mindenki jól kidühöngte magát azon, hogy a mindenkori kedvence (pl. People are People, Policy of Truth, Master and Servant stb.) hogy nem fért be a legjobb ötbe, vezessük le a feszültséget az öt legjobb remixen, amik sorrendben szerintünk ezek:

5. Lillian (Robag Wruhme Slomoschen Kikker)

Habkönnyű hangzás, igazi agyzsibbasztó pihentetés egy fárasztó nap után. 

4. Dream On (Dave Clark Acoustic Version)

Csak vegyük le a dalról az énekhangot, egy picit nyúljunk az alapokhoz, csavarjunk a basszuson és máris kész az egyik legmasszívabb, legdögösebb újragondolás a listáról.

3. Soft Cell vs. Depeche Mode: Tainted Jesus (lobsterdust mashup)

A mashup nem klasszikus remix, hanem két zene összekeverése. Jellemzően az egyik szám éneksávját teszik a másik zenei alapjaira. A műfaj egyik legnagyobb királya a Soft Cell és a Depche Mode egymásba oltása. 

2. Photographic (Rex The Dog Dubb Mix)

Ha értő kezek nyúlnak egy 1981-ben megjelent számhoz, néhány apró módosítással akár 30 évvel később is gond nélkül megállhatja a helyét.

1. Enjoy The Silence (Reinterpreted by Mike Shinoda)

Az utóbbi évek egyik legismertebb feldolgozása. A Linkin Park-os Mike Shinoda újragondolta a legjobb Depeche Mode számot – és mennyire jól tette! A rádiók rongyosra játszották, és olyan tökös rockszám lett belőle, amit a rockzenekarok jelentős része is csak irigykedve figyel.

Végezetül pedig itt tudod meghallgatni a március 17-én megjelent legfrissebb Depeche Mode-album, a Spirit, deluxe változatát – már ha van Spotify-fiókod.

 

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

Eseménynaptár

 • Már fel lehet szállni a székesfehérvári óriáskerékre
  Már fel lehet szállni a székesfehérvári óriáskerékre
 • Autómentes hétvége lesz a fővárosban
  Autómentes hétvége lesz a fővárosban
 • Állatkínzásért ítéltek el egy magyar nőt
  Állatkínzásért ítéltek el egy magyar nőt
 • Bérmegállapodásról tárgyal a kormány a vasutas és a volános szakszervezetekkel
  Bérmegállapodásról tárgyal a kormány a vasutas és a volános szakszervezetekkel
 • Nagy forgalomra készülnek a lakáspiacon
  Nagy forgalomra készülnek a lakáspiacon
 • Jelentősen nőtt a felsőoktatásban résztvevő roma fiatalok száma
  Jelentősen nőtt a felsőoktatásban résztvevő roma fiatalok száma
 • Székesfehérvári házaspár mentett életet Mallorcán
  Székesfehérvári házaspár mentett életet Mallorcán
 • Már lehet jelentkezni a 2020-as év szakácsversenyére
  Már lehet jelentkezni a 2020-as év szakácsversenyére
 • A legnagyobb magyarra emlékezünk holnap
  A legnagyobb magyarra emlékezünk holnap
 • Hamarosan utalják az álláskeresési támogatásokat
  Hamarosan utalják az álláskeresési támogatásokat
 • Radiátorcserére pályázhatnak a társasházak
  Radiátorcserére pályázhatnak a társasházak
 • Még lehet nevezni a Kerékpárosbarát Munkahely és Település címre
  Még lehet nevezni a Kerékpárosbarát Munkahely és Település címre
 • Átadták a Denso székesfehérvári logisztikai központját
  Átadták a Denso székesfehérvári logisztikai központját