Partly cloudy10 °C
2021. március 1. hétfő Albin
Menü
Házhozszállítás

Válságban a diákmeló?

Válságban a diákmeló?
Kevés diák vagy kevés meló? (Fotó: lokal.hu)

Így a nyári diákmunkastart előtt egy olyan fehérvári pletyka jutott a fülünkbe, miszerint évről-évre egyre kevesebb diák szánja rá magát, hogy munkába álljon. Jó, nemcsak nyáron (de főleg nyáron), hanem úgy tokkal-vonóval egész évben. Ennek az újonnan kialakult városi legendának jártam utána: vajon tényleg ennyire nagy a gáz?

Tisztán emlékszem, hogy annak idején kis szorgos (ja, persze) nebulóként kapva-kaptam az alkalmon, hogy egy kis potyapénzt keressek és hát ugye mikor máskor, mint nyáron. Szépen okosan időben lezsíroztam, hogy hol, merre fogok dolgozni, így a suli végeztével még mielőtt megkezdődhetett volna a végtelen nyár úgy jó egy-két hónapig még húztam az igát, hogy aztán az éjjel tényleg soha ne érjen véget. Nagyjából majdnem minden ismerősöm így nyomta, ezért is lepett meg az a szóbeszéd, hogy kevesebb a nyári melós.

Első körben a diákokra vetettem rá magam, hogy azért az érem mindkét oldala képviseltesse magát. Ismerőseim között kutatva rögtön találtam pár segítő szándékú egyedet: "Azért megy kevesebb diák, mert sz*rok a melók." (Kösz, ezzel beljebb vagyok.) Majd jött a meglepetés, hogy az általam megkérdezettek elég nagy százaléka hasonlóan viszonyul a kérdéshez. Azért volt pár bővebb beszédű lurkó is, akik nem feltétlenül a munka minőségében, hanem sokkal inkább a választékban találtak kivetnivalót. Aztán jöttek a "nyugdíjasok", akik azért nem dolgoznak, mert diákmelóval eltöltött órákat nem veszik számításba a nyugdíj osztásakor. Tehát összegezve: kevés a munkalehetőség, ami meg van az sz... nem túl jó és ha már adózni kell és a nyugdíjba sem számít bele, akkor meg minek menne? Ha kell a pénz, nem mindegy?

Na, de közben elcsíptem olyan iskolásokat is, akik bizony így is munkába állnak a nyáron, és elmondásuk szerint egyáltalán nem érdekli őket, hogy mi lesz velük a nyugdíjas éveikben. Jó, nyilván érdekli, de nem tizenöt évesen, és nem is egy egyszerű diákmeló kapcsán. Ugye, mint említettem tizenöt évesen én is dolgoztam nyaranta és nem foglalkoztam azzal, hogy kinek miért, mit és mennyit adózok. Az volt a lényeg, hogy pénzhez jussak, amit aztán egyből jól el is vertem a nyár hátralevő részében. Hiszen szerintem ez az egész erről kell, hogy szóljon. Egyszer vagyunk fiatalok, nem? Nem, mert ... Psszt! Én azért a másik oldalt is meghallgatnám.

Válságban a diákmeló?
Már nemcsak klasszikus munkáké a főszerep (Fotó: index.hu)

Kicsit komolyabb vizekre evezve Szerepi Bálinttal, a Meló-Diák területi igazgatójával beszélgettem a diákmunka állítólagos válságáról.

Kérdésemre Bálint elmondta (miután jól bemószeroltam a megszólaló csemetéket), hogy ebből a "válságból" semmit nem éreznek, de az tény, hogy ha a népesség összetételét nézzük, akkor bizony a 15-26 év közötti diákoknál az elmúlt 25 évhez képest megfigyelhető egy csökkenő tendencia, viszont a különböző munkalehetőségekkel ez pont fordítva van: "Amikor én elkezdtem a Meló-Diákkal foglalkozni, akkor sokkal nehezebb volt megbízót, illetve partnert találni, mint diákot. Mára ez megfordult, hiszen sokkal többféle munkát tudunk biztosítani a munkavállalóknak." (A gyér választék kifogás tehát kilőve.) A területi vezető hozzátette: mivel kevesebb a tanuló, pont ezért kell követniük az iskolaszövetkezeteknek a globális trendeket, máskülönben becsődölne az egész diákmelós rendszer. A mai fiatal generációval teljesen máshogy kell kommunikálni, mint mondjuk a tíz évvel ezelőttivel. Hiszen a felgyorsult világban azzal, hogy kb. mindenki nonstop az interneten lóg, már szinte az arcukba kell tolni minden információt. Igen a diákmunkákat is... és itt jön a fő probléma: A lelkes diák nem tájékozódik.

Válságban a diákmeló?

Egyre jobbak a lehetőségek (Fotó: jnsz.hu)

Szerepi Bálint azt is megosztotta velem, hogy az átlagosnak számító nyári munkákon, mint a rakodás, dobozolás vagy a gyümölcsszedés, már jóval túlmutat a rendszer. Vannak, akik csak betévednek egy iskolaszövetkezethez, aztán majd csak lesz valami. "Sokszor meg kell fogjuk a kezüket és végig kell vezetni őket az úton. Nem véletlenül viszünk ki mindenkit első alkalommal dolgozni és kísérjük be őket az ajtón. Emellett vannak mini tanácsadásaink, ahol átbeszéljük, hogy a diák mit szeretne. Mennyit szeretne dolgozni, mennyit szeretne keresni, illetve hogy milyen feladatokat vállalna és kiválasztjuk együtt a legjobbat." Látjátok, mindenre van megoldás,csak tájékozódjatok, mielőtt véleményt alkottok! Ha nyáron dolgozni szeretnétek, ne csak egy-két lehetőséget nézzetek meg online, hanem menjetek be szépen az iskolaszövetkezetbe és kérdezzetek bátran! Figyeljétek meg, hogy mindjárt nem lesznek olyan ratyik azok a melók!

A városi legendára visszatérve elmondható, hogy a diákok nagyobb arányban vállalnak most munkát, mint anno, csak régen a "sokból a kevesebb még mindig több volt, mint most a kevesebből a sok".

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Csak ajánlás a vásárlási idősáv a városi piacon
  Csak ajánlás a vásárlási idősáv a városi piacon
 • Március 15-étől érhetők el az adóbevallási tervezetek az interneten
  Március 15-étől érhetők el az adóbevallási tervezetek az interneten
 • Elsősorban a középkorúak és a fiatalok között terjednek az új vírusmutációk
  Elsősorban a középkorúak és a fiatalok között terjednek az új vírusmutációk
 • Az én Pesi sztorim - különleges módon emlékeznek Pesovár Ferencre
  Az én Pesi sztorim - különleges módon emlékeznek Pesovár Ferencre
 • A vakcina beadásához szükséges hozzájáruló nyilatkozat letölthető a városi honlapról
  A vakcina beadásához szükséges hozzájáruló nyilatkozat letölthető a városi honlapról
 • Ma kezdődik a Berlini Filmfesztivál
  Ma kezdődik a Berlini Filmfesztivál
 • Itthon 4326 új koronavírus fertőzöttet azonosítottak
  Itthon 4326 új koronavírus fertőzöttet azonosítottak
 • Koronavírus: 212 új fertőzött Fejérben, 4326 az országban, 84-en haltak meg
  Koronavírus: 212 új fertőzött Fejérben, 4326 az országban, 84-en haltak meg
 • A Szárazréti templomban tartják a közös Eucharisztia ünnepet
  A Szárazréti templomban tartják a közös Eucharisztia ünnepet
 • Elindult az eddigi legnagyobb orosz oltóanyag-szállítmány Budapestre
  Elindult az eddigi legnagyobb orosz oltóanyag-szállítmány Budapestre
 • Újabb vakcinát engedélyeztek az Egyesült Államokban
  Újabb vakcinát engedélyeztek az Egyesült Államokban
 • Vásárlási idősávot javasolnak az idősek védelmére a Városi Piacon
  Vásárlási idősávot javasolnak az idősek védelmére a Városi Piacon
 • Tovább szigorítanak Szlovákiában
  Tovább szigorítanak Szlovákiában