6 évnél régebbi cikk

Napvédelem a hajnak
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay.com
Napvédelem a hajnak

Igaz ugyan, hogy a hajad nem fáj, ha megégeti a nap, de ez nem jelenti azt, hogy nem károsodik. Az UV-sugárzás, a klóros vagy a sós víz mind-mind roncsolhatják féltve óvott tincseidet. Tegyél ellene!

Ha az UV-védelemre gondolsz, elsőre valószínűleg a bőröd jut eszedbe. Gondosan kened a bőrtípusodnak megfelelő faktorszámú naptejjel, és jó eséllyel UV-szűrős napszemüveget is viselsz. De vajon gondolsz-e a hajad védelmére? Mert a Nap sugarai a hajszálaidat is károsíthatják, ha nem vigyázol! Sőt, strandoláskor a medence klóros, vagy a tenger sós vize sem tesz a legjobbat hajkoronádnak!

Egy kis odafigyeléssel azonban sokat tehetsz azért, hogy megőrizd a hajad szépségét a forró hónapok során is. A fejbőr leégését, a napszúrást persze legegyszerűbben egy könnyű kalappal, világos, vékony anyagú sapkával akadályozhatod meg. De léteznek kifejezetten UV-védelemre szolgáló hajspray-k, amiket sütkérezés előtt a hajadra fújva máris sokat tettél azért, hogy ne károsodjon túlságosan. A hajformázó szerek ugyan nem kifejezetten ártalmasak, de azért jobb, ha minél kevesebbet használunk belőlük napozás során. „Nyugodtan használhatunk a strandon is hajlakkot vagy más formázó szert, de nem baj, ha nem visszük túlzásba”– tudtam meg Béd Gabriellától, a Haj-Lak Fodrászat tulajdonosától.

Gabriella elmondta azt is, hogy ha ápolásról van szó, nem mindegy, hogy természetes a hajszínünk, vagy éppen festett. „Ma már a nők nagy része festeti a haját, talán ha tíz százalék az, aki a természetes színét viseli. A saját hajszínünk esetében, ugyanúgy ahogy a bőrtípusoknál is, a világosabb, halványabb árnyalatú, vagy vékonyabb szálú hajtípus érzékenyebb, mint egy sötétebb tónusú, vastagabb szálú haj. A festett, melírozott, bármilyen módon vegyileg kezelt haj viszont színétől, vastagságától függetlenül sérülékenyebb, hamar elveszíti a színét. Még gondosabban kell ápolni.”

A tenger sós hullámai vagy a medencék klóros vize erősen szárítják a hajat. Különösen, ha fürdés után úgy fekszünk ki a napra, hogy nem öblítettük ki fürtjeinket. Szakértőnk ezért azt ajánlja, hogy amikor csobbanás után lezuhanyozunk a strandon, mossuk át a hajunkat is. Ezután már nyugodtan hagyhatjuk a levegőn megszáradni. Sőt, a szabad levegőn való szárítás az egyik legjobb dolog, amit nyáron a tincseinkért tehetünk! Nyugodtan mossunk hajat gyakran, persze az erre megfelelő samponnal, ami nem tartalmaz túl sok szilikont és nem távolítja el a hajszálak saját zsírrétegeit. „Gyakori hajmosás esetén inkább az utána történő hőkezelés az, ami nem tesz jót a hajnak. Kerüljük a rendszeres, akár napi szintű forró hajszárítózást, hajvasalást. Nyáron, ha csak tehetjük, hagyjuk inkább a szabad levegőn megszáradni a hajunkat” – mondja Gabriella.

Ha eddig nem voltál elég elővigyázatos, és úgy érzed, fürtjeid már megsínylették az eddigi napozós-fürdőzős heteket, akkor sem kell azonnal a fodrászhoz rohannod, egy drasztikus hajvágásra. Akár a legegyszerűbb természetes módszerekkel is életet lehelhetsz megviselt hajszálaidba. „A sima kókuszolaj például kiválóan regenerálja a hajvégeket - árulta el Gabriella. – Ezt akár hajmosás után, a vizes hajvégre is kenhetjük kis mennyiségben. Pakolásként pedig használhatunk ricinusolajat. Masszírozzuk a fejbőrbe és a hajszálakba. Tegyünk rá fóliát, fedjük be törölközővel, és hagyjuk hatni néhány órát. Majd a szokásos módon mossuk meg a hajunkat.” A szakértő hozzátette: banánból, avokádóból, tojássárgájából is kiváló házi hajpakolást készíthetünk.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek