6 évnél régebbi cikk

5 tuti lecsó recept
Fehérvár Médiacentrum fotója5 tuti lecsó recept

Ismét elérkezett a szeptember, és ha szeptember, akkor Lecsófőző Vigasság Székesfehérváron. Ha még bizonytalan vagy, hogy mit teszel a bográcsodba idén, itt van 5 tuti lecsórecept, amivel biztosan nem lősz mellé.

1. Cukkinis padlizsános rakott lecsó


(Fotó:demotivateur.fr)

 Hozzávalók:

2 db zöld cukkini, 2 db sárga cukkini, 2 db kisebb padlizsán, 4 db paradicsom, 2 db piros kaliforniai paprika, 2 db sárgarépa (reszelve), 1 db vöröshagyma, 1 doboz paradicsom konzerv, friss kakukkfű és bazsalikom, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, olíva olaj.

Elkészítés:

A paprikák külsejét gáz fölött szenesítsd el, majd a megfeketedett héjukat hántsd le. A hagymát vágd apróra, majd dinszteld meg olajon, add hozzá a reszelt répát, a felkockázott paprikát, a zúzott fokhagymát, sózd, borsozd, majd 15 percig hagyd rotyogni. Ha a zöldségek kellőképp megpuhultak, add hozzá a raguhoz a paradicsomszószt, forrald fel újra, majd turmixold össze. A cukkinit, paradicsomot és padlizsánt karikázd fel, sózd be és hagyd állni. Az összeturmixolt zöldségalapot öntsd bele a sütőedénybe, majd tetszés szerint rétegezd, vagy helyezd sorba a felkarikázott zöldségeket. Takard be alufóliával, 40 percig süsd fólia alatt, majd a fóliát levéve piríts rajta egyet.

2. Karfiolos Gombás lecsó

(Fotó: marieclaire.com)


Hozzávalók:

1 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 40 dkg gomba, 30 dkg karfiol, 3 paprika, 2 paradicsom, 5 evőkanál olaj, 1/2 kávéskanál majoránna, 1/2 kávéskanál őrölt kömény, 1 teáskanál pirospaprika, 1 csokor petrezselyem

Elkészítés:

Az apróra vágott hagymát üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a paprikát, és pár percig együtt pároljuk, olykor megkeverve. Hozzáadjuk a gombát, a karfiolt, a paradicsomot, megszórjuk majoránnával, köménnyel, sóval, borssal, pirospaprikával, és összekeverjük. Lassú tűzön, lefedve kb. 15 percig pároljuk, majd levesszük a fedelét, megszórjuk a fokhagymával, összekeverjük, és néhány perc alatt elpárologtatjuk a levét. A petrezselymet leöblítjük, apróra vágjuk, megszórjuk vele az ételt, és forrón tálaljuk.

via GIPHY

3. Lecsó zöldbabbal, zöldborsóval, répával, zellerrel és káposztával

(Fotó: ezmegaz.hu)

Hozzávalók:

2 fej vöröshagyma, 1 sárgarépa, 1 fehérrépa, 1 kisebb zellergumó, 1 kis fej káposzta, 10 dkg zöldborsó, 10 dkg zöldbab, 1 paradicsompaprika, 5 paradicsom, 1 csomag petrezselyem, 8 evőkanál olaj

Elkészítés:

Egy mély tűzálló tálba olajat öntünk, felforrósítjuk, majd belerétegezzük a zöldségeket, alulra a hagymát, rá a sárgarépát, a fehérrépát, a zellert, a káposztát, a zöldborsót, a zöldbabot, a paprikát, majd végül a paradicsomot. Enyhén összerázzuk, megszórjuk sóval, borssal, petrezselyemmel, és öntünk rá 2-3 dl vizet. Lefedjük alufóliával, betesszük a sütőbe majd 40 perc alatt puhára pároljuk

 

4. Gyuvecs

(Fotó: egyszerugyorsreceptek.com)

Hozzávalók:

A pörkölthöz: 1,50 kg darálthús, olaj, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, pirospaprika, só, bors,

A gyuvecshez: 1,50 kg burgonya, 80 dkg zöldpaprika, 70 dkg paradicsom, 50 dkg padlizsán, 20 dkg rizs

Elkészítés: 

Hagyományos pörköltet készítünk, a rizst félig megpároljuk.
A burgonyát meghámozzuk, 3 mm vastag szeletekre vágjuk, olajban félig megsütjük, vagy megfőzzük.
A paprikát, paradicsomot megmossuk, és karikára vágjuk, a megmosott padlizsánt hosszában felszeleteljük, és grillezzük vagy sütőben megsütjük. Kiolajozott sütőtálba a hozzávalók felét enyhén megsózva rétegezzük a következő sorrendben : burgonya, padlizsán, rizs, paprika és paradicsom, középre jön a pörkölt és végül a maradék burgonya, padlizsán, rizs, paprika, paradicsom, majd egy kis pörköltszaft. 30-35 perc alatt készre sütjük.

5. Fetás mediterrán lecsó

(Fotó: graycell.ru)

Hozzávalók:

2 evőkanál olíva olaj, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 3 db paradicsom, 2 db tv paprika, fél kaliforniai paprika, fél főzőtök, fél padlizsán, 3 db tojás, 2 tk. fűszerpaprika, só, őrölt fekete bors, morzsolt oregánó, 100 g feta sajt kockázva, 1 csomó petrezselyemzöld finomra vágva, 2 szál újhagyma felkarikázva, 5-6 db friss bazsalikomlevél finomra vágva

Elkészítés:

A vöröshagymát félkarikára vágjuk, a fokhagymát apróra, a paprikát, paradicsomot, tököt, padlizsánt pedig egyforma méretű kockákra aprítjuk, az újhagymát pedig felkarikázzuk. A vöröshagymát megdinszteljük,majd hozzáadjuk a paprikát és együtt pirítjuk.

A tűzről levéve megszórjuk fűszerpaprikával, elkeverjük és hozzáadjuk a paradicsomot, padlizsánt és tököt. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk oregánóval. Elkeverjük, majd 6 percig lefedve pároljuk, ezután hozzáadjuk a fokhagymát, majd egy cserépedénybe vagy más hőálló tálba öntjük az előkészített lecsót.

Merőkanál segítségével három mélyedést készítünk a lecsóba, melybe három egész tojást teszünk nyersen, majd 200 C fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük, amíg a tojás megfő. A tojásnak kissé krémesnek kell lennie, a zöldségeknek pedig roppanósnak. Félidőben a lecsó tetejére tesszük a kockázott feta sajtot is, ha elkészült, a sütőből kivéve megszórjuk friss petrezselyemmel, bazsalikommal

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek