6 évnél régebbi cikk

Töltve, sütve, rántva is finom a tökvirág!
Fehérvár Médiacentrum fotójaTöltve, sütve, rántva is finom a tökvirág!

Úgy elburjánzott kertünkben a tök, mintha sötétzöld festékkel öntöztük volna meg a földet. Kacskaringós indái és hatalmas levelei őserdei hangulatot árasztva kúsznak az almafák alatt, bekukucskálnak a rozmaringok közé, magukba szívják a színes, őszi virágok mézes illatát, aztán szaladnak a holtából feléledt fügefa felé, hogy közben magukba kebelezzék az eperpalántákat és a dús ribizli-mezőt…

S hagyjuk is szabadon lélegezni, úszni az őszi fátyol-napsütésben, az éjjeli hideg elől menekülve, mert nemcsak magát a tököt lehet leszüretelni, és főzelék-ként vagy rántva elfogyasztani, hanem a csodaszép tökvirág is ehető!

Igencsak elburjánzott kertünkben a tök (Fotó: Temesvári Márta)

Lénárd Sándor így ír a tök virágáról A római konyhában, 1963-ban:

"Amikor a nap úgy perzseli az Örök Várost, hogy a Szent Péter téren az egyetlen hűvösebb hely az obeliszk árnya, az articsóka eltűnik a frittóból. Áldhatjuk a szerencsét, hogy nyomban akad helyettese: a tök virága. Leginkább a zsenge, még kibomlatlan bimbók alkalmasak a kirántásra.

A tökvirág, szemben a fritto eddig felsorolt alkotóelemeivel, nem "aranyozva" (dorato) kerül a tálra, vagyis nincs rajta lisztből és tojásból készült bunda, hanem csak lisztből és vízből való, amelynek pastella a neve.

Hadd jegyezzük meg nyomban: a víz helyettesíthető száraz (de nem savanyú!) fehér borral is, ez csak az étel javára szolgálja. Az oly változatosan felhasználható frascati ebből a szempontból is felülmúlhatatlan.

Hozzávalók: tökvirág, 1 pohár langyos víz (ha tetszik, száraz fehér bor), 10 dkg liszt, 1-2 kanál olívaolaj, só, 1 tojás fehérje, 1 kis darab mozzarellasajt, 1 darabka sonka, citromszeletek.

A tök és a virág is ehető (Fotó: Temesvári Márta)

Számítsunk minden 10 dkg lisztre egy pohár langyos vizet (vagy bort), amit egyszerre öntünk rá, és gyorsan elkeverjük, hogy ne rugalmas tésztaszerű massza képződjék, hanem folyékony pastella. Ehhez adunk 1 evőkanál olívaolajat, sót, majd közvetlenül a felhasználás előtt még egy tojás felvert habját.

A pastella legyen selymesen puha és folyékony! Ebbe a masszába mártogatjuk bele a tökvirágokat, mielőtt a forró zsírba kerülnének.

Mivel mindent a virág sem mondhat el helyettünk, ajánlatos elébb óvatosan felhasítani, és egy darabka mozzarellasajtot vagy egy kis kockányi sonkát (párurait) belerejteni. Ha pedig a két ínyencséget egyidejűleg helyezzük el rejtett "üzenetként": jól tesszük azt is.

Jöhet a refrén, a citromkarika."

Alig látszik a föld kertünkben a tökmezőtől (Fotó: Temesvári Márta)

Persze, másfajta étek is készülhet a virágból! Van, aki desszertként kínálja: palacsintatésztába forgatja, olajba kisüti, s porcukorral megszórja. Esetleg egy kis lekvár is kerülhet mellé.

Mások sörből, tojásból és lisztből nem túl híg masszát kevernek, borssal, sóval ízesítik, beleforgatják a virágokat, forró olajban kisütik, majd friss vegyes zöldsalátával tálalják. Aki ki akarja próbálni e receptet, az 10 db virághoz vegyen 1,5 dl sört (+ amit a művelet közben elkortyolgat), 100 g lisztet, s 1 db tojást + 2 dl olajat a sütéshez, valamint az ízesítőket.

A virágokat meg is tölthetjük! 6 virághoz mossunk meg alaposan, majd töltsük meg 10 dkg feta sajttal. Forgassuk bele lisztbe, sózott, borsozott, tejes tojásba, majd süssük meg bő olajban. Tálaláskor adhatunk mellé néhány szelet paradicsomot, és chiliszósszal is meglocsolhatjuk.

A kertünkben lévő tökmező sok virágot hozott - és finom étket az asztalunkra! (Fotó: Temesvári Márta)

Népszerű a tökvirág tempura is. E japán elkészítési mód alapja a gyorsaság! Elő kell készíteni 12 tökvirágot, 10 dkg lisztet, jéghideg vizet jégkockákkal és sót. Ha minden a pulton áll már, akkor kell felforrósítani az olajat. Amikor már forró, akkor keveredhet össze a liszt a sóval és a hideg vízzel (amit jégkockával hűtünk a felhasználásig). A tésztát nem szükséges nagyon elkeverni, az se baj, ha maradnak benne lisztcsomók. Ebbe kerülnek a virágok, majd az olajba, ahol két percig időznek.

Fontos, hogy csak olyan virágokat fogyasszunk el, amelyek eredetével tisztában vagyunk! Forgalmas utak mentén ne szedjünk soha ehető virágot (gondolok itt például az ibolyára, a levendulára, a spenótra, a medvehagymára, stb.), és vessük el a kemikáliákkal kezelt növényeket is!

Lehetőleg hűvösebb napszakban gyűjtögessük be a növényeket, és felhasználásukig hűtőben vagy hidegben tároljuk. (De ne tároljuk sokáig, egy napig maximum, mert könnyen megfonnyad!) Természetesen minél frissebb állapotban használjuk fel a virágokat, annál finomabb lesz a végeredmény!

A felhasználásig tartsuk hűvösen a virágokat! (Fotó: Temesvári Márta)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek