Fair12 °C
2020. április 3. péntek Buda, Richárd
Menü

Ahol szabad virágot szedni: Tihanyi Levendula Fesztivál

Ahol szabad virágot szedni: Tihanyi Levendula Fesztivál
A levendulás kitűnő méhlegelő, a méze pedig csodás (Fotó: mudpiefridays.com)

Aki járt már a Tihanyi Levendula Fesztiválon, az sose felejti el a csodálatos lila mező látványát, s e közkedvelt növény különlegesen finom illatát. A fűszerként, illóolajként, étel(ital)ízesítőként, s rovarűzőként (!) is használatos Lavandula angustifolia szinte bármelyik kertben megterem, s rendkívül hálás az időszakos, hevenyészett, túlzóan „gondozás”-nak nevezett figyelemért is.

A héten ezrével látogattak el a magyar és a külföldi vendégek a Tihanyi Levendula Fesztiválra. Egyik kedves fotós barátnőm, Fazekas Krisztina is itt készítette el ezt a képet (ahogyan e cikk összes illusztrációját neki köszönhetjük):

Ahol szabad virágot szedni: Tihanyi Levendula Fesztivál

A tihanyi apátság kettős tornya a levendulamezőről is látszik  (Fotó: Fazekas Krisztina, www.errearra.org)

A levendula nemhiába illatozik olyan intenzíven a nyári kánikulában, s mutatja be színpompás virágainak tökéletes fényét: őshazája ugyanis a Földközi-tenger mediterrán vidékein található. Szereti a napsütötte, száraz, sziklás helyeket. A legjobban a meszes, jó vízelvezetésű talajon fejlődik, de másfajta talajon is megél: lehet az köves vagy lejtős rézsű.

Bulgáriában így ünneplik a levendulaaratás kezdetét:

Az 1920-as évek közepéig szinte csak a kolostorokban volt fellelhető hazánkban, majd az első világháború után Bittera Gyula (kora neves gyógynövényszakértője) létrehozta az első levendulaültetvényt Tihanyban. (Hol máshol…) A Tihanyi-félsziget mediterrán éghajlata, a vulkáni alapkőzet ideális otthont nyújtott e növénynek, amely a mai napig kiváló minőségű, s világhírét annak köszönheti, hogy sokkal több illóolajat tartalmaz, mint a franciáknál termett rokonai.

Ahol szabad virágot szedni: Tihanyi Levendula Fesztivál

A levendula virágzata Tihanyban magas illóolaj-tartalmú  (Fotó: Fazekas Krisztina, www.errearra.org)

Előbbi tény azért is érdekes, mert Bittera Gyula az első töveket Franciaországból hozta, ám a Tihanyi Apátságtól bérelt földterületek kedvező tulajdonságai miatt az itt növekvő levendula hamar túlnőtt „ősein”. Ennek a fajtának a neve Lavandula angustifolia, amelyet a népgyógyászat orvosi levendulának, közönséges levendulának vagy keskenylevelű levendulának is nevez. E fajtának a legértékesebb az aromája, s a legnagyobb a gyógyhatása. A francia levendula gyorsan bokrosodik, s akár 50 évig is elél. Nem fagy el télen, június elejétől július végéig virágzik.

Az angol levendula (Lavandula intermedia) markánsabb illatú, ám fanyarabb, mint a francia. Emiatt nem is olyan értékes, hiába sajtolható ki belőle több olaj. Érzékeny a fagyra, vízigényesebb, és egy hónappal később virágzik rokonánál.

A spanyol levendula (Lavandula stoechas) kevésbé fagytűrő, s a franciával egy időben virágzik.

Ahol szabad virágot szedni: Tihanyi Levendula Fesztivál

Levendulát úgy kell ültetni, hogy legyen helye elbokrosodni. A kifejlett bokor akár 1 méter ármérőjű is lehet.  (Fotó: Fazekas Krisztina, www.errearra.org)

Amit mindegyik fajta szeret: az a napfény, s abból jöhet bármennyi! Ha elég nap éri a levendulát, akkor sok-sok virággal hálálja meg. Túlzott gondozást nem igényel: ha nem öntözzük meg, úgy is növekszik.  A mi kertünkben is régóta illatozik, pedig csak akkor nézünk rá, ha leszedjük a virágait. (Hogy mi minden készül belőle „varázskonyhánkban”, arról legközelebb írok majd.)

A francia levendulát magról is szaporíthatjuk, de ez csak gyakorlott (és türelmes) kertészeknek ajánlott, mivel a magokat ősszel el kell vetni melegágyba vagy cserépbe, aztán tavasszal jöhet a palántázás, s  csak a nagyon erős növényeket lehet kiültetni a szabadba. Mire a magból bokor lesz, az több év… (Még a csecsemőnk is kijárja a bölcsit…)

Egyszerűbb, ha palántát veszünk (aztán, ha szaporodni akar, úgyis fog – és mindig akar, higgyék el!). Mivel elég nagyra nő, ültetéskor vigyázzunk arra, hogy  50 cm-es távolságot hagyjunk két növény között. Ha szegélyként akarjuk „felhasználni”, akkor kevesebb is lehet, mert akkor nem zavaró, ha a bokrok összeérnek.

Ahol szabad virágot szedni: Tihanyi Levendula Fesztivál

A bogarak nem támadják meg, de a csigáknak jó kilátót nyújt  (Fotó: Fazekas Krisztina, www.errearra.org)

Elvileg tavasszal és ősszel metszeni kell (eltávolítani az elhalt, elfagyott részeket, és úgy harmadával visszacsípni az ágakat), de anyukám ezt a metszési feladatot letudja azzal, hogy leszüreteli a virágokat. (Mivel azzal is „ritkul” a bokor - minek külön energiát fordítani erre a tevékenységre? Jelmondatunk: Időspórolás és hatékonyság!)

A levendula trágyát nem kér (kivéve az ültetési időszak után), és még a kártevők se támadják meg.

Érdekességek:

Itt egy szép kis videó a tihanyi levendulásról:

 A „kínai levendula” nem hamisított növényre utal! :) Kína nyugati részén, Hszincsiang Ujgur Autonóm Területén már ötven éve termesztenek levendulát. Ezt pedig olyan hatékonyan csinálják, hogy e tartomány mára bekerült a világ négy leghíresebb levendulatermesztő vidékei közé!

Nemcsak Tihanyban van levendulafesztivál. Az Egyesült Államokban, Washingtonban van egy 6600 lakosú kisváros, Sequim, amely 1996 óta minden évben szervez fesztivált. Bár e hagyomány nem nyúlik vissza hosszú időre, mégis nagyon híres e város: most már az Észak-Amerikai Kontinens Levendula Fővárosa címmel is büszkélkedhet!

Itt készült ezt a felvétel:

 És ez is:

 A francia levendula 94%-át az ország négy megyéjében termesztik. Ezek a következők: Alpes de Haute – Provance, Drome, Hautes-Alpes, Vaucluse. A levendula Provance (és Dél-Franciaország) igazi jelképévé vált. Még egy külön honlapot is létrehoztak a levendula útját bemutatva, részletes térképekkel, szállásajánlatokkal gazdagítva.

 

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Csak a lábnyomodat hagyd az erdőben
  Csak a lábnyomodat hagyd az erdőben
 • Ingyenesen nézhető természet- és magyar filmeket kínálnak a Barátság mozi honlapján
  Ingyenesen nézhető természet- és magyar filmeket kínálnak a Barátság mozi honlapján
 • Hétfőtől újraindul a termelés a Denso fehérvári üzemében
  Hétfőtől újraindul a termelés a Denso fehérvári üzemében
 • A Velencei-tónál kezdik az idei szúnyogirtást
  A Velencei-tónál kezdik az idei szúnyogirtást
 • Komplex mozgásprogram mindenkinek - Lendüljünk formába 10. rész
  Komplex mozgásprogram mindenkinek - Lendüljünk formába 10. rész
 • Több mint egymillió a koronavírussal fertőzöttekszáma
  Több mint egymillió a koronavírussal fertőzöttekszáma
 • Egészségügyi átcsoportosítási tervet dolgozott ki a kormány
  Egészségügyi átcsoportosítási tervet dolgozott ki a kormány
 • Honvédelmi témájú, online gyermekrajzpályázatot hirdetett a KEMPP
  Honvédelmi témájú, online gyermekrajzpályázatot hirdetett a KEMPP
 • Tavaszi vitaminsaláta, medvehagyma pesto és online túra
  Tavaszi vitaminsaláta, medvehagyma pesto és online túra
 • Továbbra is csak időpontfoglalással lehet személyesen ügyeket intézni a kormányhivatali ügyfélszolg
  Továbbra is csak időpontfoglalással lehet személyesen ügyeket intézni a kormányhivatali ügyfélszolg
 • Hasznos elfoglaltságot kínál online műhelyében a Fehérvári Kézművesek Egyesülete
  Hasznos elfoglaltságot kínál online műhelyében a Fehérvári Kézművesek Egyesülete
 • Zenei válogatások, tanulmányok az Alba Regia Szimfonikus Zenekar művészeitől
  Zenei válogatások, tanulmányok az Alba Regia Szimfonikus Zenekar művészeitől
 • Speciális telefonos információs szolgálat indult SM betegeknek
  Speciális telefonos információs szolgálat indult SM betegeknek