Partly cloudy12 °C
2021. január 22. péntek Vince
Menü
Házhozszállítás

A senior nem öreg, pláne ha súlyemelő és Gyolcsosnak hívják!

A senior nem öreg, pláne ha súlyemelő és Gyolcsosnak hívják!
Gyolcsos Ferenc épp úton a masters országos csúcs felé (Fotó: Bakos Károly)

Legyen szó bármilyen sportágról, ha valaki 59 esztendősen bejut annak országos döntőjébe, az megsüvegelendő teljesítmény. Pláne igaz, ha történetesen súlyemelésről van szó. És ha nem tudtam volna, hogy az illető nem más, mint a székesfehérvári Gyolcsos Ferenc, na akkor is rá tippeltem volna.

Nem titok, Gyolcsos Ferivel régi barátság köt össze. A fehérvári rögbi pálya mellett ismeretem meg, ő az FRC edzője-technikai vezetője-ügyintézője-hakelljátékosa, de mondjuk ki nyugodtan: lelke és motorja. Nem mondom, meglepett, mikor évekkel ezelőtt megtudtam, hogy a súlyemeléssel is közeli barátságot ápol, őt ismerve azonban azon már nem lepődtem meg, hogy ezt milyen magas fokon műveli. Pedig a csúcspont akkor még messze volt.

Nem kellett azonban sokat várni rá, hogy Feri megmutassa, miért is kell őt a legnagyobb fehérvári sportemberek között említeni. A 105 kilósok mezőnyében ugyanis kilencedik helyen kvalifikálta magát a súlyemelők országos bajnokságára. Tette mindezt 59 esztendősen, ha pedig már bejutott, nem tétlenkedett, 97 kilós szakítással és 121 kilós lökéssel, 218 kilogrammos összteljesítménnyel az ob 8. helyén végzett.

- Még a hetvenes években ismerkedtem meg a súlyemeléssel, és még úgyis örök szerelem maradt, hogy majd 30 évig nem űztem ezt a sportágat. Erre tessék, most nyugdíj előtt néhány évvel, 58-as születésűként sikerült bejutnom az országos bajnokságra a masters kategóriából. Még az utánam következő legidősebb versenyző is 1970-es születésű volt, úgyhogy mondhatjuk, életkorban mindenképpen rávertem a mezőnyre. De csak életkorban. Nem gondoltam volna, hogy ennyi idősen bejutok az ob döntőjébe, de ha már itt voltam, mindent beleadtam, amit csak lehetett. Azért is volt fontos nekem ez a verseny, mert sportvezető és edző is vagyok, és a sportról nem elég beszélni, meg is kell mutatni magad, én pedig most mindent megtettem, hogy megmutassam, mi van bennem még ennyi idősen.

Gyolcsos Ferenc idén már a svédországi masters Eb-n is remekelt, ott bronzérmes lett. (Fotó: Lipkovics Ágnes)
Gyolcsos Ferenc idén már a svédországi masters Eb-n is remekelt, ott bronzérmes lett. (Fotó: Lipkovics Ágnes)

Hogy a történet abszolút kerek legyen, jegyezzük meg: a 218 kiló nem csupán öt kilóval jobb, mint Feri eddigi egyéni rekordja, de egyben új magyar masters országos rekord is!

- Öt kilót tudtam javítani az egyéni csúcsomon, mondhatnánk, ez is mutatja, hogy soha nem késő elkezdeni ezt a sportágat. Én mindig csak a súllyal versenyzem, kimegyek és megpróbálom legyőzni. Nem volt könnyű, mert az ob előtt egy héttel jött egy kis gikszer egy megfázás formájában, de az edzőm, Bakos Károly, űzött-hajtott és ez meghozta a hatását. A legnagyobb hozadéka a döntős szereplésnek mégis az, hogy a szereplésem hatására jött egy kisgyerek emelni hozzánk, mert megtetszett neki.

Fehérvár örökifjú erős embere most szusszan egyet, de mint elárulta, nem sokat, januárban ugyanis indul a felkészülés, hiszen 2018-ban nem csupán hazai masters versenyek várnak rá, hanem korosztálya nemzetközi megmérettetésein is találkozhatunk vele.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

 • Fenn kell tartani a járványügyi korlátozásokat Európában
  Fenn kell tartani a járványügyi korlátozásokat Európában
 • Elmarad idén a világhírű riói karnevál
  Elmarad idén a világhírű riói karnevál
 • Értékes leleteket találtak a régészek a Budavári Palotanegyedben
  Értékes leleteket találtak a régészek a Budavári Palotanegyedben
 • Megnyílt a 21-ik Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás
  Megnyílt a 21-ik Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás
 • Nagy mennyiségű orosz vakcinát vásárolt Magyarország
  Nagy mennyiségű orosz vakcinát vásárolt Magyarország
 • Hat új közlekedési összeköttetés jön létre Magyarország és Szlovákia között
  Hat új közlekedési összeköttetés jön létre Magyarország és Szlovákia között
 • Módosított menetrendszerint közlekednek a vonatok a Budapest–Székesfehérvár–Tapolca vonalon
  Módosított menetrendszerint közlekednek a vonatok a Budapest–Székesfehérvár–Tapolca vonalon
 • Orbán Viktor: két héttel meghosszabbíthatják a korlátozásokat
  Orbán Viktor: két héttel meghosszabbíthatják a korlátozásokat

Eseménynaptár