6 évnél régebbi cikk

„Párna divat volt, van, és lesz is.” – Ötletek díszpárna-varráshoz
„Párna divat volt, van, és lesz is.” – Ötletek díszpárna-varráshoz

Vannak párnák, amelyekre az ember szinte rá se meri hajtani a fejét, mert fél, hogy tönkreteszi egy könnyelmű mozdulattal. Ezért inkább csak gyönyörködik bennük. Hiába tudja tökéletesen betölteni eredeti rendeltetését a szépséges textília, inkább csak szobadíszként funkcionál. A varráshoz kedvet kapó olvasók kedvéért most néhány ötletet mutatok be e témakört feszegetve, hiszen tökéletes ajándéknak számít egy egyedi, saját készítésű párna. (Merthogy Karácsony után se áll meg az élet, jönnek a névnapok, születésnapok, Valentin-nap…)

 A nagyszüleim lakásában mindig rengeteg párna volt. A reggeli beágyazás után a nagymamám minden nap aprólékos, ámde rutinszerű mozdulatokkal ültette le a párnákat nappali helyükre: a heverőkre és a fotelekre. Mindegyiknek megvolt precízen a helye és a szög, ahogyan állnia kell.

Én is hamar megtanultam a pontos sorrendet (hiszen segítenem kellett a nagyinak), s órákon át csodáltam őket, a gondos hímezést – mert akkor az volt a „divat”. Keresztszemes, kalocsai, matyó, goblein – megannyi technika és minta díszítette egykoron a pamlagok lágy ölelését. Ma már többfajta csipke, gomb, s különleges kiegészítők kerülnek a párnákra, s a textíliák sokszínűsége is szinte felfoghatatlan tárházat vonultat fel.

Ma már a párnák textíliájának sokszínűsége szinte felfoghatatlan (Fotó: Pécsi Tímea)

A legcsodásabb párnákat, amiket valaha láttam, Pécsi Tímea készítette (és készíti most is). Természetes, hogy e cikket az ő munkáival illusztrálom, hiszen rendkívüli kreatívságról, finomságról és esztétikumról árulkodnak.

Ez a párna is lágyságot, finomságot tükröz (Fotó: Pécsi Tímea)

Tímea 37 évvel ezelőtt kezdett el varrni, amikor a párja édesanyja vett neki egy táskavarrógépet. Ekkor iratkozott be egy varró iskolába, hogy szakemberektől tanuljon. A GYES alatt több butiknak is bedolgozott, és lányai ruháit is ő készítette. (Ezekből még mindig akad néhány minta a padláson.)

Tímea csodás párnái (Fotó: Pécsi Tímea)

Aztán a Sorsa más munkakör felé vitte, de a varrás hobbiszinten megmaradt. – Mindenki nagy örömére, mert egy szép párna-ajándéknak nincs nőnemű lény, aki ne örülne! Három lánya közül Tímea örökölte a kézügyességet, és a varrás iránti szeretetet.

„Az ötletek az Internetről, a környezetemből és a természetből jönnek.” – mesélte – „Természetesen van olyan is, amikor csak úgy beugrik egy kép és azt megvalósítom. Az anyagokat méteráru boltból szerzem be és a töltet legtöbbször kész kispárna betét. Párnát bármikor, bármilyen alkalomra lehet készíteni, de én szinte mindig egyedi kérésre varrok. Amikor ezek a párnák készülnek, arra a személyre gondolok, akit megajándékozok vagy megajándékoznak. Így már varrás alatt a szeretett személlyé válik.”

Tímea sok párnát varrt már. Az egyik kedves varró-emléke a barátnőjének készített darab, amelyre egy fagylalt volt applikálva.

Az említett "fagyis" párna (Fotó: Pécsi Tímea)

Természetesen más kategóriát képez egy díszpárna és más elbánást igényel az, amit naponta használunk. Varrásban csak a díszítésben tér el a kettő egymástól. Azt, hogy milyen anyagot választunk, meghatározza az, hogy milyen célra készül a párna. Díszpárnát finomabb pl. selyem, szatén anyagból ajánlatos készíteni. Hétköznapi használatra pedig erős, mégis finom anyagot kell választani.

A díszpárna finomabb anyagból készül, mint az alvó párna (Fotó: Pécsi Tímea)

„Nem tudom, hogy a párnavarráshoz kell-e kézügyesség, s ha szükséges is, akkor ilyen szintű.” – mondta a dinnyésen élő hölgy – „Én mindig úgy állok neki varrni, hogy egyfajta kihívásként tekintek a feladatra. Párna divat volt, van, és lesz is. Az, hogy kinek, milyen párna tetszik, sokban függ az otthona berendezésétől is. A színek harmóniája nagyon fontos. Én azt látom, hogy régebben a harsány szín volt a „menő”. Nekünk is ilyenek voltak a lakásunkban. Ma már a letisztult színek, a púderes árnyalatok a keresettek.”

Ma már a letisztult színek, a púderes árnyalatok a keresettek (Fotó: Pécsi Tímea)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek