Partly cloudy12 °C
2021. január 21. csütörtök Ágnes
Menü
Házhozszállítás

Kötelező és ingyenes lesz a bárányhimlő oltás

Kötelező és ingyenes lesz a bárányhimlő oltás
(Fotó: youtube.com)

Hazánkban mintegy harmincöt-negyvenezren fertőződnek meg bárányhimlővel minden esztendőben. A bárányhimlő rendkívül ragályos betegség. Cseppfertőzéssel terjed. A betegség lappangási ideje tíz és huszonegy nap között mozog. A beteg már az első napokban is fertőz. A betegséget csak azok kerülhetik el, akik védőoltást kaptak vagy már voltak bárányhimlősek – ezért tartják a gyerekek betegségének. Az elmúlt év végén jelentek meg a híradások arról, hogy kötelezővé teszik a bárányhimlő elleni védőoltást a Nemzeti Immunizációs Programban. Ezzel drasztikusan csökkenhet a bárányhimlős megbetegedések száma, és járványokat lesz képes megszüntetni a most kötelezővé és térítésmentessé váló védőoltás.

Az MTI beszámolójából az is kiderült, hogy emellett az egészségügyi dolgozók számára kötelező lesz a kanyaró elleni immunstatus, és szükség esetén ők is ingyen oltást kapnak. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint a bárányhimlő elleni vakcinák beadása a jelenlegi védőoltási naptárba úgy illeszthető be a legjobban, ha az oltási sorozat két részletének beadása 15 és 18 hónapos életkorban, egy másik kötelező oltással egy időben történik. A szaktárca szerint azokban az országokban, ahol az oltási rendbe illesztették a bárányhimlő elleni vakcinát, az éves megbetegedések száma nyolcvan-kilencven százalékkal csökkent. Hasonló arányban, mintegy nyolcvan százalékkal lett alacsonyabb a kórházi ápolások száma, és hatvan százalékkal csökkent az orvoshoz fordulások száma.

A FehérVár hetilap korábban megkérdezte Müller Cecília megyei tisztifőorvost a bárányhimlő elleni védőoltás jelentőségéről. A szakember a magazint arról tájékoztatta, hogy a vakcinát azelőtt érdemes beadatni a kicsiknek, hogy nagyobb közösségbe kerülnének. Az infektológusok szerint tévhit, hogy a bárányhimlőn át kell esni, hiszen a betegség akár súlyos szövődményekkel és kórházi kezeléssel is járhat.

A viszkető hólyagok mellett súlyos szövődményekkel is járhat a betegség (Fotó: independent.co.uk)
A viszkető hólyagok mellett súlyos szövődményekkel is járhat a betegség (Fotó: independent.co.uk)

A közösségbe kerülő gyermekek mellett a bárányhimlő a várandós nőkre, a többgyermekes családokra és a fertőzésen eddig még át nem esett felnőttekre is veszélyes. A felnőttkori bárányhimlő ráadásul rendszerint súlyosabb lefolyású, és a szövődmények előfordulásának kockázata is nagyobb. Ezért a gyermekvállalást tervező, a betegségen át nem esett fiatal nők és párjuk számára is ajánlott az immunizáció. A terhesség időszaka alatt a védőoltás beadása ellenjavallt.

A betegség egyébként hőemelkedéssel, torokfájással, köhögéssel, rossz közérzettel, étvágytalansággal és gyengeséggel kezdődik. Majd viszkető piros pöttyök jelennek meg a beteg testén és nyálkahártyáin. Ezek hólyagokká alakulnak, majd a kifakadás után hegesednek és kiütésekké válnak. Bizonyos esetekben súlyos szövődmények alakulhatnak ki. Magyarországon a bejelentett fertőző betegségek felét a bárányhimlő adja.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Több száz embert kellett kiköltöztetni tegnap este Angliában és Walesben a villámáradások miatt
  Több száz embert kellett kiköltöztetni tegnap este Angliában és Walesben a villámáradások miatt
 • Újra jóval ezer felett a napi fertőzöttek száma
  Újra jóval ezer felett a napi fertőzöttek száma
 • 1 410 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 98 beteg
  1 410 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 98 beteg
 • Lángba borult az éjjel egy akkumulátorokat gyártó cég Jászberényben
  Lángba borult az éjjel egy akkumulátorokat gyártó cég Jászberényben
 • Bartók és Liszt nevét viselik majd az összművészeti eseménysorozatok a Müpában
  Bartók és Liszt nevét viselik majd az összművészeti eseménysorozatok a Müpában
 • Március 31-ig várják a javaslatokat a 2021-es Ember Mária díjra
  Március 31-ig várják a javaslatokat a 2021-es Ember Mária díjra
 • Üvegdarab lehet a céklában, visszahívják a Bonduelle termékét
  Üvegdarab lehet a céklában, visszahívják a Bonduelle termékét
 • Soron kívül beadott koronavírus-vakcinák miatt robbant ki botrány Ausztriában
  Soron kívül beadott koronavírus-vakcinák miatt robbant ki botrány Ausztriában
 • Rendhagyó módon tartották meg a Szent Sebestyén napot
  Rendhagyó módon tartották meg a Szent Sebestyén napot