6 évnél régebbi cikk

Farsangi bál? Legyen trendi a körmöd!
Farsangi bál? Legyen trendi a körmöd!

Az Igazi Nő mindig figyel arra, hogy ne csak a haja és a sminkje legyen tökéletes, hanem a körme is az alkalomhoz illő mintában / formában / színezéssel tündököljön. Nézzünk hát utána, mi a jelenlegi körömtrend, s milyen a legdivatosabb farsangi köröm?

A műköröm (legyen szó akár a porcelán, akár a zselés változatról) ma már szinte ugyanolyan „alapkelléke” a hölgyek ápolt megjelenésének, mint a smink vagy a rendezett frizura. Ha megvizsgáljuk ismerőseink kezét, azt látjuk, hogy a köröm formája végtelenül sokféle lehet: mandula, szögletes vagy extra hegyes, és a díszítés is rendkívül színes képet mutat: a körömbe épített, szárított virágok, tollak, színes hálók és kövek mellett 3D-s festés és akril-díszítés is uralja a terepet.

No, de vajon évről-évre változik-e a köröm-divat, s ugyanúgy jönnek-e az újabb és újabb trendek, mint az öltözködésben? Mert, ha jól emlékszem, úgy tíz évvel ezelőtt még a klasszikus francia körmöt kérték a hölgyek a szalonokban, a pasztell színeket, finom köves díszítéseket, most pedig egyre vadabb színösszeállításokkal és technikákkal csalogatják a körmösök vendégeiket. Vagy csak én látom így?

Hogy eligazodjak a körmök világában, felkerestem egy körmös szakembert, Kuti Melindát. A székesfehérvári lány elmondta, hogy műkörömépítéssel, illetve manikűrrel először Németországban találkozott sok-sok évvel ezelőtt, ahol egy családi vállalkozás keretében dolgozott. Utána tartott egy nagyobb szünetet a szakmát illetően, de a szíve visszahúzta a kezekhez.

Amikor rájött arra, hogy ezzel a szakmával akar továbbra is foglalkozni, akkor beiratkozott egy tanfolyamra, hogy megtanulja azokat az az új technikákat, amelyek a „kiesett években” törtek elő, s kerültek be a köröm-világba. A trend ugyanis ezen a területen is folyamatosan változik. (Ahogyan én, „laikusként” is tapasztaltam.)

 

 

Ahogyan a ruháit cseréli le az ember, s vált az újabb és újabb textíliákra, vágyik egy izgalmasabb szabásra és kiegészítőkre, úgy a kéz- és lábápolás is folyamatosan fejlődik, gazdagodik. Most már azt se mondhatjuk, hogy korosztályhoz köthető az extrém hosszú köröm vagy a mandula forma szeretete, hiszen a köröm az, amin a legegyszerűbben tudunk változtatni. Ha például rövid, építéssel egy óra múlva már bármilyen hosszú körmünk lehet, s a szögletes formát is pár perc alatt kerekebbé tehetjük. (Míg a hajunk hosszának, formájának, színének változtatása már keményebb dió...)

Melinda a folyamatos tanulás és körmözés során annyira beleszeretett az újdonságokba, hogy elvégzett egy lábápolás-pedikűr tanfolyamot is, jelenleg pedig a gyógypedikűr felé kacsingat.

„A kéz és műkörömépítő szakma nagyon változatos, hiszen minden évszaknak megvannak a külön divatos színei, mintái, sőt még a körömforma divat is folyamatosan változik.” – mesélte – „Mindig újabb és újabb trendek jönnek illetve az anyagok választéka is bővül, ezért nagyon fontosnak tartom ebben a szakmában a naprakészséget. A divatvilág itt is folyamatosan változik. A vendégeim zöme tisztában van a trendekkel, így nekem is folyamatosan képezni kell magamat, ami mindig egyfajta kihívást jelent a számomra.”

Ebben pedig teljesen egyetértek vele: amikor a 13 éves lányom a Facebook-on több olyan csoport tagja, ahol az aktuális körömdivat a téma, s ahol sorra posztolják a szakemberek és az alanyok a szebbnél szebb kompozíciókat, akkor igencsak naprakésznek kell lennie egy körmösnek!

Az épített körmök anyaga lehet zselé vagy porcelán: többfajta márkájú, minőségű alapanyag kapható a vágyott forma és minta elkészítéséhez. Az, hogy kinek mit ajánlatos a körmére rakatnia, az egyénenként változik. Valakinek például a zselé nem marad meg a körmein, s csak porcelánt használhat, ha tartós szépségre vágyik. Ugyanígy megosztó a gél-lakk is: ez ugyebár közel sem olyan tartós, mint a porcelán vagy a zselé, és a rokonságomban mindenkinek pár nap alatt levált a körméről. – Viszont valakinek hetekig megmarad.

A farsangi szezonban sokkal többen vállalnak be extrémebb alkotásokat is, mint egyébként. Az estélyi ruhához vagy a jelmezekhez merészebb, csillámos, ragyogóbb színek, feltűnő kövek, különleges minták illenek.

Ilyenkor még a vendégek fantáziája is elszabadul, és a karácsonykor megszokott csilli-villi hangulatú, általában piros-ezüst/arany színű körmöket felváltják a feltűnőbb csodák. A körmökbe tollak, piercingek kerülnek, és a szakember szabadon kreatívkodhat az akril festékkel.

Van olyan vendégem, aki a matt, visszafogott színeket részesíti előnyben, de idén feltűnő mintás és kimondottan hosszú körmöt kért, mert azt akarta, hogy a jelmezéhez passzoljon a köröm stílusa.” – mesélte Melinda – „Ilyenkor magamnak is bátrabban csinálok harsány körmöt, több követ rakok bele, különleges mintákat. Sőt, a férfi vendégek száma is megugrik farsangkor, hiszen a jelmezekhez mostanság már előszeretettel kérnek ők is festett mintát. A börtönjelmezhez például fekete vagy csíkos körmöt, Drakulának öltözve vérpirosat.”

Borítókép: Kuti Melinda
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek