Fair15 °C
2020. szeptember 27. vasárnap Adalbert
Menü

A bányászat, művészet és a többiek - íme a legjobban és legrosszabbul fizető szakmák Fejérben

A bányászat, művészet és a többiek - íme a legjobban és legrosszabbul fizető szakmák Fejérben
(Fotó: pexels.com)

Nagyon nem mindegy, hogy melyik szakmában helyezkedünk el, ugyanis ötszörös fizetéskülönbség van a legjobban és legrosszabbul kereső állások között Fejér megyében, legalábbis a KSH adatai szerint.

A Központi Statisztikai Hivatal 2017-es, első háromnegyed éves adatsorait böngészve komoly jövedelemkülönbségek mutatkoznak a különböző szakmák között. A legjobban fizető állások Fejér megyében is bőven az átlagfizetés fölött juttatnak, a legrosszabbul fizetők pedig kis túlzással, de egy kétfős család alapszükségleteit sem fedezik. Nézzük a számokat!

A lista első három helyezettje - továbbra is - a szellemi foglalkozásúak közül kerül ki. Legtöbbet a bányászat, kőfejtés területén elhelyezkedve kereshetünk, itt ugyanis megfelelő szakképzettség esetén bruttó 667 005, azaz nettó 443 559 forint az átlagkereset - legalábbis a KSH felmérése szerint. Ha valaki azt gondolná, hogy jó az irány, csak kevés a lehetőség, akkor meg kell nyugtatnunk őket: jelenleg csak Fejérben 32 bányászat, kőfejtés gazdasági ágban regisztrált céget tartanak nyilván.

A második helyre a művészet, szórakozás, szabadidő szakmák átlagfizetése érkezett be, itt havonta bruttó 565 935, nettó 376 348 forintot állapított meg a statisztikai hivatal. A dobogó harmadik fokára a feldolgozóiparban elhelyezkedők kerültek bruttó 521 863, azaz nettó 347 039 forint átlagfizetéssel. Ez a gazdasági ág pedig meglehetősen széles spektrumú, hiszen beletartozik az élelmiszeripar, a vegyipar, a vas- és acélipar, a gépgyártás, a járműipar és a textilipar is, vagyis minden olyan terület, ami nyersanyagok feldolgozását végzi.

A lista túlsó végén nem különösebben rózsás a helyzet, talán azt mondani sem kell, hogy a három legkevesebb ellentételezéssel járó munka mindegyike fizikai jellegű, a legrosszabbul fizető szakmában pedig átlagban bőven havi százezer forint alatt kapnak kézbe a dolgozók.

A KSH kimutatása szerint a legkevesebbet a humán-egészségügyi, szociális ellátás terén elhelyezkedők kapják, havonta bruttó 128 679, nettó 85 572 forintot keresnek. Nem sokkal izmosabb az átlagbér az oktatásban sem, itt bruttó 159 148, nettó 105 834 forinttal lehet számolni. Ahogy a pénzügyi, biztosítási területen elhelyezkedő fizikai dolgozók sem várhatnak jelentősen több pénzt a családi kasszába. Itt a bruttó átlagbér 161 218, a nettó pedig 107 200 forint.

A bányászat, művészet és a többiek - íme a legjobban és legrosszabbul fizető szakmák Fejérben

Az egyébként 19 területet vizsgáló listát böngészve az is feltűnik, hogy egyetlen gazdasági ágban sem előzi meg a fizikai munkáért járó bér a szellemi tevékenységért kapott javadalmazást, sőt helyenként akkora a különbség, hogyha az egyes területek összevont, átlagos havi bérét nézzük, igencsak módosult rangsort láthatunk.

Vagyis, ha ugyanazon szakterület szellemi és fizikai munkájáért járó ellenértéket egybe vesszük, akkor a KSH számolása szerint első helyen a művészet, szórakozás, szabadidő áll bruttó 447 863, nettó 297 829 forinttal. Ezt követi az a pénzügyi, biztosítási tevékenység, amelynél a fizikai dolgozók bére a legrosszabb három közé került, bruttó 371 511, nettó 247 049 forinttal. A rangsorban pedig a harmadik csak a bányászat, kőfejtés bruttó 331 038, nettó 220 139 forint havi átlagkeresettel. 

De nemcsak a lista első három helye változik, a másik oldalon is módosul a rangsor: a legkisebb összeget a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás sorában látjuk, bruttó 175 237, nettó 116 529 forintot, egy kicsit több havi bért az építőiparban bruttó 199 806, nettó 132 870 forintot, és nagyjából ugyanennyit a szállítás, raktározás területén, vagyis bruttó 199 436, nettó 132 624 forintot

A lista akkor borul meg igazán, ha az átlagos havi jövedelmeket vizsgáljuk, vagyis annak a tényleges pénznek az egy hónapra számított összegét, amit az egyes munkavállalók a különböző juttatásokkal együtt kapnak meg egy év alatt. Ebben az esetben a toronymagasan vezető bányászat, kőfejtés az ötödik helyre csúszik le. Az első itt is a művészet, szórakozás, szabadidő 454 384 forinttal, a második újra csak a pénzügyi, biztosítási tevékenység 389 721 forinttal, a harmadik pedig a feldolgozóipar 352 139 forinttal.

A három legrosszabbul kereső szakma pedig a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás 180 633 forinttal, az építőipar 203 489 forinttal, valamint a humán-egészségügyi, szociális ellátás 220 034 forint havi jövedelemmel.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

 • A trágyadombon nő a legnagyobb tök
  A trágyadombon nő a legnagyobb tök
 • A SPAR ingyenesen ad maszkot feledékeny vásárlóinak
  A SPAR ingyenesen ad maszkot feledékeny vásárlóinak
 • Pozitívra javította Magyarország adósosztályzati kilátását a Moody's.
  Pozitívra javította Magyarország adósosztályzati kilátását a Moody's.
 • Elkészültek a Magyarországon gyártott lélegeztetőgépek
  Elkészültek a Magyarországon gyártott lélegeztetőgépek
 • ELHALASZTJÁK A MOL FEHÉRVÁR VASÁRNAPI, KISVÁRDAI BAJNOKI MECCSÉT
  ELHALASZTJÁK A MOL FEHÉRVÁR VASÁRNAPI, KISVÁRDAI BAJNOKI MECCSÉT
 • Bővítik a Sóstón a játszóteret
  Bővítik a Sóstón a játszóteret
 • Köztársaság Mozi - kezdődik a felújítás és a Nemzeti Emlékhely látogatóközpont építése
  Köztársaság Mozi - kezdődik a felújítás és a Nemzeti Emlékhely látogatóközpont építése
 • További nyolc új autóbusz érkezik Székesfehérvárra
  További nyolc új autóbusz érkezik Székesfehérvárra

Eseménynaptár