6 évnél régebbi cikk

Kettlebell – Pető Ferenc a legerősebb!
Kettlebell – Pető Ferenc a legerősebb!

Pető Ferenc érdemelte ki a hétvégén a „Magyar Kettlebellsport Szövetség Legerősebb Versenyző” – feliratú kupáját! A móri sportoló sorra nyeri az aranyakat 24 kg-os versenygirjáit lóbálva…

Pető Ferencet jó pár éve ismerem – és csodálom kiemelkedő teljesítményéért. Sokan tudják, hogy ő volt az, aki megismertette velem is (és még sokan másokkal) a kettlebellt, és akit minden tanítványa (egykori vagy jelenlegi) szinte rajongással szeret. Nem túlzok, ha azt mondom, hogy nincsen hozzá fogható kettlebelles – és ezt tényleg elfogultság nélkül jelentem ki. (Bár valószínűleg ő ezzel nem ért egyet – rendkívül szerény ember lévén, ahogy azt sem tudja, hogy milyen hálás vagyok neki mindenért...)

Feri még az SFG-s (egykori RKC) vonalon kezdte el „lóbálni a vasat”, majd 2014-ben egy pentatlon versenyen kezébe került a versenygirja is. Az első versenyen elért sikereken felbuzdulva kezdett el aztán még többet gyakorolni ezzel az eszközzel.

Pető Ferenc sok-sok évvel ezelőtt az RKC/SFG atyjával, Pavel Tsatsouline-nel  (Fotó: Pető Ferenc)

„Számomra ez az a sport, ahol mindenben jónak kell lenni. Gyorsaságban, robbanékonyságban, rugalmasságban, lazaságban, állóképességben, gyorserőben, maximális erőben, koordinációban, regenerálódásban.”- vallotta be.

2015-ben lehetősége volt személyesen is találkozni a sportág abszolút bajnokával, Ivan Denisovval (aki egy szemináriumot tartott Magyarországon, és aki nagy kedvencem nekem is), később Denis Vasilev el, akik már addig is nagy hatással voltak rá. Ekkor már követte őket, és csodálattal figyelte páratlan teljesítményüket.

Pető Ferenc (Fotó: Pető Ferenc)

Követve a „nagyokat”, Feri is versenyzésbe fogott hát. Motiválta a folyamatos fejlődési lehetőség. Az, hogy mindig egyre jobb és jobb szeretne lenni abban, amit épp csinál.

„Vágyom végletekig tökéletesíteni a tudást. Ez nem jelenti azt, hogy mindig többet kellene edzeni, hanem számomra inkább a jobb minőségben végzett gyakorlás az, ami fontos.” – mondta.

2016 márciusában megismerkedett a Magyar Kettlebellsport Szövetség elnökével, Barcsik Lászlóval, aki az edzője lett, és rengeteg segítséget nyújtott neki az elmúlt egy év alatt. Kitűzték a célokat, amire felépítettek egy programot, s neki is álltak e terv megvalósításának, mely jegyében a móri fiatalember heti háromszor edz kettlebellekkel és szabadsúlyokkal, valamint heti két laza kardió edzést is beiktat a napirendjébe.

Pető Ferenc 2017-ben (Fotó: Pető Ferenc)

Feri a mostani versenyen biatlon versenyszámban indult. Ez kettő folyamatos tízperces szettet jelentett. Az első menetben a felvétel után 2 darab 24 kilós súlyt kellett a feje fölé juttatnia a lehető legtöbb ismétlést elérve, letétel nélkül. Ez a gyakorlat a jerk, ami magyarul lökést jelent. A könyökök és a térdek teljes nyújtása teszi érvényessé a gyakorlatot.

A második menetben egy 24 kilós girját kellett mozgásban tartania. Ez a gyakorlat a snatch, vagy más néven: szakítás. Ebben az esetben a lábak között hátralendítve kell a súlyt a fej fölé juttatni, majd ebben a pozícióban mozdulatlanul megtartani, míg a versenybíró érvényessé teszi a gyakorlatot. A cél a kezenkénti öt perc kitöltése - minél több ismétléssel, ugyanis kézváltásra csak egyszer van lehetőség!

Pető Feri hétvégén, a Kettlebellsport Magyar Bajnokságon (Fotó: Pető Ferenc)

Aki snatch-elt már, az tudja, hogy milyen fárasztó ez a gyakorlat, pláne öt percen keresztül! Aki csak nézi a snatch-előket, az azt hiszi, hogy nagyon egyszerű mozdulatról van szó, de valójában megmozgatja az egész testet, és igencsak kell hozzá megfelelő erő és tüdőkapacitás!

„Ahogyan viccesen mondani szoktuk: csak az idő hossza és a súlyok nehézsége az, ami zavaró lehet ebben a sportban.” – mondta – „Verseny közben figyelni kell a helyes ritmusra, az optimális légzésre. Persze a legfontosabb talán a helyes technikai kivitelezés, mert a jól véghezvitt ismétlés kevesebb energiát igényel. Ez persze az idő előre haladtával romlik, és ez nagyon nehézzé teheti a folytatást."

Pető Feri az oklevéllel, kupával - és gyermekével (Fotó: Pető Ferenc)

A Kettlebellsport Magyar Bajnokságon végül Feri igencsak diadalmaskodott! -95 súlykategóriában 104 lökést végzett el és 176 szakítást! Így kiérdemelte az első helyezést, s mellé kapott egy kupát is, melyen ez áll: „Magyar Kettlebellsport Szövetség Legerősebb Versenyző”! – Ez rendkívüli elismerés!

S, hogy hogyan készült a megmérettetésre? Mint mesélte: minden versenynél azonos tendenciát követ: a felkészülési ciklus elején inkább erősít, majd a versenyhez közeledve egyre nagyobb szerep jut a technika tökéletesítésének.

Pető Feri Kiskunhalason (Fotó: Pető Ferenc)

Mint megtudtam, idén indult egy sportáruház nevével fémjelzett kupasorozat, ami 7 állomásból áll. Az elsőt január végén tartották. Ezen Feri a férfi sport kategóriában 24 kg kettlebellel 25 hosszú ciklust, 36 lökést és 54 szakítást mutatott be, amivel első helyezést ért el!

Ha tovább megyünk vissza az időben, akkor meg kell említenünk a novemberi nyílt bajnokságot, amelyet Kecskeméten rendeztek meg, ahol Feri szintén biatlonban indult 24 kg-os kettlebellekkel, szintén aranyat hozott el 85 lökéssel és 152 szakítással.

Pető Feri 2017 novemberében (Fotó: Pető Ferenc)

S, hogy mi lesz a következő megmérettetés? Májusban a kupasorozat második állomása Győrben, májusban pedig az Európa Bajnokság Kecskeméten.

Biztos vagyok benne, hogy továbbra is aranyak hullnak majd a nyakába!


Pető Feri Kecskeméten (Fotó: Pető Ferenc)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek