Fair21 °C
2019. október 22. kedd Előd
Menü

Fehérvári programok a hétvégére: utazás kiállítás, Hooligans és Enthroners-Wolves

Fehérvári programok a hétvégére: utazás kiállítás, Hooligans és Enthroners-Wolves
Kezdődik a HFL-szezon (Fotó: Facebook/Fehérvár Enthroners)

Ez a hétvége egyszerűen H.I.B.Á.T.L.A.N. lesz. Székesfehérvár legjobb formáját mutatja majd, hiszen kismillió minőségi és talán örökre emlékezetes programból lehet választani. Megkezdődik a magyar amerikaifoci bajnokság idei szezonja, először fehérvári résztvevővel a legmagasabb osztályban. Hatodszor is utazás kiállítás lesz a Hiemer-házban. Szombat este a városban koncertezik a Hooligans, vasárnap pedig Tolkien Olvasás Napját tartanak az Igézőben.

Kiállítás: Fehérvári Utazás Kiállítás
Mikor?: Március 24-25., szombat-vasárnap
Hol?: Hiemer Rendezvényközpont

Itt egy közhely, kettő lesz belőle: minden utazás egy kis lépéssel kezdődik. Az első kis lépést a következő utadhoz pedig akár most hétvégén is megteheted a (hivatalosan nevén) 6. Székesfehérvári Utazás és Szabadidő Kiállításon. Fókuszban Magyarország, vagyis a belföldi utazások, de azért a határ átlépésére is koncentrál majd néhány kiállító. A kétnapos rendezvényre a belépés díjtalan, de akár még tombolán nyerni is lehet ezt-azt, sőt, a legkisebbeket szombaton 11:30-tól Edu-Show bűvészmutatványai is elvarázsolják elkápráztatják majd. Ha tehát nincs ötlet, hogy hova tovább, az internetet túl személytelennek találod már, viszont nem tartod cikinek egy kicsit jobban megismerni és bejárni ezt a 93 000 négyzetkilométert, akkor a Hiemer-házban a helyed. Ilyen volt a tavalyi:

Sport: Fehérvár Enthroners - Budapest Wolves
Mikor?: Március 24., szombat 15:00
Hol?: First Field vagy DIGI Sport 2

Jegyezzük fel 2018. március 24-ét, nagy nap ez a város életében. A Fehérvár Enthroners amerikaifoci csapata első meccsét játssza a sportág hazai legmagasabb osztályában, ráadásul a Budapest Wolves ellen. Utóbbi csapat a magyar amerikaifoci Cadillac-je: 2004-ben alapították őket, ezzel akkor az első és egyetlen magyar csapat voltak. Még az is hallott róluk, aki nem olvasta a sportújságokat, hiszen Árpa Attila a csapat alapítója és sokáig játékosa volt, így a bulvársajtóban is sokszor felbukkant a Wolves. A Farkasok hatszoros magyar bajnokok, ötször a Hungarian Bowl-t is megnyerték, és mint minden évben, idén is az immár a fehérvári fesztivál nevét viselő FEZEN Hungarian Football League legnagyobb esélyesei közé tartoznak. Az idő jó lesz, az Enthroners pedig mindent megtesz majd a jó bemutatkozásért. A várhatóan teltházas meccset a DIGI Sport 2-n élőben is lehet nézni, de persze a helyszínen, vagyis a Takarodó úti First Fielden lesz az igazi.

Könyv: Tolkien Olvasás Napja 2018
Mikor?: Március 25., vasárnap 15:00-17:00
Hol?: Igéző

A hétvége egyik legérdekesebb programjának ígérkezik ez a két óra az Igézőben. A gyűrűk ura reneszánszának reneszánszát éljük, hiszen épp a napokban derült ki, hogy az Amazon közel 500 millió dollárt szán a hamarosan készülő (tévé)sorozatra, ami nagyságrendekkel több, mint amiből Peter Jackson és csapata gazdálkodott a kétezres évek elején a sokszoros Oscar-győztes filmtrilógia elkészítésénél. Ennél lényegesen olcsóbban, de ugyanazt az élményt élhetjük át a Tolkien Olvasás Napján (Tolkien Reading Day), amit 2003 óta rendeznek világszerte és most először Fehérváron is. A dátum sem véletlen: aki otthonosan mozog a brit író világában, az pontosan tudja: Szauron, a gonoszok leggonoszabbika, a Sötét Úr harmadkor 3019. március 25-én győzetett le.

Koncert: Hooligans
Mikor?: Március 24., szombat 20:00
Hol?: FEZEN Klub

22 éves lesz idén a Hooligans. Ez már eleve elég tekintélyt parancsolónak tűnik, de ha ehhez hozzávesszük, hogy a gitáros és a dobos már 9 éves koruk óta együtt zenél, az még durvább. Ehhez képest a srácok ennyi év és 15 lemez után sem tűnnek kevésbé energikusnak, mint amikor a kilencvenes években Szerencsről Budapestre tették át a bázisukat és még Dance néven kezdtek rockerkedni. A '96-ban alapított Hooligans neve ellenére a Dance-es időszak puhított verziója, ami már bőven befér a kereskedelmi rádiók játszási listáiba és napjainkban a Youtube trending videói közé, de azért helyenként még nem tűnik indokolatlannak a keménykedés. Tavalyi lemezük a napokban lett lett dupla platina, úgyhogy ezt is velük lehet ünnepelni szombat este a FEZEN Klubban. 

Mozi: Fantomszál
Mikor?: Március 24., szombat 20:00
Hol?: Barátság Mozi

A Fantomszál úgy vonul majd be a filmtörténelembe, mint Daniel Day-Lewis utolsó filmje. A háromszoros Oscar-díjas színészt ezért az alakításért is jelölték az elismerésre, de végül Gary Oldman kapta a szobrocskát Churchill megformálásáért, és így Daniel Day-Lewis nem érhette be az Oscarok számában az egyetlen négyszeresen is díjazott színészt, Katherine Hepburnt. Hogy a filmről is beszéljünk: a Fantomszál egy jó mozi lett, érdemes még akár egy kellemes tavaszi szombat estét is beáldozni érte. A film egy brit szabó életét mutatja be, akinek gyökerestül forgatja fel az életét a váratlanul jött szerelem. Reynold Woodcock szépen megtervezett napjai atomokra hullanak, ahogy szép lassan elmerül az eleinte múzsájának tekintett, majd mindinkább szeretővé váló Almával tartó kapcsolatában. A Fantomszál egy Oscar-díjat kapott: stílszerűen a legjobb jelmezért jutalmazták.

Mozi: Nap nap után
Mikor?: Március 22-től
Hol?: Cinema City Alba

Olyan filmet már láttunk, amiben a főszereplő folyton ugyanazt a napot éli újra (Idétlen időkig), és olyat is, amikor egy betegség miatt a szerelmespár egyik tagja reggelente semmire nem emlékszik az addigi életéből (Az 50 első randi), de olyan még nem volt, hogy a pár egyik tagja minden nap új testben ébredjen. Eddig. A Nap nap után azonban erről a furcsa, vagy inkább bizarr helyzetről szól: mi lenne, ha úgy feküdnél le, hogy fogalmad sincs, másnap kinek a testében ébredsz? Nehezített pálya: mindehhez még szerelmes is vagy egy lányba, aki érthető okokból elég nehezen emészti meg, hogy az egyik nap még egy túlsúlyos kínai srác voltál, a következő napon viszont már egy hátizsákos hippilányként próbálsz közeledni. A film David Levithan 2012-ben megjelent könyve alapján készült, mely felkerült a New York Times bestseller listájára is. 

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

 • Elismerések a nemzeti ünnep alkalmából
  Elismerések a nemzeti ünnep alkalmából
 • Kevesebb földgázt használt fel az ország tavaly
  Kevesebb földgázt használt fel az ország tavaly
 • Katari földgáz érkezhet Magyarországra
  Katari földgáz érkezhet Magyarországra
 • Olcsóbb lesz a gázolaj
  Olcsóbb lesz a gázolaj

A hét embere

 • Csökkent a működő cégek száma
  Csökkent a működő cégek száma
 • Változnak a menetrendek!
  Változnak a menetrendek!
 • Siker: Fejér megyei kézműves sajt a világ legjobbjai között
  Siker: Fejér megyei kézműves sajt a világ legjobbjai között
 • És felborították a hegyet - imádságos megemlékezés 56 hőseiért
  És felborították a hegyet - imádságos megemlékezés 56 hőseiért
 • Átvették megbízóleveleiket - szombaton lesz a megyei közgyűlés alakuló ülése
  Átvették megbízóleveleiket - szombaton lesz a megyei közgyűlés alakuló ülése
 • Öreghegyi Disputa
  Öreghegyi Disputa
 • Összefogás - védik a gyerekeket az internetes zaklatások ellen
  Összefogás - védik a gyerekeket az internetes zaklatások ellen
 • Folytatódnak az útfelújítások - megújul a Söréd-Bicske összekötő út
  Folytatódnak az útfelújítások - megújul a Söréd-Bicske összekötő út

Eseménynaptár

 • Tankönyvek – jövőre már mindenki ingyen kapja
  Tankönyvek – jövőre már mindenki ingyen kapja
 • Figyelemfelhívás - a halloweeni és a sütőtök között különbség van
  Figyelemfelhívás - a halloweeni és a sütőtök között különbség van
 • Rekord - újabb hőmérsékleti csúcs született
  Rekord - újabb hőmérsékleti csúcs született
 • Gyönyörű harmónia - trónra lépett Naruhito japán császár
  Gyönyörű harmónia - trónra lépett Naruhito japán császár
 • Őszi szünet - biztosított az ingyenes gyermekétkeztetés a rászorulóknak
  Őszi szünet - biztosított az ingyenes gyermekétkeztetés a rászorulóknak
 • Nyugdíjprémium - novemberben érkezik
  Nyugdíjprémium - novemberben érkezik
 • A világ leghangosabbja - elismerték a csombókos harangozómadarat
  A világ leghangosabbja - elismerték a csombókos harangozómadarat
 • Baleset Martonvásárnál
  Baleset Martonvásárnál
 • Újdonságokkal készül a Hiemer-ház az esküvői nyílt napra (X)
  Újdonságokkal készül a Hiemer-ház az esküvői nyílt napra (X)