5 évnél régebbi cikk

Joker leghíresebb megformálói - Új trónkövetelő a láthatáron?
Fehérvár Médiacentrum fotójaJoker leghíresebb megformálói - Új trónkövetelő a láthatáron?

Lement a Gotham, Batman előzménysorozat negyedik évadának tizennyolcadik része, és nem kisebb karaktert lepleztek le, mint a legendás Jokert. Jerome Valeska személyében sokak azt hihették, hogy végül ő lesz a befutó a Bohóc Herceg szerepére, ám egészen más fordulatot vett a történet. És ha már Joker, akkor összegyűjtöttük kedvenc gonosztevőnk eddig megjelent összes feldolgozását. (Spoilerveszély!)

Az elmúlt években számos kiváló színésznek sikerült maradandót alkotnia a Batman legnagyobb ellenlábasának számító Joker szerepében. Kezdetben csak egész estés mozikban és rajzfilmsorozatokban találkozhattunk a Bűn Bohóc Hercegével, ám a 2014-ben startolt Gotham meghúzta a váratlant, és az egész batmenes brigádot a kezdetektől kívánta felépíteni. Amikor bejelentették a Batman előzménysorozataként készülő élőszereplős szériát, természetesen sokaknak egyből az ugrott be, hogyan is vezetik be mindenki kedvenc antagonistáját, illetve ami még fontosabb: ki lesz Joker?

Először az első évad tizenhatodik részében húzták el előttünk a mézesmadzagot, amikor is a gothami cirkuszban egy különös, vöröshajú fiút, Jerome Valeskát (Cameron Monaghan) anyja meggyilkolásával vádolták, amikor pedig James Gordon kérdőre vonta, a mindenki számára jól ismert hisztérikus nevetéssel ismerte be tettét. Ekkor még nem érkezett semmilyen hivatalos megerősítés a Gotham készítőitől, ám azt éreztem, hogy itt valami nagy dolog van készülőben.

Nem is kellett sokáig várnunk a nagy leleplezésre, ugyanis a második évad a gyilkosság miatt az Arkham Elmegyógyintézetbe zárt Jerome-mal nyitott, és egy csapatnyi bűnözővel karöltve a városra szabadították az őrületet. Az örömünk ezúttal csak három részig tartott, amelynek végén egészen egyszerűen megölték a karaktert, amely így teljesen más irányt sejtetett: a Joker nem egy személy, hanem eszmeiség. Na, nesze neked!

Azt nem tudni, hogy a sorozat készítői is így tervezték-e vagy a zuhanó népszerűség miatt történt, de az évad végi Indian Hill-i szörnyszökés során a szemfülesek újra Jerome jellegzetes nevetésére lehettek figyelmesek. A harmadik évadban egy lájtos Heath Ledger-tisztelgéssel (A sötét lovagból ismerős Thomas Schiff-fel karöltve) már egyértelművé tették a bohóc eljövetelét, hogy aztán a negyedik évadra meg is kapjuk Cameron Monaghan Jokerét zseniálisan bizarr hanggal, gesztikulációval és határtalan tébollyal együtt. Vagy mégse?

A készítők természetesen ezúttal sem adták könnyen magukat, és amíg már mindenki biztosra vette, hogy Cameron Monaghan Jerome Valeskája lesz a befutó, addig szépen lassan bevezettek egy új karaktert, Jeremiah Valeskát, bezony, Jerome ikertesóját, akit már első megjelenésekor lila öltönyben láthattunk flangálni. Jeremiah-t és Jerome-ot még gyerekkorukban választották el egymástól, és míg Jerome a bűnözést választott, addig Jeremiah gazdag szülőkhöz került, akik a legmenőbb iskolákba járatták, és briliáns elméjét a közjónak áldozta.

Ezzel el is érkeztünk az ominózus tizennyolcadik részhez, amikor Jerome őrjítő-gázzal kívánt Gotham lakosságának mosolyt csalni az arcára, ám a show végén alulmaradt, és visszautasítva a segítséget, a mélybe zuhant. Igen ám, de egy apró meglepetést még tartogatott mind nekünk, mind pedig "szeretett" tesója számára, így kapott Jeremiah egy hatalmas adag speciálba neki készült gázt, amelynek köszönhetően végre valahára a Gotham színpadán is megpillanthattuk az őrült bohócot, Jokert.

Hogy ezután milyen irányba viszik tovább a karaktert az természetesen a produkció fejesein múlik, de ha fele olyan zseniális és para lesz, mint Jerome Valeska volt, akkor sanszos, hogy a valaha volt legjobb Jokerrel lesz dolgunk. Cameron Monaghan zsenije megkérdőjelezhetetlen, és ha nem is Jerome lett végül az igazi Joker, attól még a karakterre sokáig emlékezni fognak. Ha pedig már így belemerültünk a legendás antagonista sorozatbéli debütálásába, akkor nézzük is meg, hogy melyek voltak Joker leghíresebb megjelenései.

Cesar Romero - Batman (Batman: The Movie, 1966), Batman-sorozat (1967-1968)

Joker első mozgóképes megformálója Cesar Romero volt. A ''60-as években készült első Batman-filmben, és az ezt követő tévésorozatban játszotta el a denevérember esküdt ellenségét és örök ellentétpárját. Romero Jokere kétségtelenül jól festett, ám a recept akkoriban még korántsem volt realisztikus és komor, sokkal inkább a komikumra mentek rá, így konkrétan reggeltől estig püfölte egymást a két ikonikus karakter.

Jack Nicholson - Batman - A denevérember (1989)

Ki más játszhatta volna el a világ leggyilkosabb mosolyú gonosztevőjét az első nagyszabású, Keaton-féle Batman-mozifilmben, mint a valaha élt legördögibb mosolyú filmsztár? Bizony, Jack Nicholson maximálisan kihozta a karakterből, ami benne volt: minden mozzanatában érződött az őrület és egy teátrális, látványosságokra törekvő rosszarcot hozott, akiről sokáig azt hittük, hogy a nagybetűs Jokerként fog bevonulni a történelembe.

Heath Ledger - A sötét lovag (The Dark Knight, 2008)

Aztán jött a feketeleves. Itt is van a színész, aki még Jack Nicholsont is feledtetni tudta: Heath Ledger olyan elemi erővel megformált Jokert tett le az asztalra, amelyre nehéz szavakat találni, konkrétan a hideg futkosott a hátamon tőle. Természetesen jó értelemben. Ledger egy realisztikusabb és pszichopatább Jokert keltett életre a valaha készült legnagyszerűbb Batman-filmben (A sötét lovag), így  nem csoda, hogy már sokkal inkább hozzá köti a figurát a tömegkulturális emlékezet. A legenda úgy tartja, hogy a Joker szerepében való elmélyülés is hozzájárult Heath Ledger tragikus halálához.

Jared Leto - Öngyilkos osztag (Suicide Squad, 2016)

Amikor bejelentették a rebootolt Batmant, meg úgy a teljes DC Comics vonalat, előre féltem, hogy milyen lesz az újragondolt Joker. Aztán jött a hír, hogy a zenész-színész Jared Letót érte a megtiszteltetés, hogy életre keltse a Bohóckirályt, amely még több kételyre adott okot. Az első hivatalos fotóknak sikerült megnyugtatniuk, ám az agyontetovált és vasfogú Joker, így sem lett a szívem csücske. Majd kijött az Öngyilkos osztag és azon túl, hogy az egész film egy parasztvakítás volt, olyan hisztis és ripacs Jokert kaptunk, aki egyáltalán nem nyerte el az emberek tetszését. Ellenben Harley Quinnel (Margot Robbie), akinél jobbat keresve sem találtak volna.

Mark Hamill - Batman: A rajzfilmsorozat (tucatnyi animációs mozifilm és tévésorozat, 1992-)

Mark Hamill neve egybeforrt az ikonikus Star Wars-karakterrel, Luke Skywalkerrel, ám sokan nem tudják, hogy Hamillt szinkronszínészként is nagy becsben tartják. A ''90-es évek óta szinte minden hivatalos animációs mozifilm, rajzfilmsorozat és videojáték esetében ő adta Joker hangját, méghozzá zseniálisan hátborzongató módon. Reméljük, egy nap a mozivásznon is viszontláthatjuk Joker szerepében.

Zach Galifianakis - Lego Batman - A film (The Lego Batman Movie, 2017)

A LEGO kaland hatalmasat robbantott mind a kasszáknál, mind pedig a kritikusoknál. Ehhez a sikerhez nagyban hozzájárult a filmben szereplő LEGO Batman is, így sejthető volt, hogy egy önálló egész estés filmben hamarosan viszontláthatjuk kedvenc denevéremberünket. 2017-ben aztán ki is jött a LEGO Batman - A film, amelyben nemcsak Batman, hanem szinte csont nélkül az össze ellenlábasa tiszteletét tette. A legnagyobb kihívást ezúttal is Joker jelentette számára, akit a Másnaposokból és a Terhes társaságból is ismert komikus-színész, Zach Galifianakis szólaltatott meg egészen szórakoztató módon.

 

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek