5 évnél régebbi cikk

Olcsó eper jó eper? Miért esett hirtelen az ára, és mi a helyzet a fehérvári piacon?
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay.com
Olcsó eper jó eper? Miért esett hirtelen az ára, és mi a helyzet a fehérvári piacon?

Alig két hét alatt drasztikusan csökkent az egyik legkedveltebb tavaszi gyümölcs ára, és már megjelent az út melletti „magyar eper” kínálat. De mi a trükk, és biztosan magyar az a magyar eper?

A háztáji kiskertekben még éppen virágzik a szabadföldi eper, vagyis az igazi édes gyümölcs szezonja még bizonyíthatóan nem érkezett el. Persze a fóliasátrak alatt kétségkívül pirosodik már a tavasz slágere, és az elmúlt hetek időjárása is kedvezett az érésének. De vajon a sok napsütés és a szokatlanul magas nappali hőmérséklet elegendő ahhoz, hogy a 3-4 ezer forintos kilónkénti eperárak hirtelen a harmadára csökkenjenek? Pláne, hogy sok helyen öles betűkkel hirdetik: a gyümölcs bizony kishazánkban termett. Sőt, mi több szabadföldben!

A székesfehérvári Városi Piacon jelenleg magyar, spanyol vagy a mézédes görög fajták közül lehet választani, és itt hamar kiderül, miért a jelentős árkülönbség:

míg a görög és spanyol epernek 800-900 forintért árulják kilóját, addig a magyar epret 2000-3000 forintért kínálják. Itt azonban az árusok mindenhol korrektül jelzik a gyümölcs származását. 

A termelők többsége ugyan megerősíti, hogy kapható már magyar eper, de csakis fóliás, és mivel még szezon előtt járunk, meglehetősen vastagon mérik kilóját, legalább kétezer forintért árusítják, de akad olyan fajta is, aminek háromezer forintba kerül kilója. Egy azonban biztos, ha ennél lényegesebben olcsóbb epret találunk, akkor az bármennyire is hirdeti a kiírás: nem magyar eredetű. Annak meg végképp ne dőljünk be, hogy szabadföldi, hiszen nemcsak a székesfehérvári kiskertekben, de a nagy termelőknél is ugyanúgy csak most virágzik a gyümölcs.

Borbás Edit, a székesfehérvári Városi Piacon is árusító gazda maga hallott már arról, hogy gyakran a görög származásút adják el magyarnak. "A szakértő szemek azért észreveszik a jelekből a származást, de a vásárlókat félre tudják vezetni. Hogyan tudjuk megkülönböztetni a magyart a nem magyartól? A kereskedőknél kinn kell lenni a származási helynek az árcédulán is. Azt gondolom, a fehérvári piac vásárlóinak nagy része pedig ismeri már azokat a helyeket, ahol őstermelői portékát vásárolhatnak." - mesélte Borbás Edit a Fehérvár Televíziónak, hozzátéve: legyünk mindig körültekintőek, amikor vásárolunk. Mindig kérdezzünk rá, honnan származik a gyümölcs, amit vásárolni szeretnénk, ha az nincs feltüntetve.

A témával a Fehérvár Televízió is foglalkozott.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek