Partly cloudy21 °C
2020. június 1. hétfő Tünde
Menü

Hogyan került egy fehérvári lány a Pixabay képkínálatába? - interjú Póta Dorinával

Hogyan került egy fehérvári lány a Pixabay képkínálatába? - interjú Póta Dorinával
Az a legfontosabb, hogy a kép beszéljen a szöveg helyett (Fotó: DayDream Fotó)

Nemrég megjelent egy cikkünk a furcsa becézésekről, amelynek kiemelt képéről ismerős arc nézett vissza rám. Kérdésemre, hogy kollégám hol találta a képet, meglepő választ kaptam: a Pixabay-en. Póta Dorina tanulmányait Fehérváron kezdte, majd az egyetemmel és modellkedéssel párhuzamosan Budapestre költözött. De hogyan került fel a képe a Pixabay-re?

Székesfehérváron nőttél fel. Hol tanultál? Az érettségi után hova vezetett az utad?

A Lánczos Kornél Gimnáziumban tettem le az érettségit természetismeret és művészetek tagozaton. Utána jelentkeztem Budapesten egyetemre, ahol is az ELTE kommunikáció- és médiatudomány szakán szereztem meg a diplomámat. Tizenkilenc évesen költöztem fel a fővárosba és azóta is ott élek.

Mivel foglalkozol most?

Jelenleg a Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatóságánál (CSAPI) vagyok marketing szaktanácsadó. Az összes önkormányzati tulajdonban lévő üzletközpontnak és vásárcsarnoknak kezelem a közösségi médiáját, a megjelenési felületeit, ezen kívül rendezvényeket, promóciókat szervezek, illetve minden nyilvánossággal kapcsolatos megkeresés/tevékenység is hozzám tartozik. Emellett megrendelésre blogot írok egy webáruháznak, valamint egy budapesti étteremnek kezelem a social media felületeit.

Dorina több stock fotózáson is részt vett már (Fotó: DayDream Fotó)
Dorina több stock fotózáson is részt vett már (Fotó: DayDream Fotó)

Ha jól tudom, korábban modellkedtél. Hogyan kezdődött az egész?

Már Székesfehérváron is voltam pár fotózáson, de ezek elég komolytalanok voltak. Mikor felköltöztem Budapestre, elkezdtem alkalmi munkákat is vállalni (hostesskedés, fotózások) ügynökségeken keresztül. A castingok során találkoztam fotósokkal is, akik később megkerestek, illetve folyamatosan kaptam a megkereséseket az ügynökségeken keresztül is.

Még mindig csinálod?

Nem, amikor állandó munkát kaptam, befejeztem. Egyrészt nem egyeztethető össze a munkahelyem profiljával és a pozíciómmal, másrészt pedig kapacitásom sincsen rá.

Hogyan kerültél a Pixabay kínálatába? Hány ilyen stock-fotó oldalra kerültek fel a képeid?

Teljesen véletlenül kerültem fel a Pixabay oldalára. Egy Photoexpon dolgoztam együtt a Nikonnal, modellt álltam nekik, a fotósok pedig tesztelhették a legújabb gépeket. Napi kilenc órán keresztül kellett pózolnom, mosolyognom, és a nap végére már elég nehéz volt jó képet vágnom a vakuzó kameráknak. Gondoltam kicsit megtréfálva a fotósokat, elkezdek grimaszolni. Így készítette valaki rólam azt a képet, ami mostanára már szinte szó szerint bejárta a világot, ugyanis rengeteg linket kapok az ismerőseimtől, ahol felhasználták a képem. Eleinte még viccesnek találtam a dolgot, de most már inkább idegesít, mert semmilyen megállapodást, beleegyezést nem kötöttem a fotóssal.

Egyébként a stock fotózás nem ismeretlen számomra, közel két évig dolgoztam együtt egy fotóssal, akivel kifejezetten ilyen jellegű képeket csináltunk. Ő a Shutterstock oldalra készítette a képeket és mindig más témát dolgoztunk fel: többek között volt karácsony, vásárlás, üzlet, szépségápolás, sport és még iskola is.

A ominózus fotó: Pixabay-en az 'angry girl' kifejezésre első helyen dobja ki (Fotó: pixabay.com)
A ominózus fotó: Pixabay-en az 'angry girl' kifejezésre első helyen dobja ki (Fotó: pixabay.com)

Hogyan készültek a fotók? Mi volt a koncepció? Voltak utasítások?

A szóban forgó grimaszoló fotó tehát véletlenül készült. A többi stock fotómnál mindig egy kitalált koncepció alapján állítottuk össze a fotózást. Amikor szépségápolás témában fotóztunk, akkor például smink eszközökkel, ecsetekkel egészítettük ki a képet, vagy amikor krém reklámhoz felhasználható fotókat csináltunk, akkor olyan fotók készültek, mintha épp akkor szálltam volna ki a zuhany alól, törölközőben, krémmel a kezemben. Ugyanígy különböző helyszínek, kiegészítők voltak a többi témához is.

Ezeknél a fotózásoknál a legfontosabb, hogy nagyon jól kell tudni kifejezni az érzelmeket, hiszen az a lényege, hogy a kép beszéljen a szöveg helyett és reflektáljon rá. Az utasításoknál legtöbbször a természetes mosoly, nevetés, kacagás, boldogság, meglepettség és ehhez hasonló érzelmek kifejezése fordult elő.

A világhírű grimaszoló fotóról még egy Photoshop-videó is készült:

Mik a terveid a jövőben? Még több fotózás?

Bár imádom a fotózásokat és hiányzik a modellkedés, a jövőben nem hiszem, hogy az életem része lesz. Most próbálok maximálisan teljesíteni a munkahelyemen, később pedig kommunikációs tanácsadóként vagy marketingesként tovább lépni, fejlődni. Szeretném folytatni a tanulmányaimat is és elvégezni a mesterszakot, de ezek egyelőre tervek, nem ragaszkodom hozzájuk, ha jön egy jó lehetőség azt megragadom.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Fejérben nem nőtt a fertőzöttek száma, maradt a 370 fő
  Fejérben nem nőtt a fertőzöttek száma, maradt a 370 fő
 • A II. világháborús keresztnél emlékeztek a hősökre az Öreghegyen
  A II. világháborús keresztnél emlékeztek a hősökre az Öreghegyen
 • Bár a tömeges megbetegedéseket sikerült elkerülni, a járvánnyak még nincs vége
  Bár a tömeges megbetegedéseket sikerült elkerülni, a járvánnyak még nincs vége
 • Megkéseltek két embert Gyulán
  Megkéseltek két embert Gyulán
 • Újabb pályázati lehetőség nyílik az OkosÓvoda programban
  Újabb pályázati lehetőség nyílik az OkosÓvoda programban
 • Varga: a járvány elleni védekezés és a gazdaságvédelem kap elsőbbséget 2021-ben
  Varga: a járvány elleni védekezés és a gazdaságvédelem kap elsőbbséget 2021-ben
 • Megkoszorúzták a Balatont
  Megkoszorúzták a Balatont
 • Július elején indulhatnak a közvetlen charterjáratok Budapestről
  Július elején indulhatnak a közvetlen charterjáratok Budapestről
 • Nyílik a világ és egységben az erő – a hét 10 legjobb Instagram posztja Fehérvárról
  Nyílik a világ és egységben az erő – a hét 10 legjobb Instagram posztja Fehérvárról