Clear sky13 °C
2021. május 8. szombat Mihály
Menü
Házhozszállítás

Hogyan került egy fehérvári lány a Pixabay képkínálatába? - interjú Póta Dorinával

Hogyan került egy fehérvári lány a Pixabay képkínálatába? - interjú Póta Dorinával
Az a legfontosabb, hogy a kép beszéljen a szöveg helyett (Fotó: DayDream Fotó)

Nemrég megjelent egy cikkünk a furcsa becézésekről, amelynek kiemelt képéről ismerős arc nézett vissza rám. Kérdésemre, hogy kollégám hol találta a képet, meglepő választ kaptam: a Pixabay-en. Póta Dorina tanulmányait Fehérváron kezdte, majd az egyetemmel és modellkedéssel párhuzamosan Budapestre költözött. De hogyan került fel a képe a Pixabay-re?

Székesfehérváron nőttél fel. Hol tanultál? Az érettségi után hova vezetett az utad?

A Lánczos Kornél Gimnáziumban tettem le az érettségit természetismeret és művészetek tagozaton. Utána jelentkeztem Budapesten egyetemre, ahol is az ELTE kommunikáció- és médiatudomány szakán szereztem meg a diplomámat. Tizenkilenc évesen költöztem fel a fővárosba és azóta is ott élek.

Mivel foglalkozol most?

Jelenleg a Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatóságánál (CSAPI) vagyok marketing szaktanácsadó. Az összes önkormányzati tulajdonban lévő üzletközpontnak és vásárcsarnoknak kezelem a közösségi médiáját, a megjelenési felületeit, ezen kívül rendezvényeket, promóciókat szervezek, illetve minden nyilvánossággal kapcsolatos megkeresés/tevékenység is hozzám tartozik. Emellett megrendelésre blogot írok egy webáruháznak, valamint egy budapesti étteremnek kezelem a social media felületeit.

Dorina több stock fotózáson is részt vett már (Fotó: DayDream Fotó)
Dorina több stock fotózáson is részt vett már (Fotó: DayDream Fotó)

Ha jól tudom, korábban modellkedtél. Hogyan kezdődött az egész?

Már Székesfehérváron is voltam pár fotózáson, de ezek elég komolytalanok voltak. Mikor felköltöztem Budapestre, elkezdtem alkalmi munkákat is vállalni (hostesskedés, fotózások) ügynökségeken keresztül. A castingok során találkoztam fotósokkal is, akik később megkerestek, illetve folyamatosan kaptam a megkereséseket az ügynökségeken keresztül is.

Még mindig csinálod?

Nem, amikor állandó munkát kaptam, befejeztem. Egyrészt nem egyeztethető össze a munkahelyem profiljával és a pozíciómmal, másrészt pedig kapacitásom sincsen rá.

Hogyan kerültél a Pixabay kínálatába? Hány ilyen stock-fotó oldalra kerültek fel a képeid?

Teljesen véletlenül kerültem fel a Pixabay oldalára. Egy Photoexpon dolgoztam együtt a Nikonnal, modellt álltam nekik, a fotósok pedig tesztelhették a legújabb gépeket. Napi kilenc órán keresztül kellett pózolnom, mosolyognom, és a nap végére már elég nehéz volt jó képet vágnom a vakuzó kameráknak. Gondoltam kicsit megtréfálva a fotósokat, elkezdek grimaszolni. Így készítette valaki rólam azt a képet, ami mostanára már szinte szó szerint bejárta a világot, ugyanis rengeteg linket kapok az ismerőseimtől, ahol felhasználták a képem. Eleinte még viccesnek találtam a dolgot, de most már inkább idegesít, mert semmilyen megállapodást, beleegyezést nem kötöttem a fotóssal.

Egyébként a stock fotózás nem ismeretlen számomra, közel két évig dolgoztam együtt egy fotóssal, akivel kifejezetten ilyen jellegű képeket csináltunk. Ő a Shutterstock oldalra készítette a képeket és mindig más témát dolgoztunk fel: többek között volt karácsony, vásárlás, üzlet, szépségápolás, sport és még iskola is.

A ominózus fotó: Pixabay-en az 'angry girl' kifejezésre első helyen dobja ki (Fotó: pixabay.com)
A ominózus fotó: Pixabay-en az 'angry girl' kifejezésre első helyen dobja ki (Fotó: pixabay.com)

Hogyan készültek a fotók? Mi volt a koncepció? Voltak utasítások?

A szóban forgó grimaszoló fotó tehát véletlenül készült. A többi stock fotómnál mindig egy kitalált koncepció alapján állítottuk össze a fotózást. Amikor szépségápolás témában fotóztunk, akkor például smink eszközökkel, ecsetekkel egészítettük ki a képet, vagy amikor krém reklámhoz felhasználható fotókat csináltunk, akkor olyan fotók készültek, mintha épp akkor szálltam volna ki a zuhany alól, törölközőben, krémmel a kezemben. Ugyanígy különböző helyszínek, kiegészítők voltak a többi témához is.

Ezeknél a fotózásoknál a legfontosabb, hogy nagyon jól kell tudni kifejezni az érzelmeket, hiszen az a lényege, hogy a kép beszéljen a szöveg helyett és reflektáljon rá. Az utasításoknál legtöbbször a természetes mosoly, nevetés, kacagás, boldogság, meglepettség és ehhez hasonló érzelmek kifejezése fordult elő.

A világhírű grimaszoló fotóról még egy Photoshop-videó is készült:

Mik a terveid a jövőben? Még több fotózás?

Bár imádom a fotózásokat és hiányzik a modellkedés, a jövőben nem hiszem, hogy az életem része lesz. Most próbálok maximálisan teljesíteni a munkahelyemen, később pedig kommunikációs tanácsadóként vagy marketingesként tovább lépni, fejlődni. Szeretném folytatni a tanulmányaimat is és elvégezni a mesterszakot, de ezek egyelőre tervek, nem ragaszkodom hozzájuk, ha jön egy jó lehetőség azt megragadom.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

 • Mától már hatféle vakcinával oltanak itthon
  Mától már hatféle vakcinával oltanak itthon
 • Az uniós vakcinabeszerzés gyorsítását sürgeti a miniszterelnök
  Az uniós vakcinabeszerzés gyorsítását sürgeti a miniszterelnök
 • A képek után hangot is közzétett a NASA a Mars-misszióról
  A képek után hangot is közzétett a NASA a Mars-misszióról
 • Ma tartják a Balaton körüli kerékpáros túrát
  Ma tartják a Balaton körüli kerékpáros túrát
 • Hatásos a a Janssen vakcinája
  Hatásos a a Janssen vakcinája
 • Június 20-ig jelentkezhetnek Deák Dénes ösztöndíjra
  Június 20-ig jelentkezhetnek Deák Dénes ösztöndíjra
 • Már jelentkezhetnek a diákok a Mathias Corvinus Collegium Fiatal Tehetség Programjára
  Már jelentkezhetnek a diákok a Mathias Corvinus Collegium Fiatal Tehetség Programjára
 • Rajzpályázatot hirdet az Aranybulla Könyvtár
  Rajzpályázatot hirdet az Aranybulla Könyvtár

Eseménynaptár

 • Meghosszabbították a Szent László nyomában-pályázat határidejét
  Meghosszabbították a Szent László nyomában-pályázat határidejét
 • Itthon 43 százalékos az átoltottság
  Itthon 43 százalékos az átoltottság
 • 101 koronavírusos beteg halt meg
  101 koronavírusos beteg halt meg
 • Egy speciális fertőtlenítőszekrényt biztosít a Honvédkórháznak egy cég
  Egy speciális fertőtlenítőszekrényt biztosít a Honvédkórháznak egy cég