Partly cloudy13 °C
2019. november 21. csütörtök Olivér
Menü

Világbajnok lett a Vidi ex-csékája

Világbajnok lett a Vidi ex-csékája
Sándor György Kárpátaljával nyert vb aranyat (Fotó: http://www.conifa.org/en/)

Míg Oroszországban még csak most indult a vb, a Vidi egykori kiválósága, Sándor György már begyűjtött egy világbajnoki címet.

Az oroszországi vb előtti hetekben különleges torna helyszíne volt London, az angol fővárosban rendezték ugyanis a CONIFA világbajnokságot. Hogy mi is ez pontosan? A CONIFA (Államok Nélküli Népek Labdarúgó Szövetsége) nemzetközi jog és egyben a FIFA (Nemzetközi Labdarúgó Szövetség) által el nem ismert államok, népcsoportok válogatottjait tömöríti. A CONIFA rendez Eb-és vb-t egyaránt, idén Londonban már a harmadik világbajnokságra került sor. A magyarság képviseletében Székelyföld és Kárpátalja is ott volt a mezőnyben, és nem is szerepeltek rosszul: a székelyek a negyedik helyen végeztek a 16-os mezőnyben, míg Kárpátalja a döntőben büntetőkkel legyőzve Észak-Ciprust aranyérmes lett.

Utóbbi csapatban ott volt a Videoton korábbi magyar bajnoka, Sándor György, aki jelenleg az NBII-ben szereplő Aqvital FC Csákvár labdarúgója. A kiváló középpályás nem csupán a remek eredmény miatt emlékszik vissza jó szívvel a Londonban töltött napokra.

- Ez nem egy véresen komoly torna, de minden résztvevő szerette volna megnyerni és mindenki odatette magát. Remek volt a hangulat, nem volt rendbontás, a csapatok szurkolói együtt buzdították a kedvenceiket. Rengeteg angol jött ki a meccsekre, ők ezt egy jó mókának fogták fel. London egy multikulturális hely, rengeteg féle ember él ott. Kijöttek szurkolni, néha még azt sem tudták kinek szurkolnak, de hatalmas hangulatot teremtettek. Érdekes volt, nyilatkoztam egy helyi lapnak és nem nagyon tudták például, hogy Kárpátalja vagy Székelyland, ahogy ők kiírták, pontosan mit takar, hol helyezkedik el.  De kérdeztek, érdeklődtek, és pont erről szólt ez a torna, hogy a labdarúgáson keresztül összehozzon embereket. A szervezésre sem lehetett egy rossz szavunk sem, mindent biztosítottak számunkra a busztól kezdve az edzéslehetőségig, szóval összességében minden rendben volt, én személy szerint nagyon jól éreztem magam.

Kárpátalja veretlenül lett világbajnok (Fotó: http://www.conifa.org/en/)
Kárpátalja veretlenül lett világbajnok (Fotó: http://www.conifa.org/en/)

A kárpátaljai válogatott alaposan kitett magért, hiszen veretlenül nyerte meg a tornát.

- Szerintem túlzás nélkül mondhatom, a csoportkörben a mienk volt a legerősebb csoport. Itt volt az észak-ciprusi válogatott, mely tavaly döntőt játszott a CONIFA által rendezett Eb-n. Ott volt Abházia, a címvédő és ott voltunk mi, akikről szinte senki nem tudott semmit. A döntősök a mi csoportunkból kerültek ki, a ciprusiaknál játszott ottani első osztályú labdarúgó is, úgyhogy komoly ellenfeleink voltak. Én a csoportmeccseken tudtam segíteni a csapatot, ott kifejezetten jó meccsek voltak, komoly irammal. Rácsodálkoztam a tibetiekre is, kellemes csalódás volt a focijuk, sosem gondoltam volna, hogy ilyen szinten vannak. De kellemes volt látni Tuvalu játékát, ők ugye közel vannak Ausztráliához, ahol korábban játszottam. Olyan helyekről jöttek csapatok, melyekről korábban nem is hallottam és nagyon kulturált focit játszottak.

Sándor György számára azért is érdekes volt a torna, mert kisebb családi vállalkozásként tekinthetett csapatára, édesapja, Sándor István volt ugyanis az edző, míg csapattársai között ott volt testvére is.

- Érdekes volt. Apukám volt az edző, a testvérem a csapattársam, ez nagyon érdekes és pozitív élmény nekem, ilyen szituációban még nem voltunk. Nem kellett bemutatkoznunk, de például sosem voltam még úgy az öltözőben, hogy apu adja a taktikát. Jó volt látni őt erről az oldaláról is. De újdonság volt maga az egész keret, sokan nem is ismertük egymást, a repülőtéren találkoztunk életünkben először. Nem edzettünk együtt korábban, nem ismertük egymást, de mégis élveztük a játékot, nagyon barátságos feelingje volt az egésznek. Nagyon jó sztorik voltak, egyszer elindultunk edzeni, gyalog mentünk, mondták, hogy negyedóra séta a pálya. Mi nem találtunk oda, 45 perce mentünk már, mikor egyszer csak kilyukadtunk a  Crystal Palace stadionjánál, na, gyorsan meg is néztük aztán rohantunk edzeni. Kellemes ismeretségek és barátságok születtek. Nagyon hálás vagyok klubom, az Aqvital FC Csákvár vezetésének, hogy hozzájárult a szereplésemhez. Amikor biztossá vált a csapat bentmaradása az NBII-ben, elengedtek erre a tornára, amit nagyon köszönök, mert örök emlék és élmény marad számomra.

Ukrajnában vizsgálodnak a kárpátaljai CONIFA-szereplés miatt (Fotó: http://www.conifa.org/en/)
Ukrajnában vizsgálodnak a kárpátaljai CONIFA-szereplés miatt (Fotó: http://www.conifa.org/en/)

E sorok írójának nem volt kétsége már  torna előtt sem afelől, hogy a politika bizonyos érdekeit erősen sérti majd e torna. Nos, a londoni vb után kiderült, valóban így van. Romániában egy heves magyar ellenes zsurnaliszta a székelyföldi keret eltiltását kérte, míg Sándor Gyuriékra még ferdébb szemmel néznek Ukrajnában: Ihor Zsdanov ukrán sportminiszter bejelentette, vizsgálatot indított szeparatista cselekedetek miatt a Kárpátalja játékosai ellen. Mindez kvázi azt jelenti, Ukrajnában terrorista gyanús elemekként tekintenek a kárpátaljai válogatott tagjaira.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

 • Jogsértés igen, de jogellenes fogva tartás nem történt a röszkei tranzitzónában
  Jogsértés igen, de jogellenes fogva tartás nem történt a röszkei tranzitzónában
 • A klímavészhelyzet lett az év szava
  A klímavészhelyzet lett az év szava
 • Erős földrengés volt Laosz és Thaiföld határán
  Erős földrengés volt Laosz és Thaiföld határán
 • Péntekig várják az adományokat az Öreghegyi Közösségi Házba
  Péntekig várják az adományokat az Öreghegyi Közösségi Házba

A hét sztorija

 • Amerikaland című kiállítás az Öreghegyi Közösségi Házban
  Amerikaland című kiállítás az Öreghegyi Közösségi Házban
 • Ma van a "Ne gyújts rá!" világnap
  Ma van a "Ne gyújts rá!" világnap
 • A hétvégéig még lehet jelentkezni a felsőoktatásba
  A hétvégéig még lehet jelentkezni a felsőoktatásba
 • Újabb gazdaságvédelmi akcióterv készül
  Újabb gazdaságvédelmi akcióterv készül
 • Este kisebb eső, zápor előfordulhat, 8, 10 fokig hűl a levegő
  Este kisebb eső, zápor előfordulhat, 8, 10 fokig hűl a levegő
 • Adventi adománygyűjtések Fehérváron
  Adventi adománygyűjtések Fehérváron
 • HÍRADÓ 1-kor 2019. november 21.
  HÍRADÓ 1-kor 2019. november 21.
 • Elmarad a bokszgála, így Lengyelországba utaznak edzőtáborozni Kiliti Tamásék
  Elmarad a bokszgála, így Lengyelországba utaznak edzőtáborozni Kiliti Tamásék

Eseménynaptár

 • A saját család nélkül nevelkedő fiataloknak gyűjtenek élelmiszert
  A saját család nélkül nevelkedő fiataloknak gyűjtenek élelmiszert
 • Mikor alapíthatták Székesfehérvárt?
  Mikor alapíthatták Székesfehérvárt?
 • Tollpihe Mesesíró Pályázat - december 6-ig várják a mesés alkotásokat
  Tollpihe Mesesíró Pályázat - december 6-ig várják a mesés alkotásokat
 • Ferenc pápa Thaiföldön - elítélte a nők és gyerekek kizsákmányolását
  Ferenc pápa Thaiföldön - elítélte a nők és gyerekek kizsákmányolását
 • Csobánkai baleset - meghalt a kislány
  Csobánkai baleset - meghalt a kislány
 • Halálos baleset - robbanás volt egy szicíliai tűzijátékgyárban
  Halálos baleset - robbanás volt egy szicíliai tűzijátékgyárban
 • Székesfehérvárról érkezik a város idei karácsonyfája
  Székesfehérvárról érkezik a város idei karácsonyfája
 • Baleset - három autó ütközött Sárszentmihálynál
  Baleset - három autó ütközött Sárszentmihálynál
 • Gyilkos rovarirtó - előzetesbe került a férfi
  Gyilkos rovarirtó - előzetesbe került a férfi