Cloudy3 °C
2019. december 6. péntek Miklós
Menü

Denzel Washington, az utolsó akcióhős - A védelmező 2 kritika

Denzel Washington, az utolsó akcióhős - A védelmező 2 kritika
Denzel Washington jobb formában van, mint valaha (Fotó: geektyrant.com)

Amikor 2014-ben befutott A védelmező első része, akkor csak és kizárólag Denzel Washington és a betétdalt jegyző Eminem miatt lestem meg a filmet, ugyanis olyan sablonos történettel csábították a nagyérdeműt a moziba, amelyet már vagy tucatszor láthattunk. A védelmező aztán összességében nem lett rossz film, viszont annyira nem is lett jó, hogy folytatásért kiáltson. Ehhez képest megkaptuk a nyakunkba a második etapot, amelyben Denzel Washingtonnak ismételten meg kell védenie... valakit. Ha mást nem, a mundér becsületét. Nézzük, hogyan teljesített nálunk A védelmező 2! (Spoilermentes kritikánk következik.)

Külcsín

A védelmező 2 megnézése után egyből a régi motoros színészek és velük együtt a klasszikus, bosszúállós akciófilmek jutottak eszembe. Charles Bronson, Steven Seagal, Chuck Norris vagy éppen Bruce Willis is ezt a kategóriát képviseli. Manapság a 40 feletti színészek próbálkoznak a zsáner feltámasztásával, így első hírmondóként bedobta magát Liam Neeson (Elrabolva), majd szépen sorban követték a többiek: Sean Penn (Gunman), Ethan Hawke (24 óra a halálig), Kevin Costner (3 nap a halálig), Mel Gibson (A sötétség határán).

Ebbe a buliba szállt be A védelmező első részével Denzel Washington is, akit korunk egyik legzseniálisabb színészének tartok. Kevés olyan színészt tudok felsorolni, aki bármilyen alkotásban is szerepel, klasszis teljesítménnyel rukkol elő, de a jó öreg Denzel bizony köztük van. És ha már Mr. Washington is belépett a 40 feletti akcióhősök dicsőség csarnokába, akkor miért is ne készülhetne legutóbbi akciója, A védelmező mellé folytatás is?

A rendezést az az Antoine Fuqua vállalta, aki az első részt is jegyezte, és nem mellesleg A védelmező 2 a negyedik közös munkája Denzel Washningtonnal a Kiképzés, A hét mesterlövész és az előző rész után. A siker szinte garantált.

Sztori

Robert McCall (Denzel Washington) elvonultan tengeti mindennapjait Uber-sofőrként. Nem, nem vicc. Uber-sofőrként. Úgy néz ki, a hagyományos taxizás már Hollywoodban sem menő. Na, szóval McCall uberkedik és emellett szabadidejében nagyon is odafigyel a környezetében élőkre. Gengszterélettel kokettáló tiniket húz ki a csávából, eltűnt testvéreket kutat fel, és ha kell, bizony a maffiával is felveszi a kesztyűt. Tehát Denzel Washington, akarom mondani Robert McCall tökösebb, mint valaha.

Persze, ahogy lenni szokott, amikor minden tökéletes, akkor jön a feketeleves: McCall régi munkaadója, aki történetesen az egyik legjobb barátja (Melissa Leo) gyilkosság áldozata lesz, ezt pedig az árnyékban tevékenykedő védelmező sem hagyhatja annyiban, halála bosszút kíván.

Karakterek

Már A védelmező 2 megnézése előtt is tudni lehetett, hogy a film Denzel Washington játékán áll vagy bukik. És mivel Mr. Washington mindig hoz legalább egy olyan szintet, amelyet számos jelenkori színész ritkán üt meg, rajta nem igen múlott semmi. 63 évesen még mindig ég benne a tűz és olyan karizmával rendelkezik, amivel képes elvinni egymaga a filmet. Bár érzésem szerint nem nagyon feszítette meg magát, mégis olyan erőtől duzzadó játékot tett le az asztalra, amelyre csak csettinteni lehet, és nem győzőm hangsúlyozni, hogy már csak miatta érdemes meglesni A védelmező második felvonását.

Rajta kívül említése méltó karakter, a Miles Whittakert megszemélyesítő Ashton Sanders, akinek a Washingtonnal való közös "apa-fia" beszélgetéseik a film legemlékezetesebb jelenetei. Ezek közül is kiemelendő az a rész, amelyet egészen biztos vagyok benne, hogy viszont fogunk látni a Rocky-féle motivációs videók között. Emellett talán a srác az, akiért ténylegesen is tudunk izgulni a mozi során. Tudhat valamit. Rajta kívül még feltűnik az egyre jobban befutó Pedro Pascal is, aki ezúttal nem várt szerepben brillírozik. Bár egészen fura bajusz nélkül látni.

Összegzés

A védelmező 2-őt nagyon nehéz megítélni első, de még sokadik nekifutásra is. Nem, nem lett rossz film, bár a folytatásoknál használt, "a második részek örökös rákfenéje" szlogenem itt is igaz, de mégsem tudom egyértelműen rásütni a "rossz film"-jelzőt. Maradjunk annyiban, hogy Denzel Washington miatt egyszer mindenképpen érdemes megnézni, mert ahogy már az előzetesekből is átjön, brutálerős játékot hoz, így semmiképpen nem rajta ment el a buli. De akkor min?

Az első húsz perc olyan filmet sugall, amely után bánni fogod azt is, hogy nagy nehezen vetted meg azt a mozijegyet. Nálam a film minősége a popcorn-majszolással fordított arányosan működik, így A védelmező 2 elején alig fogyott el pár szem ropogtatnivaló. De hogy utána mi történt, rejtély, mert olyan kapkodós és ide-oda csapongó filmbe ment át, amelyet már nem tudtam üres gyomorral megemészteni.

Mondom, teljesen nem ment pocsékba a film, vannak értékelhető, sokszor piszkosul erős jelenetei, de végig érezhetőek Antoine Fuque próbálkozásai, hogy A védelmező 2 több legyen, mint a zsáner többi filmje, ez pedig egy kisebbfajta káoszt eredményez. Egynek jó, főleg most nyáron, de nagyon remélem, hogy több folytatás nem készül az amúgy remekbe szabott első részhez. 

10/6 - Csak egy folytatás, semmi több

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

 • Fehérvári Advent - koncertek, élő adventi naptár, Vörösmarty Rádió a belvárosban
  Fehérvári Advent - koncertek, élő adventi naptár, Vörösmarty Rádió a belvárosban
 • A termékek ideális útja a termelőtől az éttermekig - gasztronómiai konferencia Fehérváron
  A termékek ideális útja a termelőtől az éttermekig - gasztronómiai konferencia Fehérváron
 • Kárpátaljai idősek, fehérvárcsurgói fiatalok - adventi jótékonysági est Székesfehérváron
  Kárpátaljai idősek, fehérvárcsurgói fiatalok - adventi jótékonysági est Székesfehérváron
 • Opten: a középgeneráció uralja a belföldi cégeket
  Opten: a középgeneráció uralja a belföldi cégeket

A hét sztorija

 • Várják a véleményüket – közmeghallgatás lesz a Városházán
  Várják a véleményüket – közmeghallgatás lesz a Városházán
 • Nemzetközi Valutaalap - jól teljesít a magyar gazdaság
  Nemzetközi Valutaalap - jól teljesít a magyar gazdaság
 • Tömegdemonstrációk - megállt az élet Franciaországban
  Tömegdemonstrációk - megállt az élet Franciaországban
 • Olcsóbb lett a benzin
  Olcsóbb lett a benzin
 • Öreghegyi Disputa - Tornyai Gábor lesz a vendég
  Öreghegyi Disputa - Tornyai Gábor lesz a vendég
 • Sziget – ismét az angolok kedvenc külföldi fesztiválja lett
  Sziget – ismét az angolok kedvenc külföldi fesztiválja lett
 • Mikulás minden mennyiségben – a lappföldi is itt lesz Székesfehérváron
  Mikulás minden mennyiségben – a lappföldi is itt lesz Székesfehérváron
 • Fa betlehem - felkapcsolták a Szent Péter téri karácsonyfa fényeit
  Fa betlehem - felkapcsolták a Szent Péter téri karácsonyfa fényeit

Eseménynaptár

 • Medve jár nálunk - az Aggteleki Nemzeti Parkban látták
  Medve jár nálunk - az Aggteleki Nemzeti Parkban látták
 • 50 ezer égő - megkezdődött az ünnepi szezon New Yorkban
  50 ezer égő - megkezdődött az ünnepi szezon New Yorkban
 • Hóágyúznak - megnyitott az eplényi síaréna
  Hóágyúznak - megnyitott az eplényi síaréna
 • Koch Csaba - az év bortermelője lett
  Koch Csaba - az év bortermelője lett