Clear sky13 °C
2021. május 8. szombat Mihály
Menü
Házhozszállítás

Ne hagyd szenvedni a nyuszidat! Vágd le a körmét és olykor a bundáját is!

Tudtad, hogy komoly fájdalmai lehetnek a szobában élő nyusziknak a túl hosszú köröm miatt? Sok gazdi nem tudja, hogy ha túlnő a nyuszi karma, akkor nem tud helyesen lábra állni, és több egészségügyi problémája is lehet – miközben csendben szenved…

A múltkori cikkemben már kifejtettem, hogy a cicáknak és a kutyáknak, sőt, minden karommal élő állatnak – köztük a nyusziknak is - nő a karma, pont úgy, mint az ember körme. Ha nem vágjuk, nem tartjuk rendben, és az állat nem tudja koptatni magának, akkor túlnőhet. Ez kellemetlenséget okozhat neki, nagy fájdalmakat is generálhat, és akár a mancs vagy a láb deformálódása is bekövetkezhet.

Az ilyen fiatal nyusziknak még nem kell levágni a körmét (Fotó: Pixabay)
Az ilyen fiatal nyusziknak még nem kell levágni a körmét (Fotó: Pixabay)

A lakásban és a szabadban tartott macskák karma között persze van különbség. A lakásban élő cicáknak teljesen más igényei vannak, mint egy kinti macskának. Gondoljunk például az alom használatára, de sorolhatnánk rengeteg mindent egészen a táplálkozásig. A kertben mászkáló macskák koptatják a karmukat azáltal, hogy felmásznak a fára, vagy a kerítésre ugranak, vadásznak, játszanak más élőlényekkel. - A lakásban élő cicák karma viszont sokszor vágásra szorul.

Ugyanígy van a nyuszikkal is. A vadon élő fülesek egész nap ásnak, rohangálnak, ugrálnak, s e tevékenységek közben természetesen kopik a karmuk. Azok az állatok viszont, amelyek nem élnek ilyen „természetes” közegben, nem tudnak koptatni, és szükség van a karomvágásra.

A vadon élő fülesek természetesen koptatják a karmukat - a többi nyuszinak viszont le kell vágni a túlnőtt körmét (Fotó: Pixabay)
A vadon élő fülesek természetesen koptatják a karmukat - a többi nyuszinak viszont le kell vágni a túlnőtt körmét (Fotó: Pixabay)

 Ha elhanyagoljuk ezt a műveletet, akkor a körmük könnyen túlnő, a nyuszi nem tud helyesen lábra állni, komoly fájdalmai lesznek, sérüléseket is okozhat magának a hosszú (éles) köröm miatt, és több egészségügyi probléma is felmerülhet.

Akinek van nyuszija, nézze most meg a karmát! Ha olyan hosszú, amekkora a mancson lévő szőr, akkor nyugodtan hátra lehet dőlni. Hosszú szőrű példányoknál már nehezebben tudjuk megállapítani a helyes hosszt. Ha azt halljuk, hogy kopog ugrálás közben a kis kedvencünk karma, akkor mindenképpen rövidíteni szükséges.

Mizu és Masni körmét rendszeresen levágatja gazdijuk, Pintér Andrea (Fotó: Pintér Andrea)
Mizu és Masni körmét rendszeresen levágatja gazdijuk, Pintér Andrea (Fotó: Pintér Andrea)

 Ahogyan a cicáknál, úgy a füleseknél is figyelni kell arra, hogy a karomban idegszál fut, mely sérülése egyrészt nagy fájdalmat okoz, másrészt komoly vérzéssel jár! Jó, ha először egy szakértőre bízzuk ezt a feladatot, és kikérjük a tanácsát a későbbi karomvágásra vonatkozóan.

Ha magunk próbálkozunk, akkor vegyünk egy olyan karomvágó ollót, amely kisállatboltokban beszerezhető. (Én próbálkoztam már a nagypapám körömcsipeszével is, de az se volt elég erős, túl kemény volt hozzá a nyuszim körme.) Tegyük az állatot az ölünkbe (ha túlságosan izgatott, akkor tekerjük egy törölközőbe, de a hátára ne fordítsuk, mert sok nyuszi sokkos állapotba kerülhet tőle!), és a karmát fordítsuk a fény felé.

A nyuszik ugyanúgy igénylik a törődést, mint a kutyusok (Fotó: Pixabay)
A nyuszik ugyanúgy igénylik a törődést, mint a kutyusok (Fotó: Pixabay)

Világos karmoknál jól látható, hogy meddig tart a véredény. A rózsaszín rész után pár milliméterrel vágjuk le a karmot, méghozzá merőlegesen a föld irányába, hogy stabilan tudjon állni a nyuszi rajta. Ha sötét színű a karom, akkor egy zseblámpával világítsuk meg hátulról, amíg a véredény nem látható.

Vigyázzunk rá, hogy ne vágjuk túl a körmöt, mert fájdalmat okozhatunk vele, és vérezhet is. Ha véletlenül belevágtunk, akkor nyomjunk rá vattát, míg eláll. Állatorvoshoz akkor kell vinni a kis szőrgombócot, ha begyulladt a köröm.

 Seleja Gabriella egy frissen szőr- és körömvágott nyuszival (Fotó: PetPont Kutyakozmetika)
Seleja Gabriella egy frissen szőr- és körömvágott nyuszival (Fotó: PetPont Kutyakozmetika)

 Általában 3-12 hetente kell elvégeznünk ezt a műveletet, attól függően, milyen gyorsan nő. A fiatal nyuszik nem igényelnek ilyen körömápolást, de az idősebbeknek gyakrabban van karomproblémája.

A karom mellett a nyuszik szőrét is sokan megkurtítják. Persze, nem feltétlenül szükséges a kis bundások szőrét levágatni. A hosszú, puha selyemszőrű fajtákat rendszeresen fésülni kell, mert filcesedik a bundájuk. Főleg a hasi részen, a fül mögött és az ivarszerveknél kell figyelmesnek lennünk. A fésülés azért fontos, mert ha a szőr filcesre összeállt, akkor már nem lehet kibontani anélkül, hogy az állat bőre meg ne sérüljön. Felszakadhat, vagy véraláfutásos lehet.

Ne hagyd szenvedni a nyuszidat! Vágd le a körmét és olykor a bundáját is!A karom mellett a nyuszik szőrét is sokan megkurtítják, ha filcesedik (Fotó: PetPont Kutyakozmetika)

„Ilyenkor a legjobb módszer a nyírás, s nincs más lehetőség, mint az 1mm-es fej.” – tudtam meg Majer Diana kutyakozmetikustól – „Ahogyan a szőr nő vissza, már lehet ápolni a további nyírás megelőzése érdekében. Alapból nem kell nyírni a nyuszikat.”

Meleg időben mindenképpen árnyékos, hűvös, szellős helyen kell tartani őket, folyamatosan vízzel és szénával/zöldségekkel ellátni. Az állatok kis teste megoldja a hűtést, amennyiben a szőre ápolt. A vedlési időszakban viszont nagyon fontos, hogy eltávolítsuk az elhalt, levedlett szőrt. E célra bármelyik állatfelszereléseket forgalmazó boltban kaphatunk speciális kefét, fésűt.

Sok szőrt kellett levágni erről a nyusziról! (Fotó: Majer Diána)
Sok szőrt kellett levágni erről a nyusziról! (Fotó: Majer Diána)

 „Ha valaki azért hív fel, hogy csak azt mutassam meg, hogyan kell ápolni a tapsifülesét, nagyon szívesen megteszem, és akkor nem kell évente kopaszra nyírni az állatkát.” – árulta el a kozmetikus.

Az, hogy filces-e a nyuszi szőre, nagyon egyszerűen meg tudjuk állapítani: tapogassuk végig a bundáját. Ha keményebb vattára emlékeztető foltokat érzünk, akkor ott elkezdődött a filcesedés.

Ezt a nyuszit épp most nyírta meg Dia (Fotó: Majer Diána)
Ezt a nyuszit épp most nyírta meg Dia (Fotó: Majer Diána)

 A nyuszi egyébként zsákmány állat. Soha nem fogja megérteni, hogy a kozmetikus az ő érdekében végez el rajta különböző „műveleteket.” Ha új környezetbe, új helyre kerül, általában lefagy. Vannak testrészei, amelyek érzékenyebbek, és például, ha a füle tövénél fogjuk meg, akkor ösztönösen mozdulatlan marad, mint a kiscicák. Harapós nyuszikkal nagyon nehéz bánni, mert az ő szájukat nem lehet bekötni.

A kutyákkal ellentétben a nyusziknál általában szükséges a gazdi jelenléte, hogy az állat mozdulatlan maradjon. Sokat segíthet ilyenkor a jutalomfalat is.

Ne hagyd szenvedni a nyuszidat! Vágd le a körmét és olykor a bundáját is!A gazdi jelenléte sokat segíthet a nyírásnál (Fotó: PetPont Kutyakozmetika)

Minden állatra igaz, hogy mielőtt magunkhoz vesszük, érdemes alaposan utána járni az igényeinek. A nyulaknak hatalmas mozgástér, és megfelelő hőmérséklet kell. Nem szabad őket egy 1 méterszer 1 méteres ketrecben tartani, amit a kereskedésekben lehet kapni. Nem egészséges, ha csak ott élik le az életüket.

A mostanában „divatos” nyúlfajták nem olcsók, ha rendes tenyésztőtől vásárolja az ember. Rengetegen panaszkodnak, hogy törpe nyulat vettek és pár hónap alatt 10 kilós lett a kicsike. (Én is jártam már így. A kis kedvencem egy idő után nagyobbra nőtt, mint a szüleim tenyész-nyula.) Oltások kellenek nekik is! Minőségi táp, rendszeres állatorvosi és kozmetikai látogatás. További probléma az, hogy sokan sétáltatni akarják a füleseket, és úgy bánnak vele, mint egy kutyával. Sok embernek fogalma sincs arról, hogy mekkora felelősség egy ilyen ,,egyszerűnek tűnő” állatot befogadni.


Ne hagyd szenvedni a nyuszidat! Vágd le a körmét és olykor a bundáját is!
Halasi Ádám és Halasi-Kajcsa Viktória nyuszikái láthatóan gondozottak és jól érzik magukat (Fotó: Halasi-Kajcsa Viktória)

Ha valaki képes a kellő árat megfizetni például egy oroszlánfejű törpenyúlért, és rendes tenyésztőtől vásárolja meg, továbbá elég időt, energiát áldoz rá, akkor a nyúl is egy teljes értékű háziállat lehet.” – mondja Dia – „Fontos, hogy ne várjunk túl sokat a nyuszinktól! Szobatisztaságra nevelhető, és pórázhoz szoktatható, de ne felejtsük el, hogy ők menekülésre szakosodnak. A kozmetika során sokkal több türelem, és elszántság szükséges náluk, mint egy kutyánál, hiszen amíg egy kutya 3-4 alkalom után már tudja, hogy minden rendbe lesz, és a gazdi visszajön, a nyúlnak ugyan olyan stressz az egész még a huszadik alkalommal is. Ezért kell otthon fésűhöz, boxhoz, és kézhez szoktatni kedvencünket időben. A fogaikat és körmeiket is rendben tartani. Ha mindenre figyelünk, nyuszink akár 10 évig és boldogan élhet teljes értékű családtagként."

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák

Ez van

 • Egy speciális fertőtlenítőszekrényt biztosít a Honvédkórháznak egy cég
  Egy speciális fertőtlenítőszekrényt biztosít a Honvédkórháznak egy cég
 • Ismét látogatható az Országház, az Országgyűlési Könyvtár és az Országgyűlési Múzeum
  Ismét látogatható az Országház, az Országgyűlési Könyvtár és az Országgyűlési Múzeum
 • Háromeurós belépődíjat vezetnek be a velencei Szent Márk-székesegyházban a turisták számára
  Háromeurós belépődíjat vezetnek be a velencei Szent Márk-székesegyházban a turisták számára
 • Koronavírus: 50 alatt az új Fejér megyei fertőzöttek száma
  Koronavírus: 50 alatt az új Fejér megyei fertőzöttek száma

A hét sztorija

 • Újabb, egymillió 200 ezer adag kínai vakcina érkezett Magyarországra
  Újabb, egymillió 200 ezer adag kínai vakcina érkezett Magyarországra
 • Négy helyszínen mutatja be nyári darabjait a fehérvári Vörösmarty Színház társulata
  Négy helyszínen mutatja be nyári darabjait a fehérvári Vörösmarty Színház társulata
 • Maruzsa: rendben zajlik az érettségi
  Maruzsa: rendben zajlik az érettségi
 • A vakcinabeszerzés gyorsítását sürgeti a miniszterelnök
  A vakcinabeszerzés gyorsítását sürgeti a miniszterelnök
 • HÍRADÓ 2021. május 7.
  HÍRADÓ 2021. május 7.
 • A fehérvári Sóstó másik oldala: séta az erdőben és a sztyeppén
  A fehérvári Sóstó másik oldala: séta az erdőben és a sztyeppén
 • A vásárló szeme láttára készíti el a pizzát Olaszország első pizzaautomatája
  A vásárló szeme láttára készíti el a pizzát Olaszország első pizzaautomatája
 • Orbán: Európa biztonsága az emberek beoltottságától függ
  Orbán: Európa biztonsága az emberek beoltottságától függ

Eseménynaptár