5 évnél régebbi cikk

Mark Wahlberg hiperaktív kalandjai Indonéziában - 22 mérföld kritika
Fehérvár Médiacentrum fotójaMark Wahlberg hiperaktív kalandjai Indonéziában - 22 mérföld kritika

A címet olvasva akarva akaratlanul is Eminem 8 mérföld című mozija jut eszembe, amely a hip-hop világába kalauzol el bennünket. Ezzel a szemben a 22 mérföld egy kőkemény akció-thrillernek ígérkezik, amelyben Mark Wahlberg  - sok idő után - talán újra megmutatja, hogy még mindig van benne spiritusz. Nézzük, hogyan teljesített nálunk a 22 mérföld! (Spoilermentes kritikánk következik.)

Külcsín

Peter Berg rendezőt mindig is egy korrekt iparosként tartották számon Hollywoodban, aki nem hozott tető alá kiemelkedő alkotásokat, ám mindig hozott egy stabil szintet, amellyel el lehetett adni az eleinte érdektelennek tűnő témákat.

A 22 mérföld is tökéletesen beillik ebbe a sorba, ugyanis első hallásra nem hozott lázba a cím, de a még trailerek meglesése után sem éreztem késztetést arra, hogy beüljek a moziba. Az egyedüli ok amiért esélyt adtam a filmnek az Peter Berg és Mark Wahlberg közös múltja, ugyanis A túlélő, a Mélytengeri pokol és a Hazafiak napja után egy negyedik projektbe vágtak bele, amely a korábbi filmek fényében nem ígérkezett rossz alkotásnak.

Sztori

James Silva (Mark Wahlberg) és Alicia Kerr (Lauren Cohan) egy speciális egység (Overwatch) tagjai, akiket akkor vetnek be, amikor a CIA már nem tud megbirkózni a diplomáciával és katonai feladatokkal.

Silva és csapata éppen Indonéziában tevékenykedik, amikor egy helyi rendőr, Li Noor (Iko Uwais) betoppan az amerikai nagykövetségre, hogy védelemért cserébe elárulja, hol található az utolsó cézium, amelyet Silváék olyan lelkesen keresnek. James Silva belemegy a buliba, onnantól pedig nem lesz más feladatuk, mint biztonságban eljuttatni a rendőrt a 22 mérföldre található reptérre.

Karakterek

Volt időszak, amikor Mark Wahlberg pályája annyira felívelőben volt, és olyan karizmatikusan játszott filmjeiben, hogy tűkön ülve vártam minden mozit, amelyben szerepelt. Aztán valahol az Izomagyak (Pain & Gain) után mintha kifogyott volna belőle a szufla, és olyan B-kategóriás filmek élén tűnt fel, amelyeket pár éve sikítva került volna el. Persze manapság is akadnak pofás szerepei (A túlélő, Mélytengeri pokol), de az igazi nagy áttörésre még mindig várunk.

Ezért nem vártam nagy világmegváltást a 22 mérföldtől sem, de Wahlberg színtelen és szagtalan játéka majdhogynem kiakasztott. Feltehetném akár a Heaven Street Seven klasszikus kérdését is: hol van a krézi srác? De valljuk be, Mark Wahlberg egy ideje eltűnt a radarról, így egyáltalán nem lepett meg újabb pocsék játéka. Jó, lehet, hogy egy kicsit túlzok, de egyszerre érzek csalódottságot és dühöt, ugyanis a tehetsége megvolt/megvan hozzá, hogy kiváló színész legyen, ám valamiért félresiklottak nála a dolgok. Kár érte, az egyik kedvenc színészem.

Lauren Cohan egy kemény csaj szerepében tűnik fel, ám egyáltalán nem tudtam komolyan venni (sokszor már-már komikumba csap át viselkedése), így a 22 mérföld a főszereplők terén igencsak bukásra áll. John Malkovich feltűnése üde színfolt, de még egy percre sem feledteti a botrányosan megírt karaktereket és a hozzá ajándékként csatolt közepes színészi teljesítményeket.

Összegzés

Nem fogom hosszasan részletezni a 22 mérföld hibáit, ugyanis bőven akad belőle. Kezdve a színészektől, a forgatókönyvön át szinte minden hibádzik, ám azért akad egy-két pozitívum is, amelyet örömmel megosztok veletek.

Belegondolva az az egy-két piros pont, tényleg annyi, ugyanis mindössze azokat tudja a film maradéktalanul kiszolgálni, akik odavannak a pörgős cselekményért (bár az ide-oda rángatózó képektől egy idő után besokall az ember), és akik mindenáron egy akciófilmre akarják elverni a mozipénzüket. És ennyi.

Peter Berg és Mark Wahlberg negyedik közös munkája nem hozta a várt eredményeket, így remélem, hogy jegelik egymást egy időre, illetve hogy nem készül folytatás a 22 mérföldhöz, ugyanis a film vége félreérthetetlenül erre fut ki.

10/5 - Nagyobb volt a füstje, mint a lángja

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek