Partly cloudy9 °C
2019. december 15. vasárnap Valér
Menü

Készíts díszeket gesztenyéből!

Készíts díszeket gesztenyéből!
Változatos figurák születhetnek gesztenyéből és őszi termésekből (Fotó: multiculturalkidblogs.com)

Ha ősz, akkor gesztenye. Séta a narancsban, vörösben, sárgában úszó erdőben, ahol a fák ritkuló koronája közé besurran olykor a melengető napsugár, és egyre erősödő szellő borzolja fel a zörgő avart. Ha pedig eső áztatja a földet és a nyirkosság elől a lakásba menekülünk, akkor előkerülhet a frissen szedett gesztenye, néhány segédeszköz és kezdődhet a kézműveskedés!

A ragasztás-faragás-vágás minden gyereket – és kreatív felnőttet - izgalomba hoz (és leköti a túlburjánzó energiákat is). A kézműveskedésnél praktikus, ha a természetből szerezzük be az alapanyagokat: olcsó és egyszerűen hozzájuthatunk.

Az őszi időszak kiválóan alkalmas arra, hogy kiélvezzük az utolsó napsugarakat és a kellemes meleget egy kirándulás / séta keretében. A közös családi program így kezdődhet a termések begyűjtésével. Kiváló móka csemetéink számára a lehullott falevelek között meglapuló vadgesztenye után kutatni, szedegetni a csipkebogyó terméseit, girbegurba, elszáradt fadarabokat tördelni, makkokat dobálni a hátizsákba.

Jó móka a lehullott gesztenye után kutatni (Fotó: mykidstime.com)
Jó móka a lehullott gesztenye után kutatni (Fotó: mykidstime.com)

A vadgesztenyével könnyű dolgunk van, mert hazánk egyik közkedvelt díszfája, így könnyen rátalálhatunk. Ott áll az utak mentén, a parkokban, erdőkben, temetőkben is. Délkelet- Európában honos, Magyarországon díszfaként ültetik, 25-30 méter magasra is megnő.

Európába a 16. században került a törökök közreműködésével. A törökök megfigyelték ugyanis, hogy azok az állatok, amelyeket vadgesztenyével etetnek, hamarabb kigyógyulnak a légúti fertőzésekből. Ezért a lovaiknak ezt a növényt adták köhögésük csillapítására (és etetésére is). A népnyelv ezért hívja „lógesztenyének” is.

Lógesztenyének is hívják a vadgesztenyét (Fotó: elleturner4.wordpress.com)
Lógesztenyének is hívják a vadgesztenyét (Fotó: elleturner4.wordpress.com)

Régen a vadgesztenye leveleiből teát készítettek a légúti megbetegedések ellen. A jelen korban viszont nem ajánlott e főzet fogyasztása, mert már tudjuk, hogy nagyon magas a szaponin tartalma, vagyis mérgezést okozhat.

Ezek a kis számban előforduló mérgezések szinte kizárólag gyerekek körében jellemzők. A nemzetközi felmérések szerint a mérgezettek többsége gyermek, akik átlagosan egyetlen magot fogyasztottak el, és 14 százalékuknál jelentkeztek különböző súlyosságú mérgezési tünetek. Ezek az alábbiak lehetnek: nyugtalanság, láz, rosszullét, pupillatágulat, arcpír. Nagyobb mennyiség elfogyasztása fokozott aluszékonysággal, de akár légzésbénulással is járhat.

Főzete súlyos betegséget okozhat a gyerekeknél (Fotó: advandecpediatricassociates.com)
Főzete súlyos betegséget okozhat a gyerekeknél (Fotó: advandecpediatricassociates.com)

Az őzek, szarvasok és vaddisznók viszont nagyon szeretik a vadgesztenyét – és természetesen nem is árt nekik. Ha szerencsénk van (és nem felőlünk fúj a szél, hogy szagunkat megérezzék, és a gyerek sem sikongat boldogan az őzike láttán, elriasztva azt), akkor „begyűjtő sétánk” során megfigyelhetjük az erdő állatait, amint épp szelíden csemegéznek.

Az őzeknek kiváló táplálék (Fotó: rock101.com)
Az őzeknek kiváló táplálék (Fotó: rock101.com)

Gyógyászati célokra április-májusban és június-júliusban gyűjtik a vadgesztenye magját, virágát, kérgét és levelét. Európában régen a fa kérgét használták több problémára, a modern fitoterápiában viszont főként a magot használják fel a krónikus vénás elégtelenség panaszait enyhítve. – Mi pedig most, ősszel szedhetjük össze a gesztenyét, amiből nagyon sok játékot és díszt készíthetünk.

Ha nem akarunk fúrni-faragni, akkor egyszerűen csak ragasszuk egymás mellé a kis gesztenyéket, amíg össze nem áll egy szép hosszú kukaccá vagy tekergőző kígyóvá. Az arcát rajzoljuk meg alkoholos filccel (természetesen a termés fehér foltos fele kerül a kukac elejére), és szarvakat is ragaszthatunk rá gyufaszálból.

Ha jobban bízunk a „belső megerősítésben”, át akarjuk szúrni, akkor megpróbálhatjuk dugóhúzóval kilyukasztani, vagy elővehetünk egy fúrógépet is – vékony fejjel persze. Az első próbálkozásnak tökéletesen megfelel egy koszorú elkészítése, amikor egymás mellé fűzzük a kilyukasztott gesztenyéket egy drótra, majd feldíszítjük tobozokkal, makkokkal.

A koszorú alapja lehet néhány vessző is (akár az őszi kertészkedésből visszamaradt ágak), amiből kör – vagy akár szív - alakot csavarunk, dróttal összekötözzük, s termésekkel, szalagokkal díszítjük.

Hangulatos őszi dekoráció a gesztenyekoszorú (Fotó: fler.cz)
Hangulatos őszi dekoráció a gesztenyekoszorú (Fotó: fler.cz)

Hasonló módon készül a gyertyadísz is: ilyenkor kisebb kört készítünk ágakból, drótokból, s rögzítjük egy vastag kartonra. (Megteszi annak a kartondoboznak a darabja is, amit a garázsban találunk, mint a legutóbbi porszívó-vásárlás maradványa.) A kör közepére gyertyákat helyezünk, majd addig gazdagítjuk a kompozíciót, míg tökéletes gesztenyés-makkos-tobozos-csipkebogyós kollekciót nem kapunk.

Mostanában divatos a különböző nagyságú gyertyák párosítása, s gyertyák egyébként is gyakrabban előkerülnek ősszel, mivel a láng az avarégető tüzek emlékét idézi. Ha egy dekor üvegtál közepébe gyertyát teszünk (lehet sárga, narancs vagy piros színű is akár – az őszt idézve), és köré szórjuk a terméseket, az is kiváló dekoráció, és még ragasztgatni sem kellett.

Gyertyás dekoráció az ősz színeiben (Fotó: veheartit.com)
Gyertyás dekoráció az ősz színeiben (Fotó: veheartit.com)

Visszatérve a gyerekekre: ha már ilyen jól belejöttünk a munkába, akkor jöhetnek a különböző gesztenye-bábok gyufaszálból, fogpiszkálóból, vagy épp sógyurmával ötvözve. Ez a süni például színes gyurmából készített fejet kapott, amit rá sem kell ragasztani a termésre. Egyszerűen csak simítsuk rá a gyurmát a gesztenye egyik felére. A tüskék fogpiszkálóból vannak.

Gesztenyesüni (Fotó: Pixabay)
Gesztenyesüni (Fotó: Pixabay)

 Íme még több ötlet:

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

 • Az időközi országgyűlési választás február 16-án lesz Dunaújvárosban
  Az időközi országgyűlési választás február 16-án lesz Dunaújvárosban
 • Súlyosan megsérült egy túrázó a budapesti Ferenc-hegyi-barlangban
  Súlyosan megsérült egy túrázó a budapesti Ferenc-hegyi-barlangban
 • Lezárult a Vízivárosi Advent
  Lezárult a Vízivárosi Advent
 • Október volt az év legdinamikusabban növekvő hónapja a fővárosi turizmusban
  Október volt az év legdinamikusabban növekvő hónapja a fővárosi turizmusban

A hét sztorija

 • A diplomantul.hu weboldal segíti a pályakezdőket
  A diplomantul.hu weboldal segíti a pályakezdőket
 • Összeütközött egy személyvonat és egy nyerges vontató Kunszentmártonnál
  Összeütközött egy személyvonat és egy nyerges vontató Kunszentmártonnál
 • Újra meghirdetik a Szóval győzni kommunikációs bajnokságot
  Újra meghirdetik a Szóval győzni kommunikációs bajnokságot
 • Ma lép életbe az új vasúti menetrend
  Ma lép életbe az új vasúti menetrend
 • Kilenc embert vettek őrizetbe a földrengés kapcsán
  Kilenc embert vettek őrizetbe a földrengés kapcsán
 • Sokan ellátogattak a Nyitott Városháza programra
  Sokan ellátogattak a Nyitott Városháza programra
 • Ma egész napos műsorfolyammal zárul a Jónak lenni jó! kampány
  Ma egész napos műsorfolyammal zárul a Jónak lenni jó! kampány
 • Egyszerűsödik jövőre a hozzátartozók receptjeinek kiváltása
  Egyszerűsödik jövőre a hozzátartozók receptjeinek kiváltása

Eseménynaptár

 • Tart a nagyüzem a Mikulásgyárban
  Tart a nagyüzem a Mikulásgyárban
 • Tovább nőtt az új-zélandi vulkánkitörés halálos áldozatainak a száma
  Tovább nőtt az új-zélandi vulkánkitörés halálos áldozatainak a száma
 • Gyengén és erősebben felhős időszakok váltakoznak
  Gyengén és erősebben felhős időszakok váltakoznak
 • Az örömvasárnap gyertyájának fénye gyúlt a Székesfehérvári Püspökség Adventi Udvarán
  Az örömvasárnap gyertyájának fénye gyúlt a Székesfehérvári Püspökség Adventi Udvarán