5 évnél régebbi cikk

Cube of Truth - Tiltakozás az állatok kihasználása ellen
Cube of Truth - Tiltakozás az állatok kihasználása ellen

Most először szerveztek „Cube of Truth” demonstrációt Székesfehérváron. A program célja az volt, hogy az aktivisták felhívják a figyelmet az állatkínzásra, és megmutassák, miért választották a vegán életmódot. Mint mondták: nemcsak az élőlények iránti együttérzés miatt lettek vegánok, hanem azért is, mert törődnek az egészségükkel, és fontos számukra bolygónk jövője.

Korpádi Péter vegán aktivista vezetésével jött létre az első „Cube of Truth” demonstráció Székesfehérváron. Korábban főként Budapestre koncentráltak az aktivisták, mostanában viszont egyre több városban bukkannak fel, hogy vegánokat toborozzanak, és megmutassák, mit jelent a vegánság, és miért fontos, hogy ne együnk állati eredetű élelmiszereket.

A fehérvári megmozduláson laptopot tartó maszkos emberekkel találkozhattak a járókelők, és „beszélgetőkkel”, akiknek a karjukon lógott a maszk, hogy így jelezzék: összetartoznak. A laptopokon olyan videofelvételek futottak, amelyek az élelmiszeripar (húsipar, tejipar…) üzemeiben folyó munkát mutatták be.

 „Mindenkinek meg kell néznie ezeket a borzalmakat!” – mutatta felém laptopját az egyik résztvevő, Mészárosné Rácz Elza – „Az embereknek tisztában kell lenniük azzal, hogy ha húst vásárolnak, akkor azzal az állatok kínzását, megcsonkítását, lemészárolását támogatják. Holott az egészséges táplálkozáshoz erre nincs szükség! Fontos azt hangsúlyozni, hogy míg valaki növényi étrenden van a saját egészsége miatt, addig egy vegán az állat kihasználását ellenzi. Mi vegánok büszkék vagyunk erre!”

Az aktivista elmondta: ő 2017 februárja óta nem fogyaszt semmilyen állati eredetű terméket. A nővére már 6 éve vegán, de húst már 20 éve nem eszik. (A vegetáriánus / vegán pontos meghatározásáról írt korábbi cikkem elolvasható itt, ha valaki nem tudja esetleg a különbséget.)

„Amikor a testvérem az állatok lelkéről, érzéseiről beszélt évekkel ezelőtt, akkor meg sem hallottam, amit mondott.” – emlékezett vissza Elza – „Azt mondtam: nekem családom van, a kisfiam miatt nem tehetem meg, hogy vegán leszek. Ő erre kifejtette, hogy pont miatta kellene! Aztán elolvastam a „Kína tanulmány” című könyvet, és mintha teljesen kitisztult volna a látásom, megértettem a testvérem szavait. Tudatosult bennem, hogy ha a kisfiamat egészségesen akarom táplálni, akkor az egyetlen lehetőség a növényi étrend. Egyik napról a másikra elhagytunk mindent, amire nincs szüksége a szervezetünknek.”

A fehérvári anyuka kitartóan kutatott, keresgélt, s végül rátalált több vegán Facebook receptes csoportra. Eleinte próbálta pótolni, helyettesíteni az adott dolgokat, a húst, tojást, tejet. Rövid időn belül azt vette észre, hogy imád a konyhában kísérletezni. Egy teljesen új világ nyílt meg előtte.

„Nagyon színesen, változatosan étkezünk, olyan élelmiszereket használok, amikről előtte nem is hallottam, de legalábbis sosem használtam. Gondolok itt a sörélesztő pehelyre, a tofura, a szejtánra, a humuszra… Mára a glutént is száműztük, mert nincsen rá szüksége a szervezetnek, sőt, mivel egy allergén, árt is. Ez sokkal nagyobb kihívás, mint a növényi étrend.”

 Itt megjegyzem, hogy tavaly született egy blogbejegyzésem, amelyben vegán recepteket adtam közre. Ha valaki kísérletezgetni akar, akkor kezdheti akár erre a linkre következő linkre való kattintással is a kutakodást. Illetve itt van egy másik cikkem linkje is, amelyben szintén a vegán receptek kapták meg a főszerepet. Elolvasható itt.

Elza kisfia egyébként most 3 éves. Kiegyensúlyozott, erős kissrác, aki még sose volt beteg. Nem gyötörte soha még a megfázás, a nátha, a láz. Orvosnál csak a kötelező oltások miatt járt. Mindent szeret: nincsen olyan zöldség, amit ne enne meg szívesen.


A család reggelire többnyire zabkását eszik gyümölcsökkel, étcsokival. Az anyuka gyakran készít kölesből "túró"gombócot, rizsből pudingot, hajdinából kolbászt, a gyümölcs turmixokba őrölt lenmagot és szezámmagot tesz, mákot, diót is hetente többször fogyasztanak. Az egyetlen a B12 vitamin, amit spray formájában visznek be a szervezetükbe.

„Amikor a kisfiam elé ételt teszek, az a fontos, hogy váljék egészségére, s nem az, hogy egyszerűen tele legyen a pocakja. "Az vagy, amit megeszel." – vallotta Feuerbach német filozófus, és mi is.”

Kíra, a kutyájuk, egy amerikai staffordshire terrier szintén növényi étrenden él, és ő is teljesen egészséges! Vegán száraz tápot kap és a házi kosztot is imádja. Gyakran kerül a tányérjára rizs, de nagyjából mindent szeret.


Elza kutyája is növényi étrenden él (Fotó: Mészárosné Rácz Elza)

Növényi étrenden tartani egy házi állatot igen megosztó téma, de az én álláspontom szerint semmi kétség afelől, hogy ez a helyes út.” – fejtette ki a fehérvári hölgy – „Ha húsos tápot vennék neki, azzal pont azt az ipart támogatnám, ami ellen vegánként küzdök. Egészségesek vagyunk mindannyian. Soha jobban nem éreztem még magamat. 20 hónapja ellenáll a szervezetünk minden vírusnak és bacilusnak, még csak náthásak sem voltunk eddig. Ez valóban csak szerencse lenne? Én nem hinném.”

Sőt, aki úgy gondolja, hogy vegánként nem lehet például „izmot építeni”, erősödni, annak ajánlom figyelmébe azt a cikkemet, amelyben megemlítettem, hogy a kétszeres világbajnok nehézsúlyú ökölvívó, David Haye a Tony Bellew elleni mérkőzése előtt interjút adott a The Sun napilapnak, s ebben a vegán étrendjéről beszélt. Mint az újságírónak elmondta: a hús és a savófehérje por helyett olyan vegán fehérjeforrásokat részesít előnyben, mint a felesborsó, quinoa és barnarizs.

Ezt lehet elérni hús nélkül (Fotó: boxingnewsonline.net)

David Haye mellett meg kell említeni Mike Tyson-t is. Az egykori bokszoló bajnok közel 60 kg súlyfelesleget adott le, mióta megváltoztatta étrendjét, és nem fogyaszt állati eredetű ételeket.

Vagy említhetném az ex-testépítő bajnokot, (Elton John egykori testőrét) Jim Morris-t, aki nemrég halt meg. Az 1935-ben született amerikai utolsó évtizedeiben (1985 óta) vegán volt, és senki se találta volna ki az életkorát irigylésre méltó testfelépítését és kondícióját látva.

A vegánság / testépítés kapcsolatáról szóló cikkem elolvasható itt.

Ahogyan eddig kiderült (kiderülhetett): a vegánok nem csak a húst, tejtermékeket, tojást hagyják el étrendjükből, hanem mindent, ami az állatok kihasználásával jár. Elmondásuk szerint: együttérzőbbé válnak az állatokkal szemben és ez nemcsak a cicára és kutyusra értendő, hanem az összes állatra! Hiszen a malac, a tehén, a csirke... éppúgy érez fájdalmat, félelmet, vagy boldogságot, ahogyan mi, emberek is.

Éppen ezért nem járnak cirkuszba, állatkertbe, nem lovagolnak, nem használnak bőr ruhát, bútort, nem vesznek olyan termékeket, amiket állatokon teszteltek. Nem vásárolnak fajtiszta, tenyésztett kutyát, macskát sem, inkább a menhelyekről mentik ki a gazdátlan állatokat. Sőt, még az egeret sem ölik meg, hanem élve fogó csapdával elkapják és aztán elengedik az udvaron vagy az erdőben.

 „Úgy gondolom, hogy az emberek nagy része nem lenne ilyen túlsúlyos, és nem kellene ennyi gyógyszert szedni, sőt különböző "csodaszereket" sem, egyszerűen csak növényi étrendre kellene váltani.” – mondta Elza – „Néha olyan, mintha az árral szemben úsznék, ugyanis lépten-nyomon kioktatást kapok, sőt, elítélnek még rokonok is, amiért a gyermekeknek nem adok húst, tejet, tojást. De sosem tántoríthat el senki! Olyan ez, mintha tudnék egy olyan titkot, ami mindent megváltoztathat pozitív irányba. Az emberek egészségesen, az állatok pedig kínok, szenvedés és fájdalmak nélkül élhetnének. De az emberek nagy részét nagyon nehéz kizökkenteni a berögződésekből. Behunyják a szemüket, mintha akkor a probléma nem is létezne. Pedig nem csak az állatok miatt, még csak nem is az egészségünk miatt, hanem a Föld miatt muszáj változtatni! Ez az egyetlen lehetőség arra, hogy a bolygónk ne pusztuljon el!”

 

 

Borítókép: Mészárosné Rácz Elza
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek