Partly cloudy30 °C
2019. július 20. szombat Illés
Menü

Hogyan válasszunk videójátékot a gyerkőcnek?

Hogyan válasszunk videójátékot a gyerkőcnek?
A játékkonzolok és számítógépes játékok világában is létezik a korhatár-besoroloás (Fotó: gameprotv.com)

Vannak ezek a sárga és néha piros karikák a tévében. Jó pár évvel ezelőtt, a bevezetésükkor sokan, sokat füstölögtünk miattuk. De így utólag már messze nem annyira zavaróak, mint a tévéadók állandóan felugráló reklámjai, melyek szinte a képernyő összes sarkát elfoglalják már. De mi a helyzet a játékszoftverekkel?

A tévében, de már a moziban is megszoktuk, hogy a filmeket, műsorokat életkor tekintetében ajánlással látják el. Ez nagyban megkönnyíti a szülők életét abban, hogy mit engedjünk, és mit ne a gyerkőcnek megnézni. Persze ennyi évvel a bevezetésük után, no, és persze ennyire belemélyülve az online világba és annak mélységeibe, ez már nem annyira a megszokásról, mint inkább a szükségesről szól.

Azonban azt kevesen tudják, hogy a tévés karikák mintájára az online világnak is létezik hasonló piktogramos jelölési metódusa. Ez jellemzően a játékokat és az olyan alkalmazásokat érinti, melyek a gyermekek és fiatalkorúak számára káros vagy veszélyes tartalmakat adnak. Így aztán, ha veszünk például egy játékot az Xboxhoz, vagy a PlayStaion-höz, de akár csak a számítógéphez is, legyen az DVD lemezen vagy akár online, akkor ott is találkozhatunk korhatár-besorolással.

Ezek lennének azok a bizonyos PEGI-korhatárszámok, melyeket a lemezes szoftvereken, illetve az online megvásárolt szoftverek letöltési oldalán látunk szintén sárga vagy piros színnel jelölve.

A PEGI (Egységes Európai Játékinformációs Rendszer) a számítógépes játékok korhatár-besorolási rendszere. A PEGI-korhatárszámokat a játékok első és hátsó csomagolásán találjuk, melyek külön színkódokkal is segítenek, és útmutatást adnak a szülőknek abban, hogy az adott játék mely korcsoportra jelent biztonságos tartalmat. Ez a besorolás független a játék nehézségi szintjétől vagy a játékhoz szükséges életkori készségektől az alábbi korhatárok valamelyikét jelöli: 3, 7, 12, 16, 18.

A letölthető alkalmazásoknál szintén használják ezt a rendszert, az applikációk kapnak egy ilyen besorolást attól függően, hogy a benne elérhető tartalom alapján mely korosztály számára ajánlottak. Bár az is igaz, hogy sem a Google Play áruházban, sem pedig az AppStore-ban nem alkalmazzák ezt olyan szigorúan, mert nem minden alkalmazást kategorizálnak.

Azonban, hogy a PEGI-számok mit is jelentenek pontosan azt kevesen tudjuk. Így aztán érdemes egy kicsit utánanéznünk, hogy a hőn áhított játék, melyet a gyerkőc a Jézuskától vár karácsonykor, az valójában neki szól-e?

Korhatár-besorolás a tévéken túl is

A PEGI-számok, melyek az online világban segítik a szülőket a helyes döntésben. Hasonlóak az itthon használt és a tévében már látott korhatár-besorolásnál használt jelölésekhez, de itt a kategóriák kicsit mások

PEGI 3

A játékok tartalma valamennyi korosztály számára alkalmasnak tekinthető. Némi erőszak ábrázolása humoros, rajzfilmes kontextusban megengedett. Fontos, hogy a gyermek a játékban szereplő személyeket ne azonosíthassa valós személyekkel, a figuráknak teljesen a fantázia világába kell tartozniuk. A játék nem tartalmazhat olyan hangokat, képeket, amelyek kisgyermekek megijesztésére vagy megrémítésére alkalmasak. Durva beszéd nem hangozhat el.

PEGI 7

Minden olyan játék, amely 3-as besorolású lenne, de tartalmaz kisgyermekek számára néhány ijesztő jelenetet vagy hangot. A PEGI 7 jelű alkalmazásokban csak nagyon enyhe erőszak szerepelhet, például burkolt, nem részletes vagy nem realisztikus erőszak.

PEGI 12

Ebbe a korkategóriába olyan játékok vagy alkalmazások tartoznak, amelyek valamivel durvább erőszakot jelenítenek meg kitalált szereplők ellen, vagy burkolt erőszakot emberi külsejű szereplők vagy állatok ellen. Illetve valamivel nyíltabban ábrázolt meztelenség és szimulált szerencsejáték jelenik meg bennük. Ebben a kategóriában csak enyhébb káromkodások szerepelhetnek, és azok nem lehetnek szexuális töltetűek.

PEGI 16

Az erőszak (vagy szexuális tevékenység) ábrázolása olyan mértékű, ahogy az a valós életben várható lenne. A 16-os besorolású alkalmazások durvább nyelvezetet tartalmazhatnak, ösztönözhetik a dohánytermékek vagy kábítószerek használatát. Bűncselekmények végrehajtását is ábrázolhatják.

PEGI 18

A játékban durva erőszak ábrázolása látható és/vagy az erőszak konkrét típusainak elemeit tartalmazza (céltalan gyilkolás, védtelen szereplők elleni erőszak vagy szexuális erőszak). Emellett nyílt szexuális tartalmat vagy diszkriminációt is tartalmazhat, illetve vonzóvá teheti a droghasználatot.

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

 • Hagyományos, önvezető és elektromos autók versenyeznek Zalaegerszegen
  Hagyományos, önvezető és elektromos autók versenyeznek Zalaegerszegen
 • A Holdraszállás 50. évfordulóját ünneplik ma világszerte
  A Holdraszállás 50. évfordulóját ünneplik ma világszerte
 • Elhunyt Heller Ágnes
  Elhunyt Heller Ágnes
 • Operettdallamok csendülnek fel a Városház téren
  Operettdallamok csendülnek fel a Városház téren
 • A Szent Imre templomban lesz a város közös elsőcsütörtöki Eucharisztia ünnepe
  A Szent Imre templomban lesz a város közös elsőcsütörtöki Eucharisztia ünnepe
 • Lódarázs - Egyetlen csípése is halálos lehet!
  Lódarázs - Egyetlen csípése is halálos lehet!
 • Drágulhatnak a tejtermékek ősztől
  Drágulhatnak a tejtermékek ősztől
 • Gyenge lesz az idei termés, ezért emelkedhet az alma ára
  Gyenge lesz az idei termés, ezért emelkedhet az alma ára

Eseménynaptár

 • Torlódásra kell készülni több határátkelőnél is
  Torlódásra kell készülni több határátkelőnél is
 • Megkezdődött a Művészetek Völgye
  Megkezdődött a Művészetek Völgye
 • Spanyolország 30 millió eurót ad Marokkónak az illegális migráció féken tartására
  Spanyolország 30 millió eurót ad Marokkónak az illegális migráció féken tartására
 • London nem tervez katonai akciót, de követeli Irántól a lefoglalt brit hajó azonnali elengedését
  London nem tervez katonai akciót, de követeli Irántól a lefoglalt brit hajó azonnali elengedését
 • Ma vonulnak ismét az óriásbábuk
  Ma vonulnak ismét az óriásbábuk
 • Csapadék nem várható, a hőmérséklet 31 fok közelében alakul
  Csapadék nem várható, a hőmérséklet 31 fok közelében alakul
 • Több halottja is van a kínai gázüzemi robbanásnak
  Több halottja is van a kínai gázüzemi robbanásnak
 • A következő napokban felpezsdülhet az albérletpiac
  A következő napokban felpezsdülhet az albérletpiac
 • Újabb egyhetes razzia indul az utakon
  Újabb egyhetes razzia indul az utakon