Partly cloudy3 °C
2021. január 27. szerda Angelika
Menü
Házhozszállítás

5+1 tipp, hogyan növeljük a teret kis lakásban

Egy aprócska lakásban is elérhetjük a tágasság érzetét, a levegős, letisztult terek komfortját. Néhány egyszerű praktika segítségével nagyobbnak tűnhet az otthonunk.

Rend a lelke mindennek

A tényekkel nem lehet vitatkozni: ahol kicsi a hely, ott kevés holmi fér el. Az első lépés tehát, hogy a gondolkodásunkat alakítsuk ennek megfelelően, vagyis tanuljunk meg megszabadulni a fölösleges tárgyaktól, amik csak a zsúfoltságot növelik. Lomtalanítsunk rendszeresen, és válasszunk praktikus bútorokat, amik kisebb méretűek, többfunkciósak vagy összecsukhatóak. Amit csak lehet, tegyünk el szem elől: szekrényekbe, dobozokba, tárolóedényekbe. Ez nemcsak azért hasznos, mert a sok kis porfogó eltüntetésével a takarítás is gyorsabb lesz, de egy rendezett, letisztult belsőjű szoba egyből tágasabbnak tűnik majd.

Rend a lelke mindennek (Fotó: behance.net)
Rend a lelke mindennek (Fotó: behance.net)

Használjunk világos színeket!

A sötét színek, nagy, sötét felületek inkább összenyomják a teret, míg a világos színek a tágasság érzetét keltik. Vegyük ezt figyelembe a bútorzat kiválasztásánál, a falak, függönyök színének eldöntése során. Ha pedig most választjuk ki leendő otthonunkat, válasszunk nagy ablakos lakást, ha tehetjük, mert a beáramló fény is javítja majd a térérzetet.

A világos színek tágítják a teret (Fotó: home-designing.com)
A világos színek tágítják a teret (Fotó: home-designing.com)

Csaljunk csíkokkal

A vízszintesen festett csíkoktól szélesebbnek tűnik a helyiség, a függőlegesek pedig magasabbnak mutatják. Így egy csíkos fallal sokat csalhatunk optikailag, a kívánt irányba nagyíthatjuk a teret. Persze ha mind a négy falat csíkosra festjük egy helyiségben, az már nyomasztó túlzásként is hathat, ezért elég csak egyet kiválasztani, például amelyiket a legkevesebb bútor fedi.

A csíkozástól szélesebbnek tűnik a szoba (Fotó: pinterest.com)
A csíkozástól szélesebbnek tűnik a szoba (Fotó: pinterest.com)

Dobjuk fel élénk színekkel

A világos, pasztell árnyalatok és a sok fehér mellett a harsány színek is a társaink lehetnek az optikai csalásban. Persze ne árasszuk el velük az egész lakást, mert azzal épp az ellenkező hatást érnénk el. Inkább csempésszünk be egy-egy jól megválasztott helyre valamilyen rikító színű tárgyat, például egy nagy vázát, díszpárnákat, lámpabúrát vagy terítőt az asztalra. Ezek magukhoz vonzzák majd a tekinteteket, és kevésbé lesz feltűnő a lakás szűkössége.

A foltokban elhelyezett élénk színek magukra vonják a tekintetet (Fotó: cottages.com)
A foltokban elhelyezett élénk színek magukra vonják a tekintetet (Fotó: cottages.com)

Trükközzünk tükrökkel

A legnyilvánvalóbb térnövelő a tükör, melynek segítségével egy mozdulattal nyerhetünk kétszer akkora teret. Persze egyúttal azzal is meg kell barátkoznunk, hogy ha nagy tükröt helyezünk el egy helyiségben, akkor folyton szemben találjuk magunkat a tükörképünkkel. Akit ez zavar, az azért ne borítsa be a nappali teljes falát ily módon. A szűk előszobát viszont hasznosan feldobhatjuk így, és a tükrös ajtajú gardróbszekrény a szobában sem árt.

A legmerészebbek akár az egész falat tükörrel boríthatják (Fotó: thespruce.com)
A legmerészebbek akár az egész falat tükörrel boríthatják (Fotó: thespruce.com)

 +1:
A világítás sem mindegy!

Arról már ejtettünk szót, hogy milyen sokat növel a téren az ablakokon beáramló természetes fény és a világos, letisztult bútorzat vagy a fehér falak. Ezek mellett a mesterséges fények szerepe sem elhanyagolható: ha például magasabb érzetet szeretnénk a szobában, világítsuk meg falikarokkal a mennyezetet. Ha a falakra irányítunk több kisebb lámpát, azzal is fokozhatjuk a tágasság érzetét.

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Egyre tragikusabbak a járványadatok Portugáliában
  Egyre tragikusabbak a járványadatok Portugáliában
 • Elszámoló levelet küldenek a bankok
  Elszámoló levelet küldenek a bankok
 • Sokan kötnek házasságot
  Sokan kötnek házasságot
 • Kiemelt figyelem az időskorúak és az újszülöttek támogogatására
  Kiemelt figyelem az időskorúak és az újszülöttek támogogatására