Rain showers19 °C
2020. június 3. szerda Klotild
Menü

Így kereshetsz vagyonokat régi LEGO-készletekkel

Egy ideje visszaálltam a LEGO-gyűjtők sorába, és miután felszállt a rózsaszín köd, ráeszméltem, hogy egy-egy készlet nemcsak a polcon mutathat jól, hanem beszerzésükkel hosszútávon a pénztárcám is elégedetten csettint majd. Utánajártam, hogyan érdemes okosan pénzt fektetni LEGO-ba.

A LEGO-őrület - mint szinte mindenkit - gyerekkoromban fertőzött meg, és tisztán emlékszem, hogy már az óvodában is az apró darabok rakosgatásával nyomultam (nem tudom, miért maradt meg, de rögtön első nap egy csíkos ruhás rabot sikerült összefabrikálnom). Gyorstalpalóként alább láthatod a LEGO rövid történetét.

Első készleteim között a kalózos szettek voltak a nyerők, majd ahogy kijött a Star Wars I. rész: Baljós árnyak, azonnal Anakin podracerével akartam röpködni. Így aztán szépen lassan összeállt a brigád, és igencsak impozáns gyűjteményre tettem szert, amelynek utolsó készlete a Harry Potter és a Tűz Serlege víz alatti jelenete volt a cápafejű Viktor Krummal és sellővel (azért emelem ki, mert ezek egyedi darabok, így az évek során megemelkedett az áruk).

A nagyobb LEGO-franchise-ok ára az évek előrehaladtával csak nőni fog (Fotó: theplasticbrick.com)
A nagyobb LEGO-franchise-ok ára az évek előrehaladtával csak nőni fog (Fotó: theplasticbrick.com)

Majd hosszabb kihagyást követően pár éve visszataláltam a LEGO-gyűjtők kockákkal bélelt útjára, amikor is olyannyira megtetszett egy Marvel-szuperhősös darab - a szellemlovassal az élen -, hogy újra belecsaptam a lecsóba. És azóta sem sikerült lassítanom a tempón. 

A legtökéletesebb szett a visszatéréshez (Fotó: lego.com)
A legtökéletesebb szett a visszatéréshez (Fotó: lego.com)

Legújabb készletem a nagyon ritka LEGO Ideas-szettek közé tartozik, egy The Flintstones-csomag, amely a két kőkorszaki szaki összes jellegzetes ketyeréjét tartalmazza (Frédi, Béni, Irma, Vilma és a lábmeghajtásos csodajárgány). Hogy miért is említem mindezt? Mert pár év múlva akár a vételár tízszereséért is tovább lehetne majd passzolni a ritkaságot.

A legutóbbi szerzemény (Fotó: Pál Loránd)
A legutóbbi szerzemény (Fotó: Pál Loránd)

Hogy is néz ki a LEGO-biznisz?

A képlet - mint bármilyen befektetés esetén - egészen egyszerű: megveszed a kiszemelt árut, majd miután megemelkedett az ára, tovább passzolod. Persze a LEGO-nál ez picit máshogy működik, ugyanis itt nem az értéktelen lesz értékes (a legtöbb készlet induló értéke 10-30 ezer forint között mozog), hanem ha jól választjuk meg, hogy mibe invesztálunk pénzt, akkor olyan LEGO-t kapunk, amely jó pár év múlva is egyedi lesz, így megtartja vagy növeli az értékét.

Sőt, a LEGO nem gyártja a végtelenségig a szetteket, így ha időben lecsapunk egy-egy népszerű darabra, amely tele van különleges alkatrészekkel (lásd The Flintstones), akkor várhatóan nyereséges lesz az üzlet. Ráadásul az is dob rajta, hogy valószínűleg hasonló témában nem kerülnek majd újabb dobozok a boltok polcaira.

Példának okáért ott van az Ultimate Collector's Millennium Falcon (10179), amely míg 2007-ben 499 dollárba került (a Magyar Nemzeti Bank által nyilvántartott akkori árfolyam éves átlagán számolva ez kb. 92 ezer forintot jelentett), addig ma 500 ezer forint körül mozog az ára, használtan. Egy bontatlan csomagolású példányért pedig az elvetemült gyűjtők akár még 1,5 millió forintot is képesek kifizetni.

Minden gyűjtő legvadabb álma (Fotó: theverge.com)
Minden gyűjtő legvadabb álma (Fotó: theverge.com)

Az első és legfontosabb szabály: ne vegyünk túlárazott LEGO-t!

Eleve úgy szabad belemenni a buliba, hogy kiskereskedőktől vásárolod meg a szetteket, akik leakciózzák az újonnan megjelent darabokat. Ezek ára aktualitástól vagy egyediségtől függően majd nőni fog. Persze az is tény, hogy a legtöbb LEGO-készlet ára idővel csak veszít és veszít az értékéből. Szóval azért eléggé oda kell figyelni, mikor mit veszünk. Segítségül mutatom, melyek a legfontosabb tanácsok a kezdő LEGO-befektetőknek:

 • Olyan szetteket vásárolj, amelyek ritka darabokat tartalmaznak, ezekre könnyebben kattannak rá a gyűjtők.
 • Mindenképp limitált kiadású, sokdarabos szettekbe fektesd a pénzed! Az évek során ezek tartják, illetve növelik leginkább az értéküket.
 • Bármit is vásárolsz, lehetőleg a nagyobb franchise-okból (Harry Potter, Star Wars, Marvel, DC) válassz. A későbbiekben ezek térülnek meg leginkább: ha bővül a franchise, megnő a kereslet a régebbi LEGO-készletek iránt.
 • Illetve akad még egy: senki ne vágjon bele úgy a LEGO-befektetésbe, hogy adott szett közel áll a szívéhez, esetleg gyűjtőként (mint ahogy jelenleg nálam is), mert benne van a pakliban, hogy nem fog túladni rajta.

Az utolsó szempont azért is nagyon fontos, mert a legjobban a bontatlan csomagolású, hiánytalan készletekkel lehet növelni vagyonunkat. Nyilván ha gyűjtő vagy, akkor kibontod, összerakod, elhelyezed az általad összeeszkábált LEGO-faluban, és gyönyörködsz benne, onnantól kezdve pedig veszít az értékéből (már nem a nézésétől, hanem hogy így már használtnak minősül). Viszont az is igaz, hogy a gyűjtők értenek a legjobban LEGO-trendekhez, így a potenciális vevők fejébe is könnyebben beleláthatnak. Ördögi egy kör.

Nekem egyelőre nagyon is nehezemre esne, hogy elpasszoljak egy-egy darabot, ám idővel még az is előfordulhat, hogy majd befektetői szemmel pásztázom a boltokat, és az online-kereskedők kínálatát, ekkor szenvedélyes gyűjtőként már egy fokkal könnyebb dolgom lesz. Addig is, LEGO-ra fel!

(Forrás: Pénzcentrum, wealthsimple.com)

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • A járvány egyértelműen lecsengő szakaszba lépett Magyarországon
  A járvány egyértelműen lecsengő szakaszba lépett Magyarországon
 • A Törökkút virágdísze lett a legszebb
  A Törökkút virágdísze lett a legszebb
 • A Törökkút ünnepi dísze tetszett a legjobban a fehérváriaknak
  A Törökkút ünnepi dísze tetszett a legjobban a fehérváriaknak
 • Emlékezés és emlékeztetés Trianonra az Öreghegyen
  Emlékezés és emlékeztetés Trianonra az Öreghegyen
 • Viccből terrorcselekménnyel fenyegetőzött egy fiatalkorú
  Viccből terrorcselekménnyel fenyegetőzött egy fiatalkorú
 • Koronavírus - Vakcina tesztelésébe kezd az orosz hadsereg
  Koronavírus - Vakcina tesztelésébe kezd az orosz hadsereg
 • Börtönbüntetése letöltése közben követett el újabb bűncselekményeket egy férfi
  Börtönbüntetése letöltése közben követett el újabb bűncselekményeket egy férfi
 • Ötletek a digitális oktatáshoz - június 5-ig meghosszabították a pályázatot
  Ötletek a digitális oktatáshoz - június 5-ig meghosszabították a pályázatot
 • Módosult a vendéglátóhelyek teraszaira és kerthelyiségeire vonatkozó szabályozás
  Módosult a vendéglátóhelyek teraszaira és kerthelyiségeire vonatkozó szabályozás
 • Veszélyesek a kullancsok
  Veszélyesek a kullancsok
 • A hó végéig még ingyen parkolhatnak az autósok
  A hó végéig még ingyen parkolhatnak az autósok
 • Miért fontos, hogy jó állapotban legyen a kötőszövet?
  Miért fontos, hogy jó állapotban legyen a kötőszövet?
 • Továbbra is aszály van, nem javított a búza hozamán a múlt heti eső
  Továbbra is aszály van, nem javított a búza hozamán a múlt heti eső