5 évnél régebbi cikk

Kibertámadás érte a Hydrót - a székesfehérvári gyár is érintett
Fehérvár Médiacentrum fotójaKibertámadás érte a Hydrót - a székesfehérvári gyár is érintett

A Hydro legtöbb informatikai részlege érintett a március 18-án (hétfő) este kezdődő széleskörű kibertámadásban, így a hiba kijavításáig manuális termelésre álltak át.

A kibertámadás miatt teljesen leálltak az alumínium gyártó és megújuló energiaforrásokkal foglalkozó Hydro IT rendszerei, így érintettek a magyar, ezen belül a fehérvári termelőüzemek is. Kedd délután még a cég honlapját sem lehetett elérni. A Hydro a Fehérvár Televízió telefonos megkeresésére nem kívánt nyilatkozni. 

A március 19-én (kedd) délelőtt a Hydro hivatalos Facebook-oldalán kiadott közlemény szerint a kibertámadás során a vállalat IT rendszerei a legtöbb üzleti területen találatot kaptak. Az eddig megszerzett információkból még az is kiderül, egyelőre nem ismert a kibertámadás teljes kiterjedése, túl korai lenne bármiféle becsléseket végezni, ám az biztosan elmondható, hogy a támadás semmilyen hatással nincs az alkalmazottak biztonságára.

A Hydro három órakor megtartott sajtótájékoztatójából (amelyet online bárki nyomon követhetett, illetve ide kattintva bármikor visszanézhetitek) az is kiderült, a cég továbbra is azon munkálkodik, hogy semlegesítse a támadást, ugyanis egy LockerGoga nevű EnCrypt zsarolóvírus fertőzte meg a rendszereiket.

A LockerGoga EnCrypt zsarolóvírus egy kártékony számítógépes program, amely károsítja a fájlokat és .locked-ra módosítja azok kiterjesztését. A malware titkosítja az áldozat fájljait, hogy azokért váltságdíjat követelhessen. A követeléseket az Asztalon hagyott, README-NOW.txt nevű üzenetben tárolja.

A hackertámadás veszélyeiről szakembert is kérdeztünk: "Ha egy zsarolóvírus elindul a számítógépünkön, és a háttérben dolgozva a felhasználót megkerülve olyan folyamatokat indít el, amely lezárolja, zsarolja az egész számítógépünket, akkor az adat-visszaállítás kétes folyamat, drága pénzt kérnek érte és az esetek jelentős részében nem is történik meg a visszaállítás. A legjobb ilyenkor a megelőzésen gondolkozni, nem pedig azon, hogy mi történt. Utólag szinte lehetetlen bármi érdemi dogot elkövetni" - nyilatkozta a témáról Gombaszögi Attila IT szakértő.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek