5 évnél régebbi cikk

A legrangosabb állami zenei ösztöndíjban részesült két fehérvári fiatal
Fehérvár Médiacentrum fotója
Zemlényi Katica
A legrangosabb állami zenei ösztöndíjban részesült két fehérvári fiatal

Minden évben tizennégy-tizenöt fiatal nyeri el a Fischer Annie zenei ösztöndíjat az országból. Idén két fehérvári tehetség is van közöttük: Zemlényi Eszter operaénekes és Tóka Ágoston orgonaművész.

A Fischer Annie-ról elnevezett ösztöndíj fiatal tehetségeket felkaroló zenei ösztöndíj, melyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. hirdetett meg. Az ösztöndíj egy éven keresztül jelent pénzbeli támogatást a pályájukhoz, és énekes valamint hangszeres szólisták pályázhatják meg húsz és harminc éves kor között.A legmagasabb állami zenei ösztöndíjat évente tizennégy-tizenöt tehetség nyerheti el.

2019-ben díjazottak között van két székesfehérvári tehetséges fiatal is: Tóka Ágoston orgonaművész és Zemlényi Eszter énekes, koloratúrszoprán, akik immár harmadik alkalommal részesülnek az állami zenei ösztöndíjban.

Tóka Ágoston Magyarországon és külföldön egyaránt elismert fiatal orgonaművész, több nemzetközi orgonaverseny döntőse, díjazottja. A Zeneakadémia és a Művészetek Palotájának állandó meghívott vendége.

Zemlényi Eszter számos opera és oratórium előadással bizonyította sokoldalú tehetségét, amelyet megannyi versenygyőzelme és hazánk szinte valamennyi élvonalbeli zenekarával való együttműködése is igazol.

 „Zemlényi Eszter kivételesen szép hangjának egyénisége van, amely kivételes jellemmel és az egyetemes tájékozódás igényével párosul, élete és egész művészi tevékenysége a szépség vonzásában áll. Annak a szépségnek, amely egyetlen szóba foglalja össze mindazt, ami rend, összhang, mérték és arány, természetesség, tisztaság, világosság, könnyedség, emelkedés és tökéletesség.”

- vallja róla egyik zeneakadémiai tanára. Mindkét székesfehérvári tehetséges fiatal művész rendszeresen fellép a Vox Mirabilis Kamarakórus Hangversenybérletének koncertjein.

Legközelebb április 27-én hallhatjuk őket a Székesfehérváron a Jézus Szíve Templomban a húsvéti koncerten.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek