4 évnél régebbi cikk

Gyulai István Memorial: világsztárok sora érkezik Székesfehérvárra
Fehérvár Médiacentrum fotójaGyulai István Memorial: világsztárok sora érkezik Székesfehérvárra

Alakul a 2019-es Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíj mezőnye, idén is a nemzetközi atlétika krémje látogat el Fehérvárra.

Szép lassan körvonalazódik, kiket is láthatunk majd július 9-én a Gyulai István Memorial - Atlétikai Magyar Nagydíjon a székesfehérvári Bregyó-közi Regionális Atlétikai Centrumban. A mezőny az elmúlt évekhez hasonlóan erősnek ígérkezik, telis-tele olimpiai-, világ- és Európa-bajnokokkal.

Nézzük a dobószámokat: diszkoszvetésben ott lesz a verseny négyszeres győztese, az athéni olimpia ezüstérmese, Kővágó Zoltán, akinek többek között az Európa- és világbajnok litván Andrius Gudzius, illetve a vb és Eb ezüstérmes, idén már 70 méter fölé jutó svéd Daniel Ståhl lehet a nagy ellenfele. A címvédő jamaikai Fedrick Dacres sem hagyja ki az ismétlés lehetőségét, és akkor még nem beszéltünk a világbajnoki bronzérmesről, az amerikai Mason Finleyről, aki szintén tiszteletét teszi Fehérváron.

Férfi kalapácsvetésben a nemrég olimpiai kvótát szerző, remek formában lévő Halász Bencének szurkolhatunk, ellenfelei között ott lesz a lengyelek háromszoros világbajnoka, Pawel Fajdek, aki korábban már háromszor is megnyerte a Gyulai Memorialt - ráadásul ő tartja a versenycsúcsot is. Honfitársa, Wojciech Nowicki is megnyerte már a Magyar Nagydíjat, de elindul Székesfehérváron a tádzsikok olimpiai bajnoka, Dilshod Nazarov is.

Női kalapácsvetésben sem lesz gyenge a felhozatal: a korosztályos világversenyeken remeklő Gyurátz Réka klasszisok ellen küzdhet meg az elsőségért. Itt lesz a szám élő legendája, a verseny ötszörös győztese, az olimpiai bajnok, négyszeres Európa- és háromszoros világbajnok Anita Wlodarczyk is. A lengyel klasszisnak Gyurátz Réka mellett meg kell küzdenie a londoni vb két másik érmesével is, az ezüstöt nyerő kínai Vang Cseng és a bronzosként záró lengyel Malwina Kopron szintén az indulók között lesz. Női súlylökésben pedig ugye Márton Anita győzelméért szoríthatunk.

Az ugró számokban sem lesz gyenge a mezőny. Férfi magasugrásban a világbajnok bahamai Donald Thomas ellenfelei között ott lesz az Európa-bajnok német Mateusz Przybylko, a világbajnoki bronzérmes szíriai Majed Aldin Ghazal és az idei fedettpályás Európa-bajnoki ezüstérmes, az ukrán Andriy Protsenko.

Férfi hármasugrásban a kétszeres ötkarikás aranyérmes amerikai Christian Taylor és a minden idők negyedik legjobb eredményével rendelkező portugál Pedro Pablo Pichardo csatája várható, míg női távolugrásban a háromszoros olimpiai bajnok, amerikai Tianna Bartoletta a versenycsúcstartó, első számú kihívójának a fedettpályás világbajnok, szerb Ivana Spanovics ígérkezik. Ott lesz a mezőnyben Nguyen Anasztázia is, aki kiváló eredményeket ért el az elmúlt időszakban, felelevenítve a régi, remek magyar távolugró hagyományokat.

Ami a futószámokat illeti, a 400 gátasok mezőnye már most bombaerősnek ígérkezik: a hölgyeknél az olimpiai bajnok amerikai Dalilah Muhammad idén is eljön Székesfehérvárra, akárcsak a versenycsúcstartó jamaikai Janieve Russell, de a riói játékok bronzérmese, Ashley Spencer, illetve a berlini kontinensbajnokság többszörös érmese, az ukrán Anna Ryzhykova is beleszólhat az elsőségért zajló csatába. Az uraknál a verseny tavalyi győztese, a világbajnoki ezüstérmes, olimpiai bronzérmes török Yasmani Copello a legnagyobb esélyes.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek