4 évnél régebbi cikk

Készíts te is szúnyogcsapdát!
Fehérvár Médiacentrum fotójaKészíts te is szúnyogcsapdát!

A nyár nem múlhat el vakarózás és viszketés nélkül, a szúnyogirtásba most bárki beszállhat két, otthon is elkészíthető szúnyogcsapdával!

Korábban már adtunk tippeket arra, hogyan űzzük el környékünkről a barátságtalan vérszívókat. Használhatjuk a természetes anyagokat védekezésül, de alternatív módszerként még zenét is bevethetünk ellenük. Ha azonban nem csupán elhajtani szeretnénk a vérünkre áhítozó élősködőket, hanem el is akarnánk fogni őket, arra is van két kiváló tippünk!

Az első előnye hogy bárhol, lakásban vagy akár kertes házban is alkalmazhatjuk. A csapda alapja egy PET-palack, amelynek a tetejét úgy vágjuk le, hogy egy tölcsért kapjunk. Ezután az üvegbe öntsünk 2,5 deciliter langyos vizet és keverjünk hozzá 2 evőkanál kristálycukrot. Ha a víz kihűlt, morzsoljunk bele 1 dekagramm élesztőt, majd a palack levágott tetejét megfordítva tegyük vissza a palackra. Ha kell, egy kis cellux segítségével erősítsük össze a két darabot, majd az egészet tekerjük be újságpapírral. Ha készen vagyunk, tegyük a csapdánkat árnyákos helyre és hagyjuk dolgozni a kis házi csapdánkat.

A szúnyogokat vonzani fogja az erjedt szag, a palack bejáratát meg fogják találni, de - a mi szerencsénkre és az ő balszerencséjükre - ki már nem tudnak repülni, ráadásul a csapda a legyek tekintetében is működőképes. Hatása nagyjából 2-3 hétre szól, ezt követően érdemes újra elkészíteni a csapdát, amelynek elkészítéshez itt találtok segítséget.

A másik csapda már egy kicsit fifikásabb, ezt főleg családi házak, nyaralók esetében érdemes kipróbálni. Az ötlet szülőhazája Guatemala, ahol külön nevet is kapott a módszer, a helyiek csak ovillanta néven emlegetik. Hatásfokát már kutatók is vizsgálták, akik szerint nem kevesebb, mint hétszer hatékonyabb hagyományos szúnyogcsapdánál.

Ennek az elkészítése picit bonyolultabb, mint a fentebb vázolt kistestvéré, viszont így sem megoldhatatlanul nehéz. Először is kell egy régi, elhasznált gumiabroncs, melyet újra felhasználva még a természetet is óvhatjuk. A gumicsapda alapvetően nem a már élő szúnyogokat kapja el, hanem "hamis" peterakó helyet kínál nekik. Az abroncsot úgy kell feldarabolni, hogy két darabja összeborítva egy emberi szájat formázzon. Az aljába egyszerű szelepet szereljünk (bármelyik szakáruházban beszerezhető), majd ebbe az alsó részbe 2 liter víz kerül. Ha tutira akarunk menni, a vízbe keverhetünk feromontartalmú - így a nőstényszúnyogokat vonzó - anyagot is.

A csapda lényegi része két olyan, vízálló papírból, textilből vagy vékony fából készült lapocska,a melyet a csapda alsó felébe kell illeszteni, majd az elkészült csapdát kiakasztani. SEXLVIV.COM A teljes gyártási folyamat megtekinthető a lenti videóban, amely lépésről lépésre bemutatja házi csapdánk elkészítésének módját.

Mivel a szúnyogpetékből néhány nap alatt kikelnek a lárvák, hetente kétszer vagy akár több alkalommal is cseréljük a lapokat, a vizet pedig szűrjük le, akár csak egyszerű – kidobásra szánt – ruhaanyaggal. A lapokat és a szűrőként használt alkalmatosságot égessük el, biztossá téve a szúnyogok szaporodásának meggátolását.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek