4 évnél régebbi cikk

Az öt legjobb székesfehérvári túra nem csak nyárra
Fehérvár Médiacentrum fotója
turizmus.szekesfehervar.hu
Az öt legjobb székesfehérvári túra nem csak nyárra

Ismered Székesfehérvárt? Biztosan? Összegyűjtöttünk öt olyan fehérvári túrát, ahol tuti tudnak neked is újat mutatni, vagy éppen remek programot kínálni, ha vendéget vársz és fogalmad sincs, hol kezd a város bemutatását.

A nyári időszak, a munkától távol töltött pillanatok szinte kínálják magukat a kikapcsolódásra, utazásra. Persze nem mindig tehetjük meg, hogy a szabadságunk alatt távoli városokba, országokba látogatunk el, vagy éppen pont, hogy hozzánk érkeznek barátok, ismerősök a vakáció ideje alatt. De hogy itthon maradunk, még nem ok arra, hogy ne tegyünk izgalmas felfedezéseket.

Szóval, ha van egy kis szabadidőnk, sétáljunk egyet Székesfehérváron. De ne csak úgy céltalanul, ténferegve, hanem vigyünk bele egy kis csavart, hogy jobban megismerjük vagy éppen megismertessük a várost. Összegyűjtöttem az öt legjobb és legizgalmasabb fehérvári túrát, amit érdemes végigjárni. Van köztük, ami a székesfehérvári Tourinform Iroda vezetett programja, de olyan is, amit magunk járhatunk végig.

Titkos helyek

Már a túra neve is izgalmas, hiszen ki ne szeretne felfedezni titkos helyeket? Ez a program az, ami nincs időhöz, bejelentkezéshez kötve, hiszen nincs más dolgunk, mint venni egy kártyacsomagot a Tourinform Irodában, és megoldani a rejtélyeket. Ha ügyesek vagyunk, akkor Fehérvár történelmi belvárosában az egykori királyi központ titkai tárulnak fel. Egy elrejtett szöveget kell megfejtenünk, amelynek betűit a város szobrai, épületei, múzeumai őrzik, hosszú évszázadok óta.
A játék időtartama: kb. 2-3 óra

Királyaink nyomában

A program a klasszikus idegenvezetést fejeli meg különböző feladatokkal és ügyességi játékokkal, aminek a végeredménye egy interaktív barangolás Székesfehérvár történelmi múltjában. Bár alapvetően a gyerekeket célozza a túra, de gyereklelkű felnőttek is nyugodtan bevállalhatják, és élhetik át a régmúlt legjelentősebb történéseit, amelyben ők maguk válhatnak interaktív szereplővé. Megismerkedhetnek az államalapítás eseményeivel, és korhű képet kaphatnak Szent István király életéről. 
Időtartam: 1,5 óra

Sarokerkélyek nyomán

Az építészet szerelmeseinek! Tegye fel a kezét, aki sétált már úgy valaha át a városon, hogy csak és szigorúan a fehérvári sarokerkélyeket figyelte. Nem hinném, hogy túl sokat vagyunk köztük, pedig kár kihagyni a látványt.

Bár a város számos elbűvölő sarokerkélye nem magyar eredetű építészeti elem, de az évszázadok során kedves, jellegzetes motívumaivá váltak a magyar városoknak, azon belül különösen Székesfehérvárnak. A zárt-erkélyek és sarokerkélyek korábban komoly jelentőséggel is bírtak: meglehetősen felgyorsították a városi pletykák áramlásának sebességét, hiszen az otthon ülő vénlányok és unatkozó feleségek remekül belátták az egész utcát (sarokerkély esetén egyszerre kettőt!). A legkorábbi ilyen, még gótikus stílusú emlék Fehérváron a régi megyeházán látható, amely eredetileg lakóépület volt.
Időtartam: kb. 2 óra

Szoborséta

Persze legtöbbünknek megvannak a frekventált helyeken álló vagy fekvő szobrok a városban, amelyek sokszor találkozási pontot is biztosítanak nekünk. Ám ezeken túl is van szoborélet és felfedezni való szépség, különlegesség Székesfehérváron. A vezetett városnézés során híresen szép és érdekes, néha elfeledett szobrai mentén haladhatunk végig, és meséik, legendáik nyomán ismerkedünk meg a város történetével. A közben előkerülő játékoknak és rejtvényeknek köszönhetően, amit a gyerekek és felnőttek egyaránt szeretnek, emlékezetesebb marad a túra.
Időtartam: 1,5 óra

”Feheruuaru rea meneh..” - A hadak útján

Ez a túra kicsit nagyobb falat, mint az előzőek, hiszen kétnapos programmal lát el minket. Ugyanakkor, ha van két szabadnapunk, még véletlenül se hagyjuk ki, mert lehetőségünk nyílik belebújni a honvéd, a lovag és a légiós bőrébe, mialatt a Római Birodalomtól a királyi századokon át egészen napjainkig jutunk, és még repülőgépszimulátort is tesztelhetünk a Pákozdi Katonai Emlékparkban. Izgalmas és eseménydús utazás térben és időben egy kicsit kilépve a városból Pákozd – Székesfehérvár – Tác, Gorsium útvonalon.
Időtartam: 2 nap

(forrás: turizmus.szekesfehervar.hu)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek