Light rain19 °C
2021. április 12. hétfő Gyula
Menü
Házhozszállítás

Mi a fene történt Gerard Butlerrel? - Támadás a Fehér Ház ellen 3. - A védangyal bukása kritika

Mi a fene történt Gerard Butlerrel? - Támadás a Fehér Ház ellen 3. - A védangyal bukása kritika
Gerard Butler és Morgan Freeman zseniális párost alkotnak - már ameddig szét nem választják őket (Fotó: washingtonpost.com)

A napokban debütált a meglepően (nem) hosszú magyar címnek örvendő Támadás a Fehér Ház ellen harmadik felvonása, A védangyal bukása (angolul csak stílusosan Angel has Fallen), amely során ismételten be kell dobnia magát az ezúttal áldozati bárány szerepében díszelgő Gerard Butlernek, hogy megmentse a mundér becsületét. Mert hogy a Fehér Ház és London után, ezúttal az elnök legbizalmasabb embere bukik, így egyedül kell szembenéznie ellenségeivel. Nézzük, hogyan teljesített nálunk a Támadás a Fehér Ház ellen 3. - A védangyal bukása! (Spoilermentes kritikánk következik.)

Külcsín

Gerard Butler karrierje nem éppen álomszerűen indult, ugyanis a kezdeti években vagy B-kategóriás filmekben kapta meg a főszerepet vagy pedig magasabbra taksált alkotásokban vállalt mellékszerepet, így az igazi áttörés sokáig váratott magára.

Aztán a semmiből megérkezett a zseniálisan összerakott 300, amelyben Mr. Butler kapta meg a spártaiak királyának, Leonidásznak a szerepét (ezt tapasztalataim szerint mind a mai napig igencsak kevesen tudják), onnantól pedig a mozi pozitív visszhangjának köszönhetően már csurrant-csöppent neki is a minőségibb alkotásokból: 2007-ben megmutatta romantikusabb énjét a P. S. I Love You-ban, 2008-ban pedig már a Guy Ritchie által fémjelzett Spílerben osztotta az észt.

2009-ben az egyik legerősebb moziját, a Törvénytisztelő polgárt is letette az asztalra, majd jó pár évnyi könnyed vígjátékokban való bujkálás után (közben mondjuk egy Géppisztolyos prédikátor is befigyelt) 2013-ban tető alá hozta a Támadás a Fehér Ház ellent, amely meglepően jól sikerült, és öröm volt Butlert ismételten olyan karakter bőrében látni, amely igazán testhezálló. Mert hát inkább legyen akciósztár, mint nyáladzó latin lover.

A hatalmas sikerre való tekintettel 2016-ban érkezett is a folytatás, a Támadás a Fehér Ház ellen 2. - London ostroma, amely bár nem lett olyan erős, mint az első etap, szép számokat produkált a mozipénztáraknál. Így már csak idő kérdése volt, hogy mikor érkezik a harmadik rész, amely idén be is futott, és az első kritikákat olvasva, sokak szerint a széria legütősebb darabja lett. És hát, van benne valami...

Sztori

Az előző epizódokban is feltűnt Allan Trumbull (Morgan Freeman) az Ovális Irodáig küzdötte fel magát, testőrének pedig nem mást nevezett ki, mint a korábbi mentőakciókból megismert, ezúttal már az irodai munka gondolatával játszó Mike Banning ügynököt (Gerard Butler).

Miután valakinek nagyon szúrja a szemét az újonnan kinevezett amerikai elnök, csendes, horgászattal töltött délutánon kisebb drónhadsereg szállja meg a vidéket, hogy támadást intézzenek Trumbull és kompániája ellen. Banning ügyeskedésének köszönhetően hajszál híján, de túlélik a merényletet, ám ezúttal nem hátba veregetést kap, hanem komoly vádakat akasztanak a veterán ügynök nyakába: valaki rá akarja kenni a támadás kitervelését...

Karakterek

Megmondom őszintén, hogy a Támadás a Fehér Ház ellen 3. - A védangyal bukásában olyan semmilyen színészi produkciókat láttam, hogy idő után feladtam, majd csak és kizárólag Gerard Butler játékára koncentráltam.

Mondhatnátok: ami egyáltalán nem nehéz, ugyanis ő a mozi főszereplője. Hát ja, de bármennyire is hozza a laza fenegyereket, azért csak meg-meg látszik rajta (is) a korosodás - bár még csak most töltötte az ötvenet -, így idő után igencsak szenvedős volt az ő teljesítményét is értékelni.

Mert a jó öreg Butler tisztességgel végigdarálja az őrületet, ám sorozatos zihálások és fejfájások a nézőre is rávetítik az öregedés jeleit, így ahelyett, hogy tempós akciófilmet látnánk, ez a fajta hozzáállás (na, meg a szereplőgárda átlagéletkora) kicsit behúzza a lelkesedésünkön a kéziféket. Khm, lenne mit tanulni Liam Neesontől...

Persze itt van még Morgan Freeman és Nick Nolte is, akik rutinból hozzák szerepeiket, de mit is mondtam a karakterek és a cselekmény kapcsolatáról? Tiszta nyugdíjas találkozó.

Összegzés

Persze ezzel nem azt akarom sugallni, hogy a Támadás a Fehér Ház ellen 3. - A védangyal bukása totálisan nézhetetlen alkotás, sőt, de ismételten el kell tekintenünk mindenféle komolyabb elvárásunktól, és csak be kell ülni a moziba, és élvezni a látványt, az akciókat, na, meg Morgan Freemant, mint amerikai elnököt.

A színészekkel sincs ám komolyabb bajom, leszámítva azt, hogy teljesen érdektelenek és súlytalanok. Gerard Butler látható berozsdásodása ellenére nézhető hősfigura (remélem egyszer visszatalál a helyes útra), és még talán Nick Nolte karaktere volt az, aki kicsit fel tudta zavarni az állóvizet, de sajnos őt sem (Morgan Freeman is zavaróan keveset szerepel) mutatta sokat a kamera.

Na, nem is húzom tovább az idegeiteket, ugyanis a sok negatívum ellenére bátran ajánlom a Támadás a Fehér Ház ellen 3. - A védangyal bukását, ugyanis összességében - az előző etapokhoz hasonlóan - ez az epizód is bejövős volt. Egyszer megnézed, elszórakozol rajta, holnapra pedig azt is elfelejted, hogy milyen filmben is ugrabugrált Gerard Butler. Aztán ne lepődjetek, ha pár év múlva találkoztok a negyedik felvonással, ugyanis az amerikaiak nagyon kajálták a filmet.

10/6 - Bár nézhető a mozi, tudni kell abbahagyni

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Egyre többen jelentkeznek a Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusára
  Egyre többen jelentkeznek a Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusára
 • Idén is megtartják a Csíki Versünnepet
  Idén is megtartják a Csíki Versünnepet
 • Általános iskolásoknak hirdetett pályázatot a VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Ház és Könyvtár
  Általános iskolásoknak hirdetett pályázatot a VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Ház és Könyvtár
 • Elkezdődötek az általános iskolai beiratkozások
  Elkezdődötek az általános iskolai beiratkozások
 • De La Soul, Roxette, Bee Gees, Republic – ezt hallgatta a világ 30 esztendeje
  De La Soul, Roxette, Bee Gees, Republic – ezt hallgatta a világ 30 esztendeje
 • Koronavírus - egyre többen regisztrálnak az oltásra
  Koronavírus - egyre többen regisztrálnak az oltásra
 • Koronavírus - 291-en haltak meg, 5077 új fertőzött egy nap alatt
  Koronavírus - 291-en haltak meg, 5077 új fertőzött egy nap alatt
 • Pályakarbantartási munkálatok indulnak kedden - Fehérvárt is érintik
  Pályakarbantartási munkálatok indulnak kedden - Fehérvárt is érintik
 • Tavaszi nagytakarítás - a Vadex is csatlakozott
  Tavaszi nagytakarítás - a Vadex is csatlakozott
 • A héten lesznek az általános iskolai beiratkozások
  A héten lesznek az általános iskolai beiratkozások
 • Koronavírus - Szlovénia enyhít a korlátozásokon
  Koronavírus - Szlovénia enyhít a korlátozásokon
 • Agrárcenzus - 234 ezer gazdaságot írtak össze tavaly
  Agrárcenzus - 234 ezer gazdaságot írtak össze tavaly
 • Oltások - hétről hétre többen kérik
  Oltások - hétről hétre többen kérik