Partly cloudy11 °C
2021. január 21. csütörtök Ágnes
Menü
Házhozszállítás

Mi a fene történt Gerard Butlerrel? - Támadás a Fehér Ház ellen 3. - A védangyal bukása kritika

Mi a fene történt Gerard Butlerrel? - Támadás a Fehér Ház ellen 3. - A védangyal bukása kritika
Gerard Butler és Morgan Freeman zseniális párost alkotnak - már ameddig szét nem választják őket (Fotó: washingtonpost.com)

A napokban debütált a meglepően (nem) hosszú magyar címnek örvendő Támadás a Fehér Ház ellen harmadik felvonása, A védangyal bukása (angolul csak stílusosan Angel has Fallen), amely során ismételten be kell dobnia magát az ezúttal áldozati bárány szerepében díszelgő Gerard Butlernek, hogy megmentse a mundér becsületét. Mert hogy a Fehér Ház és London után, ezúttal az elnök legbizalmasabb embere bukik, így egyedül kell szembenéznie ellenségeivel. Nézzük, hogyan teljesített nálunk a Támadás a Fehér Ház ellen 3. - A védangyal bukása! (Spoilermentes kritikánk következik.)

Külcsín

Gerard Butler karrierje nem éppen álomszerűen indult, ugyanis a kezdeti években vagy B-kategóriás filmekben kapta meg a főszerepet vagy pedig magasabbra taksált alkotásokban vállalt mellékszerepet, így az igazi áttörés sokáig váratott magára.

Aztán a semmiből megérkezett a zseniálisan összerakott 300, amelyben Mr. Butler kapta meg a spártaiak királyának, Leonidásznak a szerepét (ezt tapasztalataim szerint mind a mai napig igencsak kevesen tudják), onnantól pedig a mozi pozitív visszhangjának köszönhetően már csurrant-csöppent neki is a minőségibb alkotásokból: 2007-ben megmutatta romantikusabb énjét a P. S. I Love You-ban, 2008-ban pedig már a Guy Ritchie által fémjelzett Spílerben osztotta az észt.

2009-ben az egyik legerősebb moziját, a Törvénytisztelő polgárt is letette az asztalra, majd jó pár évnyi könnyed vígjátékokban való bujkálás után (közben mondjuk egy Géppisztolyos prédikátor is befigyelt) 2013-ban tető alá hozta a Támadás a Fehér Ház ellent, amely meglepően jól sikerült, és öröm volt Butlert ismételten olyan karakter bőrében látni, amely igazán testhezálló. Mert hát inkább legyen akciósztár, mint nyáladzó latin lover.

A hatalmas sikerre való tekintettel 2016-ban érkezett is a folytatás, a Támadás a Fehér Ház ellen 2. - London ostroma, amely bár nem lett olyan erős, mint az első etap, szép számokat produkált a mozipénztáraknál. Így már csak idő kérdése volt, hogy mikor érkezik a harmadik rész, amely idén be is futott, és az első kritikákat olvasva, sokak szerint a széria legütősebb darabja lett. És hát, van benne valami...

Sztori

Az előző epizódokban is feltűnt Allan Trumbull (Morgan Freeman) az Ovális Irodáig küzdötte fel magát, testőrének pedig nem mást nevezett ki, mint a korábbi mentőakciókból megismert, ezúttal már az irodai munka gondolatával játszó Mike Banning ügynököt (Gerard Butler).

Miután valakinek nagyon szúrja a szemét az újonnan kinevezett amerikai elnök, csendes, horgászattal töltött délutánon kisebb drónhadsereg szállja meg a vidéket, hogy támadást intézzenek Trumbull és kompániája ellen. Banning ügyeskedésének köszönhetően hajszál híján, de túlélik a merényletet, ám ezúttal nem hátba veregetést kap, hanem komoly vádakat akasztanak a veterán ügynök nyakába: valaki rá akarja kenni a támadás kitervelését...

Karakterek

Megmondom őszintén, hogy a Támadás a Fehér Ház ellen 3. - A védangyal bukásában olyan semmilyen színészi produkciókat láttam, hogy idő után feladtam, majd csak és kizárólag Gerard Butler játékára koncentráltam.

Mondhatnátok: ami egyáltalán nem nehéz, ugyanis ő a mozi főszereplője. Hát ja, de bármennyire is hozza a laza fenegyereket, azért csak meg-meg látszik rajta (is) a korosodás - bár még csak most töltötte az ötvenet -, így idő után igencsak szenvedős volt az ő teljesítményét is értékelni.

Mert a jó öreg Butler tisztességgel végigdarálja az őrületet, ám sorozatos zihálások és fejfájások a nézőre is rávetítik az öregedés jeleit, így ahelyett, hogy tempós akciófilmet látnánk, ez a fajta hozzáállás (na, meg a szereplőgárda átlagéletkora) kicsit behúzza a lelkesedésünkön a kéziféket. Khm, lenne mit tanulni Liam Neesontől...

Persze itt van még Morgan Freeman és Nick Nolte is, akik rutinból hozzák szerepeiket, de mit is mondtam a karakterek és a cselekmény kapcsolatáról? Tiszta nyugdíjas találkozó.

Összegzés

Persze ezzel nem azt akarom sugallni, hogy a Támadás a Fehér Ház ellen 3. - A védangyal bukása totálisan nézhetetlen alkotás, sőt, de ismételten el kell tekintenünk mindenféle komolyabb elvárásunktól, és csak be kell ülni a moziba, és élvezni a látványt, az akciókat, na, meg Morgan Freemant, mint amerikai elnököt.

A színészekkel sincs ám komolyabb bajom, leszámítva azt, hogy teljesen érdektelenek és súlytalanok. Gerard Butler látható berozsdásodása ellenére nézhető hősfigura (remélem egyszer visszatalál a helyes útra), és még talán Nick Nolte karaktere volt az, aki kicsit fel tudta zavarni az állóvizet, de sajnos őt sem (Morgan Freeman is zavaróan keveset szerepel) mutatta sokat a kamera.

Na, nem is húzom tovább az idegeiteket, ugyanis a sok negatívum ellenére bátran ajánlom a Támadás a Fehér Ház ellen 3. - A védangyal bukását, ugyanis összességében - az előző etapokhoz hasonlóan - ez az epizód is bejövős volt. Egyszer megnézed, elszórakozol rajta, holnapra pedig azt is elfelejted, hogy milyen filmben is ugrabugrált Gerard Butler. Aztán ne lepődjetek, ha pár év múlva találkoztok a negyedik felvonással, ugyanis az amerikaiak nagyon kajálták a filmet.

10/6 - Bár nézhető a mozi, tudni kell abbahagyni

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák


Ez van

 • Újra jóval ezer felett a napi fertőzöttek száma
  Újra jóval ezer felett a napi fertőzöttek száma
 • 1 410 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 98 beteg
  1 410 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 98 beteg
 • Lángba borult az éjjel egy akkumulátorokat gyártó cég Jászberényben
  Lángba borult az éjjel egy akkumulátorokat gyártó cég Jászberényben
 • Bartók és Liszt nevét viselik majd az összművészeti eseménysorozatok a Müpában
  Bartók és Liszt nevét viselik majd az összművészeti eseménysorozatok a Müpában

A hét sztorija

 • Március 31-ig várják a javaslatokat a 2021-es Ember Mária díjra
  Március 31-ig várják a javaslatokat a 2021-es Ember Mária díjra
 • Üvegdarab lehet a céklában, visszahívják a Bonduelle termékét
  Üvegdarab lehet a céklában, visszahívják a Bonduelle termékét
 • Soron kívül beadott koronavírus-vakcinák miatt robbant ki botrány Ausztriában
  Soron kívül beadott koronavírus-vakcinák miatt robbant ki botrány Ausztriában
 • Rendhagyó módon tartották meg a Szent Sebestyén napot
  Rendhagyó módon tartották meg a Szent Sebestyén napot
 • 4 milliárd 265 millió forint támogatást biztosít, a magyar vidék számára a kormány
  4 milliárd 265 millió forint támogatást biztosít, a magyar vidék számára a kormány
 • Együttműködési megállapodás született a Honvédelmi Sportszövetség és a Vasvári Álatános iskola köz
  Együttműködési megállapodás született a Honvédelmi Sportszövetség és a Vasvári Álatános iskola köz
 • Nagy az érdeklődés az otthonfelújítási támogatás iránt
  Nagy az érdeklődés az otthonfelújítási támogatás iránt
 • Üveges céklát hív vissza a forgalomból a Bonduelle
  Üveges céklát hív vissza a forgalomból a Bonduelle

Eseménynaptár

 • Kiadta az ideiglenes engedélyt az orosz vakcinára a magyar gyógyszerészeti hatóság
  Kiadta az ideiglenes engedélyt az orosz vakcinára a magyar gyógyszerészeti hatóság
 • A magyar miniszterelnök levélben fejezte ki gratulációját és jókívánságait az amerikai elnöknek
  A magyar miniszterelnök levélben fejezte ki gratulációját és jókívánságait az amerikai elnöknek
 • Beiktatták hivatalába Joe Bident
  Beiktatták hivatalába Joe Bident
 • A kórházak között osztották szét a tegnap érkezett Pfizer-vakcinát
  A kórházak között osztották szét a tegnap érkezett Pfizer-vakcinát