4 évnél régebbi cikk

Ezt az eredeti olasz pizzatészta receptet mindenképp próbáld ki!
Fehérvár Médiacentrum fotójaEzt az eredeti olasz pizzatészta receptet mindenképp próbáld ki!

Van, aki a nápolyi típusúra, van, aki a római típusúra esküszik, nekem utóbbi a kedvencem, ezért most ennek a receptjét fogom megmutatni nektek. A római típusú pizzatészta ismertetője, hogy kívül ropogós, belül puha, egyszerűen tökéletes!

A titok nem csak a hozzávalókban van, leginkább az elkészítési módon múlik minden. Azért fontos, hogy 00-ás liszttel dolgozzunk, mert sokkal jobban le van őrölve, mint a sima lisztek, ezáltal egy lágy, puha, könnyen dolgozható tésztát kapunk.

Hozzávalók:

1kg 00-ás pizzaliszt (ez lehet eredeti olasz liszt, vagy bármilyen 00-ás pizzaliszt)

3dkg élesztő (sörélesztő a legjobb, de a sima is megteszi)

só ízlés szerint (én 1 evőkanállal szoktam)

5-6 dl víz

3-4 evőkanál olíva olaj (nem extra szűz, sima olíva olaj!)

Elkészítés:

A kézmeleg vízhez hozzáadjuk az olíva olajat, majd az élesztőt és felfuttatjuk. Ha ez megvan, beleöntjük a lisztet és a sót egy tálba, lyukat formázunk a közepébe, és hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt. Kézzel elkezdjük összedolgozni, ha már összeállt, kivesszük egy deszkára és 10 percig dagasztjuk. Amint ezzel is elkészültünk félretesszük a tésztát 1 órát kelni.

Ha megkelt, négy részre osztjuk, kis gombócokat formázunk belőle, és a deszkán további félórát kelesztjük a kis gömböket.

 

A kelesztés azonban itt még nem ért véget, átgyúrjuk a kis gombócainkat, és kettesével egy tányérra tesszük őket, folpackkal letakarva hűtőbe tesszük, és további 24 órán keresztül kelesztjük. Minél tovább kelesztjük a hűtőben, annál jobb lesz a végeredmény, nekem 72 óra volt a legtöbb. Elkészítés előtt vegyük ki a hűtőből a tésztát és pihentessük 30 percig, majd lisztezett deszkán középről kifelé haladva formázzuk meg tésztánkat, lehetőleg minél vékonyabbra.

A római típusú pizzát kockára szokták nyújtani, de tetszés szerint formázhatjuk, én a rusztikus formát részesítem előnyben. A feltétek tekintetében itt tényleg igaz a kevesebb több mondás, nálam általában házi paradicsomszósz, mozarella, bazsalikom, esetleg egy kis serrano vagy proscuitto sonka kerül rá.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek