Partly cloudy13 °C
2020. április 4. szombat Izidor
Menü

Ezt az eredeti olasz pizzatészta receptet mindenképp próbáld ki!

Ezt az eredeti olasz pizzatészta receptet mindenképp próbáld ki!
Paradicsomszósz, mozarella, bazsalikom, serrano sonka, nekem így tökéletes. (Fotó: Horváth Reni)

Van, aki a nápolyi típusúra, van, aki a római típusúra esküszik, nekem utóbbi a kedvencem, ezért most ennek a receptjét fogom megmutatni nektek. A római típusú pizzatészta ismertetője, hogy kívül ropogós, belül puha, egyszerűen tökéletes!

A titok nem csak a hozzávalókban van, leginkább az elkészítési módon múlik minden. Azért fontos, hogy 00-ás liszttel dolgozzunk, mert sokkal jobban le van őrölve, mint a sima lisztek, ezáltal egy lágy, puha, könnyen dolgozható tésztát kapunk.

Hozzávalók:

1kg 00-ás pizzaliszt (ez lehet eredeti olasz liszt, vagy bármilyen 00-ás pizzaliszt)

3dkg élesztő (sörélesztő a legjobb, de a sima is megteszi)

só ízlés szerint (én 1 evőkanállal szoktam)

5-6 dl víz

3-4 evőkanál olíva olaj (nem extra szűz, sima olíva olaj!)

Elkészítés:

A kézmeleg vízhez hozzáadjuk az olíva olajat, majd az élesztőt és felfuttatjuk. Ha ez megvan, beleöntjük a lisztet és a sót egy tálba, lyukat formázunk a közepébe, és hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt. Kézzel elkezdjük összedolgozni, ha már összeállt, kivesszük egy deszkára és 10 percig dagasztjuk. Amint ezzel is elkészültünk félretesszük a tésztát 1 órát kelni.

Eredeti olasz pizzatészta recept

Ha megkelt, négy részre osztjuk, kis gombócokat formázunk belőle, és a deszkán további félórát kelesztjük a kis gömböket.

Eredeti olasz pizzatészta recept 

A kelesztés azonban itt még nem ért véget, átgyúrjuk a kis gombócainkat, és kettesével egy tányérra tesszük őket, folpackkal letakarva hűtőbe tesszük, és további 24 órán keresztül kelesztjük. Minél tovább kelesztjük a hűtőben, annál jobb lesz a végeredmény, nekem 72 óra volt a legtöbb. Elkészítés előtt vegyük ki a hűtőből a tésztát és pihentessük 30 percig, majd lisztezett deszkán középről kifelé haladva formázzuk meg tésztánkat, lehetőleg minél vékonyabbra.

Eredeti olasz pizzatészta recept

A római típusú pizzát kockára szokták nyújtani, de tetszés szerint formázhatjuk, én a rusztikus formát részesítem előnyben. A feltétek tekintetében itt tényleg igaz a kevesebb több mondás, nálam általában házi paradicsomszósz, mozarella, bazsalikom, esetleg egy kis serrano vagy proscuitto sonka kerül rá.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

  • Hétfőtől újraindul a termelés a Denso fehérvári üzemében
    Hétfőtől újraindul a termelés a Denso fehérvári üzemében
  • A Velencei-tónál kezdik az idei szúnyogirtást
    A Velencei-tónál kezdik az idei szúnyogirtást
  • Komplex mozgásprogram mindenkinek - Lendüljünk formába 10. rész
    Komplex mozgásprogram mindenkinek - Lendüljünk formába 10. rész
  • Több mint egymillió a koronavírussal fertőzöttekszáma
    Több mint egymillió a koronavírussal fertőzöttekszáma
  • Egészségügyi átcsoportosítási tervet dolgozott ki a kormány
    Egészségügyi átcsoportosítási tervet dolgozott ki a kormány
  • Honvédelmi témájú, online gyermekrajzpályázatot hirdetett a KEMPP
    Honvédelmi témájú, online gyermekrajzpályázatot hirdetett a KEMPP
  • Tavaszi vitaminsaláta, medvehagyma pesto és online túra
    Tavaszi vitaminsaláta, medvehagyma pesto és online túra
  • Továbbra is csak időpontfoglalással lehet személyesen ügyeket intézni a kormányhivatali ügyfélszolg
    Továbbra is csak időpontfoglalással lehet személyesen ügyeket intézni a kormányhivatali ügyfélszolg
  • Hasznos elfoglaltságot kínál online műhelyében a Fehérvári Kézművesek Egyesülete
    Hasznos elfoglaltságot kínál online műhelyében a Fehérvári Kézművesek Egyesülete