Partly cloudy22 °C
2020. szeptember 21. hétfő Máté
Menü

Visszatértek a fehérvári szurkolók

Visszatértek a fehérvári szurkolók
A MOL Fehérvár FC meccsei a leglátogatottabbak (Fotó: molfehervarfc.hu)

Érdekes összeállítással rukkolt ki a sportstatisztika.blog.hu, mely a 2011/2012-es szezontól kezdve egészen a legutóbbi idényig összesítette a fehérvári élvonalbeli csapatok nézőszámait.

Ha csupán a 2011/2012-es szezont hasonlítjuk össze a 2018/2019-es idénnyel, akkor egyértelműen lemérhető: csökkent a meccslátogatási kedv Fehérváron, derül ki a sportstatisztika.blog.hu összeállításából. A portál Székesfehérvár élvonalbeli klubjait vizsgálta, a jelenleg MOL Fehérvár FC néven szereplő labdarúgó klub mellett az Alba Fehérvár KC női kézilabdacsapata, az Alba Fehérvár kosárlabdázói, valamint a Fehérvár AV 19 és a Fehérvári Titánok jégkorongozói kerültek be meccseikkel a speciális kimutatásba.

De térjünk vissza a nézőszám csökkenéséhez. Ha csak az összesített nézőszámokat nézzük, akkor a fenti csapatok meccseire összesen 11031 néző látogatott ki Fehérváron a 2011/2012-es idényben, természetesen fordulónként összesítve. Ez a szám a 2018/2019-es szezonra majd 700 nézővel csökkent, 10373 szurkolóra.

Hosszú idő után ismét emelkedett a meccsre járó szurkolók száma (Fotó: sportstatisztika.blog.hu)
Hosszú idő után ismét emelkedett a meccsre járó szurkolók száma (Fotó: sportstatisztika.blog.hu)

Nézzük csapatonkénti lebontásban a nézőszám alakulását. A vizsgált időszakot a Fehérvári Titánok mindössze 203 szurkolóval kezdte meccsenként, majd a csapat két szezonnyi "pihenő" után igen szép, 723-as átlag nézőszámot produkált 2015/2016-ban. Később ez a szám csökkent, a legutóbbi idényben meccsenként átlagban 347 néző volt kíváncsi a Titánokra.

A Fehérvár AV 19 a legkiegyensúlyozottabb a listán. 2011/2012-ben kiugró, 3444-es nézőszámmal büszkélkedhetett csapat, majd ez a szám beállt valamivel 3000 fő fölé. A legutóbbi idényben kis növekedést értek el az EBEL-ben szereplő hokisok, akik a szezont végül 3132-es átlaggal zárták.

Az Alba Fehérvár KC női kézilabdázóinál 842-es nézőszámmal indult a vizsgált időszak, ez később 600 környékére csökkent. A mélypontot a 2017/2018-as idény jelentette 533-as átlaggal, ám a legutóbbi szezonra szépen javított a klub, amely 619 meccsenkénti látogatottsággal zárt.

Az elmúlt szezon jó teljesítménye remélhetőleg egyre több szurkolót csal ki az Alba FKC meccseire (Fotó: Facebook.com/AlbaFKC)
Az elmúlt szezon jó teljesítménye remélhetőleg egyre több szurkolót csal ki az Alba FKC meccseire (Fotó: Facebook.com/AlbaFKC)

Csökkenés volt megfigyelhető az Alba Fehérvár kosárlabdacsapatánál, amely jó átlaggal indított, de a 2013-as bajnoki cím ellenére is csökkent a nézőszáma. A 2015/2016-os szezonban újra növekedés volt megfigyelhető, ám ezt ismét visszaesés követte. A legutóbbi idényben nem szerepelt jól a csapat, ez az 1116-os átlag nézőszámon is lemérhető volt, ezt szeretnék javítani a hamarosan startoló új szezonban a fehérvári kosarasok.

Érdekesen alakult a MOL Fehérvár FC nézőszámának alakulása az elmúlt években. A vizsgált időszak csúcsát a 2012/2013-as idény jelentette a maga 4722-es nézőszámával, aztán hiába két bajnoki cím, a látogatottság csökkent. Ebben persze szerepe volt a csapat stadionjának teljes újjáépítése és a névváltoztatási hullám miatt kialakult szurkolói távolmaradás. A legutóbbi idényben aztán a gárda hazatért, ez pedig a nézettségen is érezhető volt: 5159-es szurkolói látogatottsággal fejezte be a 2018/2019-es szezont a Vidi.

Korábban már írtunk arról, hogy a klubok összesített adatai alapján a 2017/2018-as szezon volt a mélypont a meccsre járók számát tekintve. A legutóbbi idényben aztán javultak az adatok, a 7723-as látogatottság felugrott a fentebb már említett 10373 főre, remélhetőleg ez a pozitív tendencia az új idényben is megmarad.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Ma kezdi őszi ülésszakát az Országgyűlés
  Ma kezdi őszi ülésszakát az Országgyűlés
 • Szigorítanak a maszkhasználaton
  Szigorítanak a maszkhasználaton
 • Majdnem megteltek a gáztározók
  Majdnem megteltek a gáztározók
 • Koronavírus – Ausztria szigorít
  Koronavírus – Ausztria szigorít
 • Biztonságosak a véradások
  Biztonságosak a véradások
 • Változnak a menetrendek
  Változnak a menetrendek
 • Rövidül a kötelező karantén
  Rövidül a kötelező karantén
 • Koronavírus – szigorúbb intézkedések a múzeumban
  Koronavírus – szigorúbb intézkedések a múzeumban
 • Virágos Székesfehérvár - elindult a pályázat
  Virágos Székesfehérvár - elindult a pályázat