Clear sky22 °C
2019. október 21. hétfő Orsolya
Menü

Mit tegyünk a férfiak fejbőr problémái ellen? - 2. rész

Mit tegyünk a férfiak fejbőr problémái ellen? - 2. rész
Az örökletes problémák ellen is tehetünk (Fotó: hairfinder.com)

„Családi vonás!” - legyintenek sokan, hiszen már nagypapa, apuka is kopaszodó fejtetővel rendelkezett mindig is. Pedig ha már a gyerek kamaszkorában észnél vagyunk és odafigyelünk a fejbőrére, egyáltalán nem biztos, hogy neki is örökletesen így kell élnie!

Legutóbbi alkalommal azt elemeztük ki, Mit tegyünk a férfiak fejbőr problémái ellen? Álland Tünde hajgyógyász, fodrásszal. Ezúttal ezt a témát folytatjuk azzal, mit vegyünk észre már gyerekkorban a kisfiúk fejbőrén, és mit tehetünk, ha örökletes kopaszodásról vagy más fejbőrbetegségről tudunk a családban.

„Járt hozzám egyszer egy tinédzser fiú, akinek gyönyörű, dús, göndör fürtjei voltak. Tizenöt-tizenhat éves korában egyszer csak észrevettem, hogy kevesebb, vékonyabb a haja. Feltűnt, hogy korpásodik a fejbőre, erős seborrhea alakult ki nála. Felhívtam rá a figyelmét, hogy azt kezelni kéne, mert ez is elindíthatja a vékonyodó hajszálaknak a hamarabbi kiesését. Nem hallgatott rám, és egy-két évvel később el is kezdődött nála az a tipikus „mikiegeresedés”, amikor a férfiaknak a homloknál kezd felcsúszni a haj kontúrvonala. Látványosan kevesebb volt már a haja fönt, mint a tarkóján. Ezért fontos már fiatalon is odafigyelni, mert egy rosszul megválasztott hajápoló szer már ilyen korán is komoly károkat okozhat. A legszélsőségesebb esetem egy hétéves kisfiú volt, aki már foltosan kopaszodott. Ezt akár egy óvodai trauma is okozhatja! Vagy éppen egy fel nem derített ételallergia. Ezért érdemes kivizsgáltatni, nincsenek-e felszívódási rendellenességei. Ennek a tünetei is megjelenhetnek a fejbőrön.”

Már kisfiú korban is vegyük komolyan a gondokat! (Fotó: familytimes.cny.com)
Már kisfiú korban is vegyük komolyan a gondokat! (Fotó: familytimes.cny.com)

Hiszen egy fiatal sem biztos, hogy úgy figyel az étkezésére, ahogy kéne (gondoljunk csak a gyorséttermi vasárnapi ebédekre). Aztán a középiskolai felvételi, az új iskola, környezet, tanárok, barátok – ez mind-mind stresszel járó változás. Ilyenkor már az anyagcsere folyamatok, a tápanyag felszívódása sem úgy működnek, mint azelőtt. Ennek pedig jönnek az intő jelei, ahogy az említett kamasz fiú esetében is.

Mégis sokan könnyen veszik félvállról a korpásodást, kopaszodást, hiszen a felmenőkkel is így volt a családban, egyszerűen betudják az örökletes tényezőknek. „ Ezek nem is feltétlenül betegségek, ezek állapotok, amelyeket meg lehet szüntetni, csökkenteni lehet. De valahogy sokan a fontossági sorrend végére teszik, mert ez csak a hajuk.”

Hogy mi okoz problémákat a gyerekek fejbőrén? "Az örökletes tényezőkön túl számít, hogy milyen készítményeket használnak, milyen a szervezetük állapota, a hormonegyensúlyuk, és milyen lelki hatások érik őket. Nincsenek ezzel másként sem a nők,sem a férfiak, már egészen kisgyerekkortól kezdve."

Egy tinédzser esetében még a szülő felelőssége, hogy ha tud ismert problémákról a felmenőknél, akkor jobban odafigyel gyerek állapotára. Már gyerekkorban is léteznek megfelelő terápiás készítmény a korpás, ekcémás fejbőr kezelésére. Az örökletes gén hatását, mely által hamarabb kopaszodna, jelentősen lehet késleltetni megfelelő fejbőr ápolással.

"Maga a vizsgálat is eléggé intim. Fel kell tennem néha olyan kérdéseket is, amikre nem biztos, hogy fel vannak készülve, hiszen „csak” egy hajvizsgálatra jönnek. Voltak olyan szituációk is, amikor bele kellett kérdeznem a szexuális életükbe, de hallottam olyan esetről is, ahol a szülőket ki kellett küldeni, mert egyértelműen látszott a fejbőr és a hajhagymák állapotán, hogy drogokat használ a gyerek."

Tünde hozzátette: a hajgyógyászok a külső okokat próbálják megszüntetni, csökkenteni, javítani. Ahhoz viszont, hogy tartósan megszűnjenek a tünetek, hajbetegségek, az már az adott ember életmódján, életfelfogásán, teljes egészségügyi állapotán is múlik.
Mit tegyünk a férfiak fejbőr problémái ellen? - 2. rész

Sorozatunkban rendszeresen kaphattok tanácsokat a haj egészségével kapcsolatos kérdésekben Tündétől.

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

A hét embere

 • Visszaadja alpolgármesteri megbizatását Brájer Éva
  Visszaadja alpolgármesteri megbizatását Brájer Éva
 • Nyoma veszett egy magyar turistának Erdélyben
  Nyoma veszett egy magyar turistának Erdélyben
 • Holnap kezdődnek a Rákóczi Szövetség programjai
  Holnap kezdődnek a Rákóczi Szövetség programjai
 • Elindult a gyűjtés: öltöztessük együtt fehérbe az adventi kórus fehérvári kisangyalait!
  Elindult a gyűjtés: öltöztessük együtt fehérbe az adventi kórus fehérvári kisangyalait!
 • Bordélyházat üzemeltető személyeket vettek őrizetbe Hegyeshalomban
  Bordélyházat üzemeltető személyeket vettek őrizetbe Hegyeshalomban
 • Nemzeti ünnep - módosított útvonalon közlekednek az autóbuszok
  Nemzeti ünnep - módosított útvonalon közlekednek az autóbuszok
 • VIII. Paál István Fesztivál - országos amatőr színjátszó találkozó városunkban
  VIII. Paál István Fesztivál - országos amatőr színjátszó találkozó városunkban
 • Orbán: a kormány minden polgármesterrel és képviselőtestülettel együttműködik, amely erre kész
  Orbán: a kormány minden polgármesterrel és képviselőtestülettel együttműködik, amely erre kész

Eseménynaptár

 • Jogerős a fehérvári választási eredmény - várhatóan pénteken lesz az alakuló ülés
  Jogerős a fehérvári választási eredmény - várhatóan pénteken lesz az alakuló ülés
 • Rio Star - Latin-Amerika legnagyobb óriáskerekét avatják fel Rio de Janeiróban
  Rio Star - Latin-Amerika legnagyobb óriáskerekét avatják fel Rio de Janeiróban
 • Meteorológiai szolgálat: Észak-Európában már téli idő van
  Meteorológiai szolgálat: Észak-Európában már téli idő van
 • HÍRADÓ 1-kor 2019. október 21.
  HÍRADÓ 1-kor 2019. október 21.