4 évnél régebbi cikk

Tóparti, Vasvári, Teleki: ezek lettek a legjobb fehérvári középiskolák idén
·Oktatásgimnázium·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Wikipedia
Tóparti, Vasvári, Teleki: ezek lettek a legjobb fehérvári középiskolák idén
·Oktatásgimnázium·Utolsó frissítés: undefined

A Tóparti a legjobb székesfehérvári középiskola, nem sokkal lemaradva követi a Vasvári és a Teleki. A HVG szokásos éves kiadványának rangsorát a budapesti gimnáziumok uralják, csak egy vidéki került az első tízbe. A listát a Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium vezeti.

Három fő területen vizsgálták az ország középiskoláinak eredményességét a HVG Rangsor Középiskola 2020 szerkesztői: az első a mindennapi életben szükséges, alkalmazásképes tudás, a második az érettségi eredményessége, a harmadik pedig a felsőfokú továbbtanulás. A végső sorrendet hét részegységből állították össze, ezeknek a mutatóknak az egyszerű számtani átlaga döntötte el az iskolák helyezését. A vizsgált hét részegység

  • a matematika kompetencia-mérés
  • a szövegértés kompetencia-mérés
  • a magyarérettségi
  • a matematika-érettségi
  • a történelem-érettségi
  • a nyelvi érettségi
  • és a felvételi eredmények 

voltak. Az adatokhoz szükséges információkat az egyes oktatási intézmények és az Oktatási Hivatal szolgáltatta. Ezek alapján a legjobb száz közé ismét három székesfehérvári gimnázium jutott be.

Magyarország 61. legjobb középiskolája lett a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium. Az iskola tantestülete 66 főből áll és 756 gyerek tanul itt. Angolt és németet oktatnak a suliban, de szakkörök keretei között lehetőség van még az orosz, az olasz, a latin és a francia nyelvek elsajátítására is. Nemcsak nyelvi szakkörök vannak azonban a Fürdő sor 5. alatt: akinek kedve tartja járhat kreatív írásra, versmondásra, programozásra és rajzra is. A sportra is nagy hangsúlyt fektetnek, igény szerint lehet választani a röplabda, a foci, a kosárlabda, a floorball, a tollaslabda, a zenés gimnasztika és a gerinctorna közül. A Tóparti hat évfolyamos, angol vagy német nyelvből emelt óraszámú, négy plusz egy évfolyamos angol nyelvi előkészítős és négy évfolyamos szakgimnáziumi képzési rendszerben indít osztályokat.

Városon és megyén belül a második, országos szinten a 70. legjobb gimnázium lett a Székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium. Az iskola 679 diákjára 58 fős tantestület jut. A suliban négy és hat évfolyamos rendszerben folyik az oktatás, mindegyik osztályban más-más tantárgyakat tanítanak emelt szinten, így minden tanuló az érdeklődésének megfelelően választhat. Akinek van még extra szabadideje, az több szakkör (versmondás, színjátszás, képzőművészetek) közül is választhat, de sportban is jól áll a gimnázium: lehet focizni, kosárlabdázni, röplabdázni, de a természetjárást is külön kiemelik a kiadványban. A sulinak van partneriskolája Németországban, Angliában és Olaszországban is, talán ezért sem véletlen, hogy a külföldi felsőoktatásban továbbtanulók száma a Vasvári esetében 7 százalék.

Idén a harmadik legjobb középiskola a városból a Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola, országos összevetésben pedig a 81. lett a kis Budai úti gimnázium. Hat nyelvi képzés közül is választhatnak itt a diákok: lehet tanulni angolt, németet, franciát, spanyolt, oroszt és olaszt is. A gimnázium részt vesz a Határtalanul! és az Erasmus+ programokban, Pénziránytű-iskola és az ELTE Informatikai Karának partneriskolája. A tanuló csatlakozhatnak az énekkarhoz, a TeDi színjátszó körhöz és az elektronikai szakkörhöz is. A 629 diákot 53 fős tantestület felügyeli. Képzési formák a Telekiben: négy és hat évfolyamos gimnáziumi, öt évfolyamos gimnáziumi és Arany János Tehetséggondozó Program.

Az egész országot figyelembe véve a legerősebb gimnázium a budapesti Fazekas lett, amit további nyolc fővárosi követ az első tízben. A legjobb vidéki középiskola a győri Kazinczy lett.

  1. Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium
  2. ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium (Budapest)
  3. Budapest V. Kerületi Eötvös József Gimnázium
  4. Budapest I. Kerületi Toldy Ferenc Gimnázium
  5. ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium (Budapest)
  6. Budapest XIV. Kerületi Szent István Gimnázium
  7. Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium (Budapest)
  8. ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium (Budapest)
  9. Karinthy Frigyes Gimnázium (Budapest)
  10. Kazinczy Ferenc Gimnázium és Kollégium (Győr)

Ha csak a vidéki gimnáziumokat nézzük, akkor a két-két győri és debreceni szerepel a tízben, de olyan kisebb települések iskolái is ott vannak a legjobbak között, mint Balatonalmádi, Budaörs vagy Dunakeszi. Fejér megye és így Székesfehérvár egyetlen iskolája sincs a tíz legjobb vidéki középiskola között, városunkhoz legközelebb az erős iskolák közül a veszprémi Lovassy és a pannonhalmi Bencés gimnázium található. 

  1. (10.) Kazinczy Ferenc Gimnázium és Kollégium (Győr)
  2. (11.) Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium és Szakgimnázium
  3. (15.) Nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium 
  4. (16.) Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium
  5. (17.) Lovassy László Gimnázium (Veszprém)
  6. (19.) Révai Miklós Gimnázium és Kollégium (Győr) és (19.) ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium (Szombathely)
  7. (24.) Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium
  8. (25.) Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnázium és (25.) Magyar-Angol Tannyelvű Gimnázium és Kollégium (Balatonalmádi) és (25.) Zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium
  9. (28.) Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája
  10. (30.) Pannonhalmi Bencés Gimnázium és Szakkollégium

A vidéki iskolák között a 29. helyen áll a Tóparti (61.), 35. a Vasvári (70.) és 44. a Teleki (81.).

Nemcsak a HVG jelentette meg a napokban középiskolai rangsorát, hanem a legjobbiskola.hu is frissítette rangsorát. Erről a Fehérvár Televízió készített összeállítást: 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek