4 évnél régebbi cikk

Miért tévedés, hogy az energiaitalok növelik a sportteljesítményt?
Miért tévedés, hogy az energiaitalok növelik a sportteljesítményt?

Sokan úgy gondolják, hogy ha sportolás előtt vagy közben energiaitalt fogyasztanak, akkor attól több lesz az energiájuk és nő a teljesítményük. Csakhogy eközben komoly veszélynek teszik ki a szervezetüket. Mi is történik a szervezettel ilyenkor? Ennek jártunk utána.

Rohanó világunkban a folyamatos pörgés, a mentális és fizikai teljesítmény állandó fokozása szinte természetesnek számít. A cél eléréséhez viszont gyakran nem a megfelelő eszközöket választjuk, több kárt téve így, mint amennyit profitálunk belőle. Így van ez az energiaitalokkal is.” – tudtam meg Kiss Vivien táplálkozási szakértőtől.

Az energiaitalok hivatalosan a szénsavas üdítőitalok csoportjába tartoznak. A Wikipédia és az általános meghatározás szerint „olyan üdítőitalok, amelyek egy bizonyos ideig fokozzák az emberi szervezet anyagcseréjét, az ébrenlétet és a teljesítőképességet”.

Tévesen gyakran ebbe a kategóriába sorolják a különböző izotóniás és sportitalokat is, de ez nem helytálló.   

Sokan gondolják úgy, hogyha sportolás előtt közvetlenül vagy közben fogyasztanak energiaitalt azzal jót tesznek maguknak, hiszen felpörögnek, több lesz az energiájuk és nő a teljesítményük. Ugyanakkor ezzel alapvetően több kárt okoznak, mint hasznot.” – árulta el az egészségmentor – „Az energiaitalokban lévő nagy mennyiségű koffein vízhajtó hatása miatt edzés közben, ha nem pótoljuk megfelelően a folyadékot és/vagy napon, nagy melegben edzünk, könnyebben előfordulhat kiszáradás.”

Az előbb említett koffein és a különböző, szintén az idegrendszert „felkorbácsoló” hatóanyagok (például: taurin, guarana) egymás hatását erősítik. Így együttesen pedig jelentős nyomást jelentenek, az edzés alatt egyébként is fokozottan terhelt idegrendszerre.

Ráadásul, mivel a szénsav fokozza a cukor gyors felszívódását, hirtelen nő meg a vércukor szintünk, amivel párhuzamosan a hasnyálmirigyünk sebesen, nagy mennyiségű inzulintermelésbe kezd. Ez utóbbi a hirtelen emelkedésnek köszönhetően, gyorsan vonja ki a cukrokat a vérből. Így a kezdeti „energialöket” hamar átfordulhat rosszullétbe, vércukorszint zuhanásba. A gyakori vércukor és inzulinszint ingadozás pedig az inzulinrezisztencia és a cukorbetegség kapujába sodor minket.

Mindeközben a különböző összetevők elhitetik az agyunkkal, hogy a korábbi fáradtság ellenére a szervezet bírja a nagy megterhelést. Ez könnyen a visszájára fordulhat és észrevétlenül is túlterhelhetjük a „becsapott” szervezetünket.

Kiss Vivien kifejtette, hogy bár az emberek azt gondolják, hogy az energiaitalok energikussá és ellenállóbbá teszik őket, valójában csak hirtelen energialöketet kapnak a cukor, koffein, szénsav és a különböző hozzáadott vegyületek keverékétől. Ahelyett, hogy a megfelelő életmóddal valódi stabil energiaszintet biztosítanának maguknak, a kívülről jövő „pörgetés” helyett.

A koffeinnel kapcsolatban meg kell jegyezni, hogy blokkolja azokat a receptorokat az agyunkban, amelyek a fáradtság érzetért felelősek. Tehát ugyanúgy fáradtak vagyunk a nagy mennyiségű koffeinlöket után is, csak éppen nem érezzük!

Olyan ez, mint a fájdalomcsillapító. A tünet elmúlik, de a probléma gyökere megmarad, nincsen megoldva. 

Miért olyan veszélyesek az energiaitalok, mi bennük a „mérgező” összetevő? - Mondhatnánk azt is, hogy minden, de ez nem lenne teljesen igaz állítás. Az energiaitalokban nagyon sok cukor vagy mesterséges édesítőszer található.

Az előbbivel kapcsolatban fentebb már említettük, hogy bár egyébként sem tartozik az egészséges kategóriába, de a szénsav által még inkább hozzájárul a vércukor- és inzulinszint ingadozásához, ami hosszútávon többek között cukor problémákat okozhat. Utóbbiról később még ejtünk pár szót.

Aztán ott van a koffein, amely vízhajtó hatása mellett megemeli a vérnyomást, a pulzusszámot. Együttesen a taurinnal különösen leterheli a szívet.Gyakran találunk az összetevők között kolint, ginsenget, guaranát, amikkel önmagukban, kis mennyiségben nem is lenne probléma.

„A legnagyobb gondot az okozza, hogy a különböző pszichoaktív anyagok együttesen, cukor, szénsav és szintetikus B-vitaminok kíséretében jelennek meg. Ilyenkor az egyébként önmagukban, kis mennyiségben nem káros vegyületek együtt jelentős „idegrendszeri nyomást” jelentenek.” – foglalta össze a szakértő.

Az egészségmentor rávilágított arra, hogy az energiaitalok rendszeres fogyasztása már rövidtávon is okozhat például fejfájást, hányingert, vércukorszint-ingadozást. Hosszútávon pedig kialakulhat akár remegés, szívritmuszavar, magas vérnyomás vagy anyagcsere-problémák is.

Érdemes megjegyezni, hogy ezek az üdítőitalok egy ideig fokozzák az idegrendszeri folyamatokat, az anyagcserét, illetve az ébrenléti folyamatokat, a teljesítményt, amihez kölcsönveszik az energia-tartalékaink utolsó cseppjeit is - az aktuális feladat elvégzésének céljából.

Rendszeres fogyasztásuk során kiürítik az energiaraktárakat, melyek azt a célt szolgálják, hogy a szervek és az idegrendszer egészségi állapotát védjék nehezebb időkben, vagy krízis helyzetben.

„Fogyasztásukkal feláldozzuk a hosszú távú energikusságot és az egészséget a pillanatnyi energialöket oltárán.” – mondta Kiss Vivien – „Mindez idővel gyengülő stressz-tűrő képességet, labilis idegállapotot, a szervek korai elöregedését okozza. Közben persze új energiát nem kapunk tőlük, csupán „átprogramozzák” az idegrendszeri státuszunkat. A fogyasztás célja: a teherbíró képesség növelése, de végül ennek éppen az ellentétét éri el a fogyasztó: még jobban kimerül, főleg idegi-agyi értelemben.”

És hogyha tényleg ennyire károsak, akkor miért nem tiltják be őket? – merülhet fel a kérdés.

A szakhatóságok különböző korlátozásokat igyekeznek ugyan bevezetni (például egyes összetevőit, mint a taurint néhány országban betiltották, máshol pedig olyan adóterheket állapítottak meg, amelyek megnehezítették a gyártók helyzetét, akik így kénytelenek lettek mással helyettesíteni az adott összetevőket), ám ez igazi megoldást nem jelent.

Ahogyan a dohányzás esetében, úgy az energiaital-fogyasztásnál is a felelősség a miénk, a vásárlóké. Az, hogy mit viszünk be a szervezetünkbe, és mennyit, az elsősorban a mi, saját döntésünk.  

Persze, azt is látjuk, hogy a gyártók igyekeznek kiszolgálni a piaci igényeket, és sorra jelennek meg a polcokon az „egészségesebbnek” mondott verziók, például a cukormentes változatok.

Az ezekben lévő mesterséges édesítőszereknél viszont szintén van egy csavar.” – hívta fel a figyelmemet a tanácsadó – „Bár a vércukorszintünket nem emelik meg, de az inzulinszintünket igen! Ezzel pedig ugyanúgy hozzájárulnak a vércukor- és inzulinszint ingadozásához és az ezekből fakadó problémákhoz. Tehát a zero-verziók sem jobbak a normálnál!”

Borítókép: commons,wikimedia.org
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek