Fair9 °C
2020. február 21. péntek Eleonóra
Menü

Disztl Péterrel nosztalgiáztunk az új Puskás Ferenc Stadion avatómérkőzése apropóján

Disztl Péterrel nosztalgiáztunk az új Puskás Ferenc Stadion avatómérkőzése apropóján
Disztl Péter számos bravúrt mutatott be a Videoton és a válogatott színeiben is (Fotó: Fehérvár TV)

November 15-én adják át az új Puskás Ferenc Stadiont, a nyitómérkőzésen pedig nem kisebb csapattal méri össze erejét a magyar férfi labdarúgó-válogatott, mint Uruguay klasszisokból álló legénységével. Hogy felidézzük a stadionban lejátszott egykori meccseket, a Videoton legendás kapusával, Disztl Péterrel beszélgettünk.

Disztl Péter megkerülhetetlen alakja Székesfehérvár sporttörténelmének. A harminchétszeres korábbi válogatott labdarúgót a Videoton kiválóságaként ismerhették meg a focirajongók, majd számos hazai és külföldi klubban is bizonyította, hogy nem hiába tartották generációja egyik legjobb portásának.

Számos bravúrt mutatott be a régi Sóstói Stadionban, és természetesen a magyar válogatott kapusaként a Népstadionban is élményszámba menően láthatták vetődni a szurkolók.

Ezekről a mérkőzésekről, és természetesen a november 15-i megújult Puskás Ferenc Stadionban zajló nyitómeccsről is kérdeztük: 

Hogyan emlékszik vissza a Népstadionban bemutatott brazilok elleni bravúrjaira?

Óriási várakozás előzte meg a mérkőzést, nagyon nagy felhajtás volt, főleg azért, mert ez volt az utolsó felkészülési mérkőzésünk a világbajnokság előtt. Tényleg egy olyan fokozott hangulat uralkodott, amelyet nagyon ritkán él meg egy játékos, főleg úgy, hogy Németországból jöttek a brazilok, ahol 2-0-ra kikaptak, és Franz Beckenbauer óva intette őket, hogy vigyázzanak, ugyanis a magyarok jobbak, mint a németek. Szerencsére sikerült ezt az állítást beigazolni.

Hatalmas tömeg volt, több mint ötvenezer néző. Milyen volt ilyen közegben pályára lépni?

Akik itthon játszottak, azoknak addig egy Ferencváros elleni meccs volt a csúcs, az Üllői úton játszani annak idején óriási dolog volt. Ezen a meccsen nyolcvanezer szurkoló jelent meg, és fantasztikus hangulat volt. Ezen kívül szenzációsan játszottunk, és végül simán győztünk.

Amikor a brazilok éledeztek a gyors bekapott gól után, akkor Walter Casagrandénak volt egy nagy lövése, amit gyönyörűen lekapott a levegőből. Hogyan emlékszik vissza arra a védésre?

Ez egy félfordulásból leadott lövés volt a balösszekötőből, amelyet bal kézre vetődve sikerült megfognom. Úgy érzem, hogy az egész csapat fantasztikusan játszott, így ilyenkor egy kapus is feldobott hangulatban véd. Ha egy portás kapott gól nélkül hoz le egy meccset, az mindig pozitívum.

Később a világbajnok NSZK ellen is lehozott 0-0-ra egy meccset. Sőt, még 1985-ben a hollandok ellen is játszott vb-selejtezőt. Mit gondol melyik volt a legjobb csapat: a brazil, a holland vagy az NSZK?

Nehéz a válogatottak rangsorolni, főleg az ilyen nagy csapatokat, hiszen minimálisak a különbségek. Mivel én világéletemben német és Bayern München szurkoló voltam, vagyok és leszek is, így azt mondom, hogy a németek voltak akkoriban a legjobbak. Később az elért eredményeik is ezt tükrözték, hiszen 1986-ban világbajnoki döntőt játszottak, 1990-ben pedig meg is nyerték a sorozatot.

A ‘80-as években nagy hagyománya volt a kettős rangadóknak, bár a Videoton játékosaként ebben nem lehetett része. Van-e hiányérzete ezzel kapcsolatban?

Úgy érzem, hogy ez nem okozott különösebb problémát, hiszen később kerültem a Budapest Honvédhoz, viszont ott egy óriási meccset játszottunk az MKB-döntőben a Fradival, amely az egyik legjobb mérkőzésem volt. Kár, hogy csak tizenegyes nem volt, lehet, hogy azt is megfogtam volna. Végül 1-0-ra győzedelmeskedtünk, előtte való szombaton pedig megnyertük a bajnokságot, így ez egy dupla ünnep volt: bajnokok és kupagyőztesek is lettünk.

November 15-én is lesz ünnep, ugyanis akkor csap össze Magyarország és Uruguay az új Puskás Ferenc Stadion nyitómérkőzésén. Mit vár attól a találkozótól úgy, hogy néhány napon belül Walesben is pályára lép a Nemzeti Tizenegy, ahol ha győznek, akkor biztosan Európa-bajnoki résztvevők lesznek?

Óriási felhajtásra számítok, mivel ez a stadion avatómérkőzése, ezért mindenképpen kiemelt meccsként tartják számon, ám a Wales elleni meccs sokkal fontosabb. Mindegy mi lesz az eredmény Uruguay ellen, a lényeg, hogy legyőzzük a walesi válogatottat. Úgy érzem, ha Uruguay ellen nyerünk, de Walesben kikapunk, akkor az egész nem ér semmit. Az a fontosabb meccs, de azt kívánom, hogy az az első meccs az új stadionban igazi fociünnep legyen.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

 • A gyerekek egyharmada nem reggelizik - derül ki egy kutatásból
  A gyerekek egyharmada nem reggelizik - derül ki egy kutatásból
 • Új, közvetlen áruforgalmi légijárat indul Szöul és Budapest között
  Új, közvetlen áruforgalmi légijárat indul Szöul és Budapest között
 • Továbbra sincs megállapodás az Unió új költségvetéséről
  Továbbra sincs megállapodás az Unió új költségvetéséről
 • BKV: elvi megállapodás a 10 százalékos átlagos béremelésről
  BKV: elvi megállapodás a 10 százalékos átlagos béremelésről
 • Új lakóval gyarapodott a Szegedi Vadaspark
  Új lakóval gyarapodott a Szegedi Vadaspark
 • Novellaíró pályázatot hirdetetett a Fekete Sas és a Vörösmarty Társaság
  Novellaíró pályázatot hirdetetett a Fekete Sas és a Vörösmarty Társaság
 • Február 28-a a Kalevala és a finn kultúra napja
  Február 28-a a Kalevala és a finn kultúra napja
 • Óperenciás mesemondó versenyre várják a jelentkezéseket
  Óperenciás mesemondó versenyre várják a jelentkezéseket

Eseménynaptár

 • Farsangi mulatság az Arany Jánosban - a Vasvári Pál Gimnázium diákjai adtak műsort
  Farsangi mulatság az Arany Jánosban - a Vasvári Pál Gimnázium diákjai adtak műsort
 • Fülöp Gyula nyugalmazott múzeumigazgatóra emlékeznek a Városházán
  Fülöp Gyula nyugalmazott múzeumigazgatóra emlékeznek a Városházán
 • Veszélyes készítményt reklámoznak az interneten szív- és érrendszeri betegségek kezelésére
  Veszélyes készítményt reklámoznak az interneten szív- és érrendszeri betegségek kezelésére
 • A feltételes szabadlábra helyezésről is lesz kérdés a nemzeti konzultációban
  A feltételes szabadlábra helyezésről is lesz kérdés a nemzeti konzultációban