Partly cloudy9 °C
2019. december 15. vasárnap Valér
Menü

Megnyitotta kapuit a karácsonyfadísz-turkáló Tárnokon

Tárnok határában mindig karácsony van, ugyanis egy családias kis üzemben egész évben készülnek az üveg karácsonyfadíszek. A Szabó Manufaktúrában minden darab kézzel készül, a karácsonyi vásáron pedig már megcsodálhatják a színes és fényes díszeket az érdeklődők.

Kézzel festett üveggömbök, és különféle figurák közül lehet válogatni Tárnokon a karácsonyfadísz-turkálóban - az üvegdíszkészítő üzem idén is megnyitotta kapuit a kíváncsi szemek előtt. A Szabó Manufaktúra minden évben valami meglepetéssel készül, idén a pöttyözött díszek számítanak újdonságnak, de mindenféle állatos figurák, gombákat és különböző szerszámba fújt csodákat is találhatnak azok, akik szeretnének elmerülni a karácsonyi díszek végeláthatatlan sokaságában.

"Kétfajta gyártást alkalmazunk: főként a hagyományosat, amelyet több mint száz évvel ezelőtt találtak ki, de már modern díszeket is gyártunk. A réginek az az előnye, hogy igazi kézi munka, a másiknak pedig az, hogy nagy sorozatokat lehet belőle elkészíteni rövid idő alatt, ami szükséges is, ugyanis a piac igényli, hogy nagy mennyiségeket tudjunk a vásárlóknak biztosítani" - kezdte Szabó Lajos, karácsonyfadísz-készítő mester, majd a díszek elkészítésének fázisait részletezte: "A kiindulási alap mindig egy előre legyártott üvegcső vagy üveggömb. Általában a csövekből a figurális dolgokat gyártjuk, a gömbökből, pedig a hagyományos díszeket alkotjuk meg. Ezeket előkészítjük a gyártásra, utána – ha kéziről beszélgetünk –, akkor a technikus kifújja a figurát, a következő fázisban pedig jöhet a beezüstözés. A karácsonyfadísznek csillognia-villognia kell, annak ellenére, hogy vannak már nagy gömbjeink is, a lényeg, hogy fényes legyen".

Aztán mehetnek is a gömbök a mártóba, ahol megkapják a végleges színüket. Persze ekkor még mindig nincsenek kész, nem is úgy néznek ki, mint egy karácsonyfadísz: nagy nyakuk van, ami a festőben nagy segítség, ugyanis így könnyebb megfogni. Minden darabra egyesével, ecsettel és kézzel kerül fel a minta, így számos különböző díszítés készülhet, amelyeket közösen találnak ki az üzemben dolgozók.

Az üzemben nem munkálkodnak sokan, éppen ezért tényleg olyan, mintha egész évben karácsonyozna a család: "Lehet, hogy sokan nem fogják elhinni, de ha valaki bejön vásárolni, és végigmegy a sorok között, öt perc múlva azt mondja, hogy ő még ilyen családi vállalkozást nem látott. Igen, ez az, de nem csak a család vesz részt benne, hanem akik velünk dolgoznak, azok is családtagok.

Mindenki nagyon szeret itt dolgozni. Az alkotás nagy öröm, és néha már alig várják, hogy elkezdjenek valami újat csinálni. Sok fény, sok szín, az emberek kedvessége és vásárlókedve is mind hozzájárul ahhoz, hogy jól érezzék magukat itt az emberek.

A legaktuálisabb trendek szerint, de retróstílusban is felöltöztethetjük karácsonyfánkat, ugyanis az üzemben szinte mindent megtalálni, ami szem-szájnak ingere: a pöttyöstől a csíkosig, állatoktól a mesefigurákig, csillogó és matt gömbök, különféle csíptetősök, egészen picik és nagy gömbök közül lehet válogatni: "Ez a turkáló azért is egyedi, mert ilyen tényleg a világon nincs. Az, hogy ha valaki ide bejön, azt fogja és nézi meg, amelyiket csak akarja, majd a legszebbet elviszi, egyedülálló. Ezt a fajta vásárlást nagyon szeretik az emberek, ennek köszönhetően évről-évre egyre jobban működik az elképzelésünk" - mesélte a karácsonyfadísz-készítő mester.

Igen ám, de nem működött mindig így, az indulás elég nehézkes volt: "1963-ban kaptunk működési engedélyt a különleges eljárásunkra, amit elektrosztatikus bolyhozásnak hívnak. Ezt beadtuk a tanácshoz, de nem nagyon örültek neki. Ám amikor meglátták a végeredményt, hogy miket csinálunk, rögtön megkaptuk az iparengedélyt. A feleségemmel együtt elsősorban játékokat kezdtünk gyártani. Szépen-lassan dolgozott a család, majd egy német autóban megpillantottunk egy mozgófejű kutyát, és akkor jött az ötlet, hogy mi lenne, ha mi is készítenénk tacskó-formát. Ezzel azért már ismertebb lettem a szakmában" - zárta Szabó Lajos.

Ekkor Lajos bácsiék nekiálltak Moncsicsit, játék MZ motorokat, de még gyerekbútort is gyártani. Majd a rendszerváltás után keserves hat év következett, ám miután teljes gőzerővel ráfeküdtek a karácsonyfadísz-készítésre, minden jobbra fordult - azóta pedig nincs megállás, még a frankfurti világkiállításra (Karácsony Világkiállítás Frankfurt) is kijutottak, ahol az újabb partnereknek köszönhetően az egész világra szállítottak díszeket.

A karácsonyfadíszek azóta folyamatosan készülnek, így aki szeretne feldíszített fákban gyönyörködni, ihletet meríteni, vagy megismerni a manufaktúrát, látni, hogy hol és hogyan készülnek a díszek, vagy válogatni közülük, december 22-ig megteheti Tárnokon, a Szabó Manufaktúrában.

A tárnoki Szabó Manufaktúráról bővebben a Fehérvár Televízió készített anyagot:

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

 • Megfeleltek a fogyasztóvédelmi vizsgán a likőrök
  Megfeleltek a fogyasztóvédelmi vizsgán a likőrök
 • Online pályakövetési rendszerrel segíti a pályaválasztást az ITM
  Online pályakövetési rendszerrel segíti a pályaválasztást az ITM
 • Hatalmas tűz ütött ki Moszkva külvárosában
  Hatalmas tűz ütött ki Moszkva külvárosában
 • Civilnek látszó, de fedélzeti kamerával ellátott autókból ellenőrzik a rendőrök a közlekedőket
  Civilnek látszó, de fedélzeti kamerával ellátott autókból ellenőrzik a rendőrök a közlekedőket
 • Holnap lép életbe az új vasúti menetrend
  Holnap lép életbe az új vasúti menetrend
 • Ezekre kerestünk rá legtöbbször a neten 2019-ben
  Ezekre kerestünk rá legtöbbször a neten 2019-ben
 • Lakóház gyulladt ki Kulcson
  Lakóház gyulladt ki Kulcson
 • Megnyílt a Karácsonyfák Utcája a fehérvári Skanzenben
  Megnyílt a Karácsonyfák Utcája a fehérvári Skanzenben

Eseménynaptár

 • Halálos áldozatokat követel a Francia Riviérán tomboló vihar
  Halálos áldozatokat követel a Francia Riviérán tomboló vihar
 • Átalakul a társadalombiztosítás
  Átalakul a társadalombiztosítás
 • Méltányos és vámmentes kereskedelemben bízik az EU a brexit után
  Méltányos és vámmentes kereskedelemben bízik az EU a brexit után
 • Fehérvári advent fényei megtekinthető a polgármesteri irodából
  Fehérvári advent fényei megtekinthető a polgármesteri irodából
 • Több rendőr lesz advent idején Székesfehérváron
  Több rendőr lesz advent idején Székesfehérváron
 • Bartos György József az idei Érdy János Emlékérmes
  Bartos György József az idei Érdy János Emlékérmes
 • December 22-ig látogatható a Betlehemi Szép Csillag kiállítás
  December 22-ig látogatható a Betlehemi Szép Csillag kiállítás
 • A nyugdíjasok karácsonyát tartották meg az ARÉV Sportcsarnokban
  A nyugdíjasok karácsonyát tartották meg az ARÉV Sportcsarnokban
 • A délelőtt második felétől csapadék már nem valószínű
  A délelőtt második felétől csapadék már nem valószínű
 • A Kárpát-medence turisztikai érdekességeit bemutató weboldalt indítottak
  A Kárpát-medence turisztikai érdekességeit bemutató weboldalt indítottak
 • Pinke Lilla a kempo VB legeredményesebb versenyzője
  Pinke Lilla a kempo VB legeredményesebb versenyzője
 • Ma még várja az adományokat a Szeretetházikó
  Ma még várja az adományokat a Szeretetházikó
 • A Fehérvári Programszervező Kft. jövő évi üzleti tervéről vitáztak a képviselők
  A Fehérvári Programszervező Kft. jövő évi üzleti tervéről vitáztak a képviselők