Heavy rain6 °C
2020. január 28. kedd Károly,
Menü

Citromos-marcipános szaloncukor házilag

Citromos-marcipános szaloncukor házilag
A házi szaloncukrot a család biztosan lelopkodja a fáról (Fotó: Kiss László)

Rengeteg gyatra szaloncukrot lehet kapni: némelyik túl édes, a másiknak az utóíze furcsa, a harmadik pedig tartósítószerrel van tele.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy nem lehet finom szaloncukrot boltban venni, mert lehet. Csak el kell olvasni az apró betűt, és ha lehet, előtte kóstolni kell. De a bátor kezdők vagy rutinos konyhatündérek otthon is belefoghatnak a szaloncukorgyártásba, mert nem olyan nehéz, mint amilyennek elsőre tűnik.

Hozzávalók kb. 20-25 darabhoz:

20 dkg mandulaliszt vagy darált mandula, 15 dkg nyírfacukor, fél citrom reszelt héja, 30 ml víz, egy tábla étcsoki (minimum 60 százalékos) vagy 200 gramm csokoládépasztilla, egy evőkanál kókuszzsír

A házi marcipán elkészítése méréssel együtt körülbelül tíz percet vesz igénybe. Dolgozhatunk mandulaliszttel, akkor sokkal simább, tömörebb lesz a végeredmény. Ha viszont sajnálunk több ezer forintot kiadni pár dekányi mandulalisztért, dolgozhatunk az olcsóbb darált mandulával is. A végeredmény ebben az esetben rusztikusabb, darabosabb lesz. Mi ezt az olcsóbb verziót választottuk.

A mandulát egy húsklopfolóval átdaraboljuk, vagy ha van kávédarálónk, akkor átdaráljuk. A nyírfacukor felét összekeverjük a mandula egyik felével, majd belereszeljük a citrom héját. A másik feléből és a vízből pár perc alatt cukros szirupot főzünk. A cukros vizet lassanként adagoljuk a mandulához, majd addig gyúrjuk, amíg össze nem áll. Ha ragacsos lesz a massza, akkor tegyünk hozzá még mandulát. Az egészet folpackba csomagolva két órára betesszük a hűtőbe pihenni.

A pihenő után sodrófával kinyújtjuk, majd késsel körülbelül két centi széles és négy centi hosszú darabokat vágunk belőle. A csíkokat a két kezünk között megsodorjuk, a végeiket kicsit megnyomkodjuk, és egy sütőpapírral bélelt tálcára tesszük.

A házi marcipánt keserű mandulával és gyömbérrel is lehet ízesíteni (Fotó: Kiss László)
A házi marcipánt keserű mandulával és gyömbérrel is lehet ízesíteni (Fotó: Kiss László)

Ezután a munka kényesebb része következik: a bevonat. A csokoládéhoz minimum hatvan százalékos étcsokit vagy csokoládépasztillát érdemes használni, hogy a végeredmény olyan legyen, amit elképzeltünk. A csokit darabokra törjük. A felét vízgőz felett egy fémtálban felmelegítjük. Levesszük a tűzről, majd hozzákeverjük a maradék csokit és az egy evőkanálnyi kókuszzsírt. (Ha van ételhőmérőnk, használjuk! A bevonat akkor lesz szép fényes, ha az olvadt csoki hőmérséklete 31-32 fok körül mozog.)

A csokoládéval gyorsan kell dolgozni, nehogy idő előtt megkössön (Fotó: Kiss László)
A csokoládéval gyorsan kell dolgozni, nehogy idő előtt megkössön (Fotó: Kiss László)

A marcipánokat egy villa vagy kanál segítségével beleforgatjuk a csokiba, aztán a sütőpapírra tesszük a kész művet. Ezután hűvös helyre – spájzba, erkélyre vagy az ablak alá – tesszük, hogy a bevonat megkössön.

A szaloncukrokat ezután papírba csomagoljuk, majd gondosan eldugjuk, mert ha a család rátalál, biztos, hogy nem marad meg karácsonyig!

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

  • A NAV mindenkinek készít adóbevallás-tervezetet
    A NAV mindenkinek készít adóbevallás-tervezetet
  • Oscar-díj - Növényi alapú menük, műanyagpalack-mentes rendezvények
    Oscar-díj - Növényi alapú menük, műanyagpalack-mentes rendezvények
  • Reflektorfényes stadiontúra lesz szerdán a Mol Aréna Sóstóban
    Reflektorfényes stadiontúra lesz szerdán a Mol Aréna Sóstóban
  • Nyílt próbaérettségi nap a lesz a Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusán
    Nyílt próbaérettségi nap a lesz a Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusán
  • Rózsaszín Fények Éjszakája Székesfehérváron is!
    Rózsaszín Fények Éjszakája Székesfehérváron is!
  • Mesés videón láthatjátok a téli kóma után ébredező Csókakő várát
    Mesés videón láthatjátok a téli kóma után ébredező Csókakő várát
  • Főhajtás - a holokauszt áldozataire emlékeztek
    Főhajtás - a holokauszt áldozataire emlékeztek
  • Diafilm délután a Gárdonyi Géza Művelődési Ház Könyvtárában
    Diafilm délután a Gárdonyi Géza Művelődési Ház Könyvtárában
  • A Balázs Elemér Group koncertezik Öreghegyen
    A Balázs Elemér Group koncertezik Öreghegyen
  • Középpontban a helyi adók
    Középpontban a helyi adók
  • Influenza - folyamatosan nő a betegek száma
    Influenza - folyamatosan nő a betegek száma
  • Koronavírus - ajánlásokat tett közzé az Egészségügyi Világszervezet
    Koronavírus - ajánlásokat tett közzé az Egészségügyi Világszervezet
  • Ezerszámra keresik a munkavállalókat a pénzügyi szektorban
    Ezerszámra keresik a munkavállalókat a pénzügyi szektorban