Partly cloudy9 °C
2019. december 15. vasárnap Valér
Menü

Citromos-marcipános szaloncukor házilag

Citromos-marcipános szaloncukor házilag
A házi szaloncukrot a család biztosan lelopkodja a fáról (Fotó: Kiss László)

Rengeteg gyatra szaloncukrot lehet kapni: némelyik túl édes, a másiknak az utóíze furcsa, a harmadik pedig tartósítószerrel van tele.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy nem lehet finom szaloncukrot boltban venni, mert lehet. Csak el kell olvasni az apró betűt, és ha lehet, előtte kóstolni kell. De a bátor kezdők vagy rutinos konyhatündérek otthon is belefoghatnak a szaloncukorgyártásba, mert nem olyan nehéz, mint amilyennek elsőre tűnik.

Hozzávalók kb. 20-25 darabhoz:

20 dkg mandulaliszt vagy darált mandula, 15 dkg nyírfacukor, fél citrom reszelt héja, 30 ml víz, egy tábla étcsoki (minimum 60 százalékos) vagy 200 gramm csokoládépasztilla, egy evőkanál kókuszzsír

A házi marcipán elkészítése méréssel együtt körülbelül tíz percet vesz igénybe. Dolgozhatunk mandulaliszttel, akkor sokkal simább, tömörebb lesz a végeredmény. Ha viszont sajnálunk több ezer forintot kiadni pár dekányi mandulalisztért, dolgozhatunk az olcsóbb darált mandulával is. A végeredmény ebben az esetben rusztikusabb, darabosabb lesz. Mi ezt az olcsóbb verziót választottuk.

A mandulát egy húsklopfolóval átdaraboljuk, vagy ha van kávédarálónk, akkor átdaráljuk. A nyírfacukor felét összekeverjük a mandula egyik felével, majd belereszeljük a citrom héját. A másik feléből és a vízből pár perc alatt cukros szirupot főzünk. A cukros vizet lassanként adagoljuk a mandulához, majd addig gyúrjuk, amíg össze nem áll. Ha ragacsos lesz a massza, akkor tegyünk hozzá még mandulát. Az egészet folpackba csomagolva két órára betesszük a hűtőbe pihenni.

A pihenő után sodrófával kinyújtjuk, majd késsel körülbelül két centi széles és négy centi hosszú darabokat vágunk belőle. A csíkokat a két kezünk között megsodorjuk, a végeiket kicsit megnyomkodjuk, és egy sütőpapírral bélelt tálcára tesszük.

A házi marcipánt keserű mandulával és gyömbérrel is lehet ízesíteni (Fotó: Kiss László)
A házi marcipánt keserű mandulával és gyömbérrel is lehet ízesíteni (Fotó: Kiss László)

Ezután a munka kényesebb része következik: a bevonat. A csokoládéhoz minimum hatvan százalékos étcsokit vagy csokoládépasztillát érdemes használni, hogy a végeredmény olyan legyen, amit elképzeltünk. A csokit darabokra törjük. A felét vízgőz felett egy fémtálban felmelegítjük. Levesszük a tűzről, majd hozzákeverjük a maradék csokit és az egy evőkanálnyi kókuszzsírt. (Ha van ételhőmérőnk, használjuk! A bevonat akkor lesz szép fényes, ha az olvadt csoki hőmérséklete 31-32 fok körül mozog.)

A csokoládéval gyorsan kell dolgozni, nehogy idő előtt megkössön (Fotó: Kiss László)
A csokoládéval gyorsan kell dolgozni, nehogy idő előtt megkössön (Fotó: Kiss László)

A marcipánokat egy villa vagy kanál segítségével beleforgatjuk a csokiba, aztán a sütőpapírra tesszük a kész művet. Ezután hűvös helyre – spájzba, erkélyre vagy az ablak alá – tesszük, hogy a bevonat megkössön.

A szaloncukrokat ezután papírba csomagoljuk, majd gondosan eldugjuk, mert ha a család rátalál, biztos, hogy nem marad meg karácsonyig!

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

  • Megfeleltek a fogyasztóvédelmi vizsgán a likőrök
    Megfeleltek a fogyasztóvédelmi vizsgán a likőrök
  • Online pályakövetési rendszerrel segíti a pályaválasztást az ITM
    Online pályakövetési rendszerrel segíti a pályaválasztást az ITM
  • Hatalmas tűz ütött ki Moszkva külvárosában
    Hatalmas tűz ütött ki Moszkva külvárosában
  • Civilnek látszó, de fedélzeti kamerával ellátott autókból ellenőrzik a rendőrök a közlekedőket
    Civilnek látszó, de fedélzeti kamerával ellátott autókból ellenőrzik a rendőrök a közlekedőket
  • Holnap lép életbe az új vasúti menetrend
    Holnap lép életbe az új vasúti menetrend
  • Ezekre kerestünk rá legtöbbször a neten 2019-ben
    Ezekre kerestünk rá legtöbbször a neten 2019-ben
  • Lakóház gyulladt ki Kulcson
    Lakóház gyulladt ki Kulcson
  • Megnyílt a Karácsonyfák Utcája a fehérvári Skanzenben
    Megnyílt a Karácsonyfák Utcája a fehérvári Skanzenben

Eseménynaptár

  • Halálos áldozatokat követel a Francia Riviérán tomboló vihar
    Halálos áldozatokat követel a Francia Riviérán tomboló vihar
  • Átalakul a társadalombiztosítás
    Átalakul a társadalombiztosítás
  • Méltányos és vámmentes kereskedelemben bízik az EU a brexit után
    Méltányos és vámmentes kereskedelemben bízik az EU a brexit után
  • Fehérvári advent fényei megtekinthető a polgármesteri irodából
    Fehérvári advent fényei megtekinthető a polgármesteri irodából
  • Több rendőr lesz advent idején Székesfehérváron
    Több rendőr lesz advent idején Székesfehérváron
  • Bartos György József az idei Érdy János Emlékérmes
    Bartos György József az idei Érdy János Emlékérmes
  • December 22-ig látogatható a Betlehemi Szép Csillag kiállítás
    December 22-ig látogatható a Betlehemi Szép Csillag kiállítás
  • A nyugdíjasok karácsonyát tartották meg az ARÉV Sportcsarnokban
    A nyugdíjasok karácsonyát tartották meg az ARÉV Sportcsarnokban
  • A délelőtt második felétől csapadék már nem valószínű
    A délelőtt második felétől csapadék már nem valószínű
  • A Kárpát-medence turisztikai érdekességeit bemutató weboldalt indítottak
    A Kárpát-medence turisztikai érdekességeit bemutató weboldalt indítottak
  • Pinke Lilla a kempo VB legeredményesebb versenyzője
    Pinke Lilla a kempo VB legeredményesebb versenyzője
  • Ma még várja az adományokat a Szeretetházikó
    Ma még várja az adományokat a Szeretetházikó
  • A Fehérvári Programszervező Kft. jövő évi üzleti tervéről vitáztak a képviselők
    A Fehérvári Programszervező Kft. jövő évi üzleti tervéről vitáztak a képviselők