4 évnél régebbi cikk

Láttad már a világ első karácsonyi filmjét? Mutatjuk!
·Filmkarácsony·Utolsó frissítés: undefined
Láttad már a világ első karácsonyi filmjét? Mutatjuk!
·Filmkarácsony·Utolsó frissítés: undefined

A Santa Claus (Mikulás) című némafilm még 1898-ban készült. Alig 1 perc 16 másodperc hosszú, de ez is elég ahhoz, hogy az első karácsonyi film legyen. Egyben ez az első alkalom, hogy a Mikulás megjelent a vásznon vagy képernyőn.

Idén 121 éves a világ első karácsonyi filmje. A brit George Albert Smith alig valamivel több, mint egyperces rövidfilmje nem rejt hatalmas fordulatokat, ugyanakkor több szempontból mégis forradalminak számít:

  • ez az első ismert karácsonyi film;
  • ebben jelenik meg először a Mikulás filmen;
  • a Santa Claus az első film, amiben a cselekmény egyszerre több helyszínen játszódik;
  • egyben az első speciális effektek egyike is ebben a rövidfilmben látható.

A történet pedig egyszerű, mint a kő: karácsony este van, a család cselédje lefekteti a gyerekeket az ágyba. A testvérek még egy utolsó pillantást vetnek a kandallóra, de a Mikulásnak se híre, se hamva egyelőre. Lámpaoltás után jön az akkoriban bravúrosnak számító speciális effekt: a címszereplő az eredeti képre vágott, de korábban rögzített jelenetben feltűnik a háztetőn egy karácsonyfával, majd a kéményen keresztül leereszkedik a kandallóba.

A nappaliba már az eredeti képben érkezik meg, majd ajándékokat rejt a gyerekek zoknijába. (Aranyos baki, ahogy nagy igyekezetében - és talán lámpalázasan - a színész nem tudja a második ajándékot a zokniba tenni, és a meglepetés kibucskázik onnan.) Újabb speciális effekt keretében a Mikulás eltűnik a képből, a testvérek felkelnek és örülnek az ajándékoknak. Vége.

Mindezt 1 perc 16 másodpercben itt lehet megnézni:

Borítókép: YouTube/BFI
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek