4 évnél régebbi cikk

Mi mindenre jó az édeskömény?
Fehérvár Médiacentrum fotója
pxhere.com
Mi mindenre jó az édeskömény?

Az édeskömény nemcsak aromás fűszer, hanem nagyon kellemes ízű zöldség és rendkívül hasznos gyógynövény is. C-vitaminban és rostokban gazdag, értékes antioxidáns, esszenciás olaja nagyon hatékony. Többek között jó az asztmára, magas vérnyomásra, torokfájásra, ráncosodásra, szexuális zavarokra is.

Az édesköményt ismerték már az egyiptomiak is, nagyon szerették / és szeretik a mai napig az indiaiak, a kínaiak, a görögök is. Ez utóbbiak régen mágikus erőt sugárzó növénynek tartották, s úgy hitték, hogy Prométheusz az édeskömény szárába rejtette el a parazsat, és így ismertette meg a tüzet az emberekkel. „Marathon”-nak hívták, mert Marathon nevű falu mellett nőtt – természetesen vadon. (Igen, az Athén melletti kis településről van szó, ahol azt athéniak legyőzték a perzsákat. Innen vitték a győzelem hírét Athénba, s ennek állít emléket a híres futóverseny is.)

Hippokratész a csecsemők bélgörcseire ajánlotta e növényt, Dioszkoridész feljegyzései pedig arról szólnak, hogy mennyire könnyíti az emésztést.

A rómaik „Foeniculum”-nak nevezték el, ami „kis szénát” jelent. Bőséges lakomáik előtt körbe adtak egy kis szelencét, melyben édeskömény-magok voltak, s elrágcsáltak pár csipetnyit, hogy segítségével  megelőzzék az emésztési panaszokat (például a gyomorégést).

A középkorban szent növényként tisztelték, és sokáig édesköményt tettek a kulcslyukba, hogy távolt tartsák vele a gonosz szellemeket és a boszorkányokat.

Gyógyhatásáért is fogyasztották: főként fogfájáskor, szembetegségek megjelenésekor, emésztési problémáktól szenvedve nyúltak hozzá, illetve a libidó erősítése céljából.

Az édeskömény a mediterrán térségben őshonos – ebből adódik, hogy a napos, meleg klímát és a szélvédett helyet szereti. A magokat ősszel kell összegyűjteni, amikor több, mint a fele megérett. (A többit papírzacskón tudjuk megérlelni, majd kiszárítani.) A vetést őszre vagy márciusra optimális időzíteni: a magokat szórjuk 2-3 cm mélyre, 30-35 cm távolságra.  

Az édeskömény az ernyősvirágzatúak családjába tartozik. Illatos, évelő. Két méter magasra is megnő. Szirmai sárgák, íze és illata ánizsos.

Észak-Amerikába a bevándorlók révén került. Magyarországra a rómaiak juttatták el, majd a kolostorokban kezdték el termeszteni. A magyar nyelvben nagyon sok elnevezése ismert: bécsi kapor, főnigli, főnikli, nagykömény, német kömény, olasz kapor, római kapor, édesénik, magyar ánizs, ánizskapor, venkel.

E növény valamennyi része ehető: a levele, a szára, a csírája, a magja és a gumója is. A gumóját zöldségként fogyaszthatjuk: lereszelt formában ehetjük nyersen, sütve, főzve, párolva is. A magokat levesekbe, halételekbe tehetjük, s gyógyteát is készíthetünk belőle. Kiegészíthetjük vele a salátákat, köretként is tálalhatjuk, s még likőr-alapanyagként is tekinthetünk rá.

 

Gyógyhatására az alábbi problémáknál gondolhatunk:

  • Asztma
  • Baktérium- és gombafertőzések
  • Béltisztítás
  • Gyulladások
  • Hasfájás
  • Immunerősítés
  • Irritábilis bél szindróma
  • Klimax
  • Kólika
  • Köhögés
  • Magas vérnyomás
  • Menstruációs görcsök
  • Méregtelenítés
  • Oszteoartritisz
  • Puffadás, gázosodás
  • Ráncosodás
  • Reumatoid artritisz
  • Szembetegségek
  • Szexuális zavarok
  • Szív- és érrendszeri betegségek
  • Torokfájás
  • Vastagbélgyulladás 

Mindig jó, ha van a háznál édeskömény, mert a család minden tagjának hasznos lehet.

A csecsemők és a gyermekek gyakran küzdenek bélgörccsel, hascsikarással, szélszorulással. Ilyenkor főzzünk meg egy mokkáskanálnyi magot 2 dl vízben (vagy tejben) és apránként kortyoltassuk el a kicsikkel!

A hölgyeket gyakran kínozza a menstruációs fájdalom. – Ilyenkor elég 3x1 mokkáskanálnyi tinktúrát elfogyasztani, s a görcsök csökkenni fognak! Szoptatós anyák tejtermelése is fokozható édesköménnyel: főzzünk 2,5 dl tejben 2 kávéskanálnyi magot tíz percen át, s ne lepődjünk meg a bőséges tejkiválasztáson! Enyhíti még a klimaxos panaszokat is, és segít az ideális testsúly megtartásában!

Ha súlycsökkentés a célunk, fogyasszunk el minden nap 1-1,5 liter édéskömény-főzetet – miközben természetesen figyeljünk a helyes táplálkozásra is.

E főzethez tegyünk a lábasba 2,5 dl vizet, 2 kávéskanálnyi frissen összetört magot, s főzzük 5 percen át. Hagyjuk 15 percig állni, majd szűrjük le. Fogyasztó hatású még az is, ha étkezés után megeszünk egy kávéskanálnyi pirított magot.

Azok a férfiak, akik prosztata-megnagyobbodásban szenvednek, orvosi terápia mellett kiegészítő házi kezelésként fogyasszanak édesköményt!

Az édesköményt külsőleg is használhatjuk arcgőzölésre, a petyhüdt bőr frissítésére. Jó még puffadásra, emésztési panaszok, epebántalmak ellen. Frissíti a memóriát, javítja a látást és megnyugtatja a gyulladt, vörös szemeket. Szemgyulladáskor a már említett főzetet hűtsük langyosra, majd öblögessük át vele többször a szemünket!  (Kizárólag vegyszermentes, házi termesztésű magokat használjunk fel!)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek