1 évnél régebbi cikk

Tartósan színes hajra vágysz - festés nélkül?
Tartósan színes hajra vágysz - festés nélkül?

Piros, kék, zöld, lila, rózsaszín – s megannyi színben ragyoghat a hajunk. Ráadásul a hajszálak károsítása nélkül, könnyedén változtatva a színeket, akár napról napra, hétről hétre. Érdekel a megoldás? Akkor olvass tovább!

Régebben csak szőkére, barnára, feketére, s ezek változataira festették be hajukat a hölgyek. A burgundi már a „vadabb” kategóriába tartozott, kevesen merték bevállalni a vörös különböző árnyalatait. Volt egy időszak, amikor nagyon divatosnak számított a melír is, ám a természetes hajszínen – és annak „élénkített” módozatain - kívül nehezen lehetett elképzelni más színt. (Amikor még középiskolás voltam - kb 25 évvel ezelőtt - és kék hajra vágytam, nemcsak anyukám zavart ki a konyhából e számára döbbenetesnek tűnő óhaj hallatán, hanem a fodrászok is széttárták a karjukat jelezve, hogy kérésem megoldhatatlan.)

Aztán megváltozott a világ. Mások lettek az igények, s a technológia is fejlődött – egymást gerjesztve, alakítva. Bejöttek a színes hajfestékek, hajszínezők, hajhabok, hajkréták, spirálok élénk rózsaszínt, égő vöröset, fűzöldet és rikító kéket ígérve. Előbb csak farsangokra, házibulikra öltöztették szivárványba az emberek a hajkoronájukat, majd a hétköznapi viseletnek is egyre inkább a részévé váltak a vadabb (sokak által „természetellenesnek” mondott) színek.

Az élénk színnel viszont van egy nagy baj: nem mondhatók igazán tartósnak. A hajfesték csak úgy fogja meg a hajat, ha előtte leszívatjuk a hajszálakat, ami egyértelműen károsító hatású. S ettől függetlenül se lesz igazán tartós az eredmény: 2-3 hetente újra kell festetni, miközben a szín igencsak kopik! Ha ráadásul sötét színű a hajunk, akkor a fodrásznak alaposan meggyűlik vele a baja, mire a vágyunkat megvalósítja. A hajszínezők, hajhabok, hajkréták, spirálok pedig csak alkalmakra használhatók, mivel egyáltalán nem mondhatók tartósnak. (A hajkréta és a spirál például csak mosástól mosásig tart, a vízzel együtt „lefolyik” a szín a hajról.)

Mit tehet tehát az, aki színes hajat szeretne, de félti haja egészségét? Aki tartós megoldásra vágyik, és kínlódni se szeretne a folyamatos festegetéssel? – Nekik nyújt megoldást a műhaj! No, nem kell rögtön a szívhez kapni és parókára gondolni, vagy valamilyen természetellenes dologra! Léteznek már olyan valódi hajnak tűnő műhajak, melyekért rendkívül olcsón hozzájuthatunk – akár az Interneten megrendelve külföldről vagy Magyarországról.

Ezek a póthajak nagyon jó minőségűek, s bármilyen élénk színben – és hosszban – megvásárolhatók. Tincsenként rakhatjuk a hajunkba – mintha a saját, befestett hajunk lenne.

A tincseket alkalmi jelleggel is beletűzhetjük a gyárilag rajta lévő csat segítségével, vagy a csatot levágva fonással is rögzíthetjük! A fonáshoz válasszuk el a hajat a képen látható módon, majd pár centis fonás után kötözzünk meg duplán a műhajjal. Természetesen mini gumival is rögzíthetjük, de így sokkal praktikusabb / egyszerűbb a zárás. Így akár hetekig a fejünkön lehet anélkül, hogy különösen foglalkozunk kellene vele.í

 

 „Ha fonással rögzítjük a póthajat, akkor vigyázzunk arra, hogy hajmosáskor ne dörgöljük nagyon az érintett felületen, különben meglazulhat a kötözésnél.” – tanácsolja Olvasóinknak Varga Barbara – „Próbáljuk meg laza mozdulatokkal besamponozni, és leöblíteni. Nyugodtan használjunk hajbalzsamot, ha egyébként szoktunk, de tudnunk kell, hogy a műhajra semleges hatással van, az nem fog rá reagálni, csak a saját hajszálainkat tudjuk ápolni vele.”

A fehérvári fodrász azt is elmondta, hogy nyugodtan használhatjuk a hajgöndörítőt vagy a hajvasalót. Csupán arra ügyeljünk, hogy vasaláskor ne menjünk 130 fok felé. A hajvaslást és a göndörítést először egy felrakatlan tincsen próbáljuk ki, mert a műhajak összetétele sem mindig azonos, s előfordulhat, hogy valamelyik típust nem lehet szépen göndöríteni / vasalni.

Borítókép: Varga Barbara
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek