Rain15 °C
2021. május 13. csütörtök Szervác
Menü
Házhozszállítás

A fertőtlenítésből ne maradjanak ki az okoseszközök sem!

A fertőtlenítésből ne maradjanak ki az okoseszközök sem!
Mobilunk számtalan kórokozó hordozója lehet, érdemes tisztítását rendszeresen végezni! (Fotó: mashable.com)

Veszélyhelyzet van. Az én eddigi életemben még nem volt ilyen. Gondolom az olvasók zöme is így van ezzel. Most ismerkedünk a szokatlan és ismeretlen helyzettel, amely sok odafigyelést kíván mindenkitől. Így kezetek mellett fertőtlenítsétek okoskütyüiteket is!

A higiéniás szabályok ismeretét, és azok betartását már hetek óta szajkózza mindenki - tegyük hozzá, jogosan. Ugyanakkor nem nagyon esik szó azokról a mindennapi használati eszközökről, amelyeket ott szorongatunk szinte egész nap a kezünkben.

Azt már láttam több híradásban is, hogy a tömegközlekedési eszközöket, kiváltképpen azok kapaszkodóit is fertőtlenítik. Azonban még nem nagyon hallottam arról, hogy mi a helyzet azokkal a kütyükkel, amelyek az évek alatt hozzánk, sőt, inkább a kezünkhöz nőttek. Gondolok itt az okostelefonokra, tabletekre, notebookokra, billentyűzetekre.

Normál életvitelben is többször hallhattuk, hogy például az egyik leginkább szennyezett munkaeszközünk a billentyűzet. Napi több órán keresztül nyomkodjuk, gyakran minden higiénés megelőzési metódus használata nélkül. Ugyanez igaz a mobiltelefonokra is. Tapogatjuk úton-útfélen. Munkahelyen, tömegközlekedésen, buszmegállóban, utcán, sokan még az illemhelyen is előveszik. Ugyanakkor nem gondolunk arra, hogy ezen munkaeszközök felületéről is simán összegyűjthetünk bármilyen kórokozót, akár a koronavírust is!

Sőt, vannak olyan elrettentő statisztikák, amelyek szerint az okostelefonon, billentyűzetek felületén többször annyi kórokozó található, mint a vécédeszkán. Éppen ezért fontos, hogy ezeket is - akár naponta többször is - tisztítsuk meg. 

Így tisztítsd a mobilodat!

Ahhoz, hogy mobilunkat, billentyűzetünket tisztává varázsoljuk, fertőtlenítsük, nem feltétlen kell hipóba áztatni azokat. Sőt, a különféle vegyi anyagokkal jobb, ha óvatosan bánunk, mert azok akár még kárt is okozhatnak azokban. Egyes maró hatású vegyi anyagok, de még az izopropil alkohol rendszeres használata is mattíthatja a fényes felületeket. A tisztításhoz bőven elegendő lehet az egyszerű, meleg szappanos - vizes letörlés.

A Mashable egy tutorial videót is készített, amelyben pontokba szedve megmutatja, hogyan végezhetjük el a tisztítást akár otthon is. A fertőtlenítő tisztításhoz pont elég egy kevés víz, folyékony szappan, valamint egy mikroszálas törlőkendő:

 1. Tisztítás előtt mindenképp kapcsoljuk ki a készüléket és húzzuk le a töltőről! Konnektorba csatlakoztatott eszközhöz ne nyúljunk vizes kézzel! A kábeles fülest is húzzuk ki!
 2. Egy kis tálban keverjünk össze szappant és vizet!
 3. Áztassunk meg jól a kendőt a szappanos vízben, majd csavarjuk ki a felesleget belőle! Fontos, hogy tocsogó vizes kendővel ne essünk neki a készüléknek, mert abból folyadék juthat a belsejébe.
 4. Törölgessük át vele a mobil felületét, de ügyeljünk rá, hogy semmiképpen ne áztassuk el akkor sem, ha vízálló készülékről van szó!
 5. Tiszta kendővel töröljük szárazra a mobilt!

Ettől a folyamattól nyilván nem lett még orvosi steril a mobilunk, de már sokat tettünk annak érdekében, hogy megelőzzünk egy nem kívánt fertőzést. Ugyanígy járhatunk el notebookunk, billentyűzetünk és más egyéb irodai eszközünk (asztali számológép, vonalzó, toll, tűzőgép, fénymásoló, nyomtató) esetében is!

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • 1416-tal nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon
  1416-tal nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon
 • Útlezárás a Hosszúsétatéren
  Útlezárás a Hosszúsétatéren
 • 54 új fertőzött Fejérben, 1416 az országban
  54 új fertőzött Fejérben, 1416 az országban
 • Ma kezdődik az öttusa világkupa-döntő Székesfehérváron
  Ma kezdődik az öttusa világkupa-döntő Székesfehérváron
 • 12 és 15 év közötieket oltják az Egyesült Államokban
  12 és 15 év közötieket oltják az Egyesült Államokban
 • Megvan a Karlovy Vary nemzetközi filmfesztivál tervezett időpontja
  Megvan a Karlovy Vary nemzetközi filmfesztivál tervezett időpontja
 • Módosul a kismamák oltására vonatkozó ajánlás
  Módosul a kismamák oltására vonatkozó ajánlás
 • Kezdődik a 16-18 évesek oltása
  Kezdődik a 16-18 évesek oltása
 • Méhlegelők Székesfehérváron
  Méhlegelők Székesfehérváron