4 évnél régebbi cikk

Koronavírus: 50-re nőtt a fertőzöttek száma, több száz beteg lehet a következő napokban, sikerült izolálni a vírust, bezárnak a fehérvári játszóterek - 14. nap
·Hírekkoronavírus·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Tóth Gabriella
Koronavírus: 50-re nőtt a fertőzöttek száma, több száz beteg lehet a következő napokban, sikerült izolálni a vírust, bezárnak a fehérvári játszóterek - 14. nap
·Hírekkoronavírus·Utolsó frissítés: undefined

50-re nőtt a hazánkban diagnosztizált fertőzöttek száma, a koronavírusos járvány már abba a szakaszba lépett, amikor már csoportos megbetegedések történnek.

Újabb magyar állampolgároknál és egy külföldinél mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), így összesen 11 új beteggel 50-re nőtt a hazánkban diagnosztizált fertőzöttek száma.

Ahogy azt  dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos hétfőn bejelentette és az adatokból is látszik: a járvány második szakaszához érkeztünk, amikor az egyedi fertőzések után már megkezdődött a vírus közösségi terjedése, amely azt jelenti, hogy már nem lehet minden fertőzöttről pontosan megmondani, hogy kitől kapta a fertőzést.

Ennek eredményeképpen a koronavírusos járvány már abba a szakaszba lépett, amikor már csoportos megbetegedések történnek - tájékoztatott Müller Cecília, országos tisztifőorvos az Operatív Törzs keddi sajtótájékoztatóján.

- Dr. Cser-Palkovics András Facebook-posztban adott tájékoztatást Székesfehérvár önkormányzatának legfrissebb intézkedéseiről:

- Fehérvár polgármestere a délelőtt folyamán is kiadott egy közleményt, melyben a 70. életévüket betöltött fehérváriakat szólítja meg:

- Dr. Cser-Palkovics András esti posztjában pedig a fiatalokat szólítja meg és arra kéri azokat a 18 éven felüli, teljesen egészséges és a vírusfertőzés által sem közvetlenül, sem közvetetten nem érintett személyeket, hogy jelentkezzenek önkéntes munkára.

- A Videoton Holding Zrt. csatlakozott a Denso Magyarország Kft. 10 millió forintos felajánlásához, amelyet az új koronavírus (COVID-19)
elleni védekezésre fordítanak Székesfehérváron.

- A koronavírussal kapcsolatos tájékoztató plakátot helyez ki a városgondnokság munkatársa Székesfehérváron március 17-én. A koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében a városban tájékoztató plakátokat helyeztek ki az önkormányzat kezdeményezésére. (MTI)

- A Hiemer-házban és a MOL Aréna Sóstó Stadion Látogatóközpontjában a rendezvények tartását azonnali hatállyal felfüggesztették.

- A CMed Rehabilitációs és Diagnosztikai Központ március 18-tól egyelőre határozatlan ideig bezárja kapuit.

- Megkezdték az új típusú koronavírus ellen kifejlesztett első vakcina tesztelését - jelentette be az amerikai Egészségügyi Intézetek Központja (NIH) hétfőn, írja az MTI.

Közleményében a szervezet tudatta: a klinikai teszteket 45 önkéntes jelentkezőn kezdték meg. Valamennyien 18 és 55 év közötti felnőttek, akik jó egészségnek örvendenek. A kísérletek körülbelül hat hétig tartanak.

- Új várakozási rendet vezetett be a Magyar Posta Zrt. hétfőtől a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása érdekében, e szerint a gyógyszertárakhoz hasonlóan egyszerre csak annyi ügyfél tartózkodhat az ügyféltérben, ahány kiszolgáló pult működik - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.

A Magyar Posta a többi várakozót arra kéri, hogy a bejárat előtt várjanak, egymástól javasoltan körülbelül 1 méterre. Az új szabály bevezetése nemcsak a postai dolgozók, hanem az ügyfelek egészségét és biztonságát is szolgálja - tették hozzá. A közlemény szerint arcmaszkot és gumikesztyűt kapott hétfő reggel minden olyan postai dolgozó, akinek közvetlen ügyfélkapcsolata van. A maszkokat a kézbesítők, a postai ügyintézők és a csomagkézbesítők kapják.

-  Március 17-től határozatlan időre zárva tartanak a mozik, a Cinema City visszatéríti a 18 órára megvásárolt jegyeket.

- A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége úgy döntött, hogy befejezettnek nyilvánítja a 2019/2020-as bajnokságokat minden korosztályban, mindkét nemben. Bajnokot nem hirdetnek, mint ahogyan kieső sem lesz idén. A nemzetközi kupás szerepléssel kapcsolatban nem hoztak most határozatot.

- A koronavírus-járvány elleni védekezés miatt kialakult nemzetközi helyzet és az alkatrészellátásban mutatkozó bizonytalanság miatt a tervek szerint hétfőtől leáll a termelés az Audi Hungaria Zrt. győri gyárában is - tájékoztatta a vállalat kedden az MTI-t.

- A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság azt javasolja, ahhoz, hogy az internethálózatot továbbra is jó minőségben érjék el a felhasználók, gondoljátok át a nethasználati szokásokat, különösen csúcsidőben. Ennek érdekében kéri az NMHH az alábbi tanácsok betartását:

  • ne csatolmányként küldjünk nagyméretű fájlokat (pl. videók, prezentációk, nagyfelbontású képek) hanem azok felhőszolgáltatásokban lévő elérhetőségét adjuk meg.
  • Csak szükséges esetben töltsünk le vagy küldjünk nagyméretű csatolmányokat, adatfájlokat az internetről. Ha erre mindenképpen szükség van, ezt éjszaka vagy reggel tegyük, és használjunk tömörítést (pl. Zip).
  • Csúcsidőben – napközben – minimalizáljuk a munkánkhoz vagy a tanuláshoz nem feltétlenül szükséges streamingalkalmazások (pl. videomegosztók, online játékok) használatát.
  • Ha mégis elkerülhetetlen, hogy videót nézzünk – pl. online tanuláskor –, akkor használjuk a kisebb felbontású (SD) formátumot – kis képernyőn ez még megfelelő minőséget ad.
  • Videokonferenciák alatt, illetve a személyek (család, barátok) közötti kapcsolattartásra használt alkalmazások (Viber, Skype stb.) igénybevételekor – ha ez lehetséges –, törekedjünk arra, hogy csak a hangfunkciót használjuk, és ha nem szükséges, a képet kapcsoljuk ki.
- Nem zár be a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér,  továbbra is indít és fogad járatokat, de az országba útlevél-ellenőrzés után csak magyarok léphetnek be, és csak a 2B Terminál fogad járatokat - közölte a Budapest Airport kedden az MTI-vel.

- Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) hivatalosan is megerősítette, amit a norvég szövetség közölt elsőként: megszületett a döntés, az UEFA egy évvel elhalasztja a nyári labdarúgó Európa-bajnokságot - melynek Magyarország az egyik társrendezője, tizenegy másik országgal közösen-, így hivatalosan 2021. június 11. és július 11. között bonyolítják le a Európa legnagyobb focitornáját.

- Vasárnaptól nem tartanak nyilvános liturgiát a katolikus templomokban a koronavírus-járvány miatt - közölte Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) kedden az MTI-vel.

Azt írták: a templomok "mint a lelki feltöltődés és imádság helyei különösen is fontosak", ezért nem zárják be azokat, de a nyilvános liturgia vasárnaptól "szünetel". Egyetlen kivétel a temetés, "amelyet egyszerű formában, röviden kell megtartani".

- Letartóztatta a bíróság azt a 35 éves hondurasi férfit, aki a koronavírus-világjárvány okozta veszélyhelyzetet kihasználva, nem létező szájmaszkokra hivatkozva csalt ki társaival közösen csaknem százezer amerikai dollárt egy egyesült államokbeli cégtől - közölte az indítványozó Fővárosi Főügyészség vezetője kedden az MTI-vel.

(2020. március 4-én jelentették be az első két magyarországi koronavírusos beteget, ezért az fmc.hu ettől a naptól számolja a járvány megjelenését az országban.)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek