Clear sky13 °C
2021. május 8. szombat Mihály
Menü

Koronavírus: Fejér megyében hunyt el a legtöbb idős a vidéki idősotthonok közül, Nyugat-Európából került a vírus Magyarországra - 69. nap

Pécsi kutatók megtalálták a magyarországi koronavírusos fertőzések forrását, Fejér megyében hunyt el a legtöbb idős a vidéki idősotthonok közül, 67 a 18 év alatti igazolt fertőzöttek száma - a hétfői, legfontosabb hírek egy helyen.

Fejér megyében hunyt el a legtöbb idős a vidéki idősotthonok közül

A 100 elhunytból 74 Budapesten található idősotthonban hunyt el, közülük 65 a fővárosi önkormányzat által fenntartott intézményben, 26-an pedig vidéki idősotthonban - tette közzé a koronavirus.gov.hu kormányzati honlapon.

Az országban eddig 32 idősotthonban igazoltak koronavírus-fertőzést, 12 budapesti és 20 vidéki intézményben. A legfertőzöttebb intézmény a Pesti úti idősotthon, ahol már 42 az elhunytak száma, és 305 lakónál meg 26 dolgozónál igazoltak koronavírus-fertőzést.

A hétfői adatok szerint 773 idősotthoni lakónál és 128 dolgozónál mutatták ki a koronavírust, 100 gondozott hunyt el, 118-an már meggyógyultak.

A fővárosban 12 idősotthonban jelent meg a fertőzés, ebből 7 a fővárosi önkormányzaté, a többi civil vagy egyházi fenntartású. A Budapesten található idősotthonokban 471 gondozott fertőzött, közülük 404 fővárosi fenntartású intézményben él.

A vidéki idősotthonokról, amelyekben megjelent a fertőzés, azt írták, csak 9 intézményben összesen 26-an haltak meg. Azokon a helyeken 302 gondozott és 51 dolgozó lett fertőzött eddig.

A legtöbb elhunyt (6 ember) a Fejér megyei mezőszilasi idősotthon lakója volt, 5 pedig az ugyancsak Fejér megyei seregélyesi intézményé. Négyen hunytak el a borsodnádasdi intézményben.

Közölték azt is, országszerte zajlik az idősotthonok ellenőrzése és fertőtlenítése. A több mint kétszáz személyes intézményekben a kórházparancsnokok intézményparancsnokként felügyelik a járványügyi intézkedések végrehajtását és a felelős készletgazdálkodást - jelezték.

Nyugat-Európából került a vírus Magyarországra

Pécsi kutatók megtalálták a magyarországi koronavírusos fertőzések forrását - tette közzé Facebook-oldalán a Pécsi Tudományegyetem Virológiai kutatócsoportja. A szakértők azt kutatják, hogy honnan származtak a hazánkban lévő vírusok és mennyire aktívan terjedtek belföldön. Eredményeik szerint tisztán látszik, főként Európa különböző pontjairól hazatérők hozták be a vírust. Feltárhatóak ugyanakkor más kontinensről származó vírusok is, ezek eredete vagy Kínára vagy az USA területére vezethető vissza.

 67 a 18 év alatti igazolt fertőzöttek száma

Eddig nagyon sikeres a járvány kezelése, a védelmi intézkedésekkel alacsonyan tudták tartani a fertőzöttek számát - mondta el Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfői online sajtótájékoztatóján.

Az igazolt fertőzöttek száma eddig 3284, az aktív fertőzötteké 1905. Az összes fertőzött számába minden olyan elhunytat is beleszámolnak, aki koronavírussal fertőzött volt.

Magyarországon az EU alsó harmadában van az elhunytak száma. Eddig nem mutattak ki többlethalálozást az elhunytak más években átlagos számához képest - mondta a tisztifőorvos.  Az elhunytak több mint fele 80 év feletti.

Csak 67 a 18 év alatti igazolt fertőzöttek száma, közülük számosan már meggyógyultak, maradandó egészségkárosodást pedig egyikük sem szenvedett. Jelenleg két gyermekkorú fertőzöttet tartanak nyilván, az állapotuk kielégítő - mondta el a tisztifőorvos.

 A koronavírus-fertőzés miatt elhunytak csaknem fele, 198 ember 80 év feletti volt. Az elhunytak közül 177-en 65 és 79 év közöttiek, 20-an 60 és 64 év közöttiek, 15-en 50 és 59 év közöttiek, 8-an 40 és 49 közöttiek és 3-an 30 és 39 év közöttiek voltak.

Az összes beteg 42 százaléka férfi, 58 százaléka nő, ez megfelel a magyarországi korfának; vagyis a megbetegedések aránya tükrözi, hogy a 90 év feletti kort sokkal több nő éri el, mint férfi.

(2020. március 4-én jelentették be az első két magyarországi koronavírusos beteget, ezért az fmc.hu ettől a naptól számolja a járvány megjelenését az országban.)

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

 • Újabb, egymillió 200 ezer adag kínai vakcina érkezett Magyarországra
  Újabb, egymillió 200 ezer adag kínai vakcina érkezett Magyarországra
 • Négy helyszínen mutatja be nyári darabjait a fehérvári Vörösmarty Színház társulata
  Négy helyszínen mutatja be nyári darabjait a fehérvári Vörösmarty Színház társulata
 • Maruzsa: rendben zajlik az érettségi
  Maruzsa: rendben zajlik az érettségi
 • A vakcinabeszerzés gyorsítását sürgeti a miniszterelnök
  A vakcinabeszerzés gyorsítását sürgeti a miniszterelnök

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Tematikus sétát tartanak a Belvárosban
  Tematikus sétát tartanak a Belvárosban
 • Korlátlan kedvezményekkel feldezhetőek az ország látnivalói
  Korlátlan kedvezményekkel feldezhetőek az ország látnivalói
 • Négy helyszínen mutatja be nyári darabjait a fehérvári Vörösmarty Színház társulata
  Négy helyszínen mutatja be nyári darabjait a fehérvári Vörösmarty Színház társulata
 • Bővíti dunakanyari járatainak számát a Mahart
  Bővíti dunakanyari járatainak számát a Mahart
 • Éjfélig még várják az aláírásokat a nemzeti kisebbségek megmaradásáért
  Éjfélig még várják az aláírásokat a nemzeti kisebbségek megmaradásáért
 • Megkezdik a Budapest-Balaton kerékpáros útvonal építését
  Megkezdik a Budapest-Balaton kerékpáros útvonal építését
 • Valószínűleg sikerült megtörni a járvány harmadik hullámát Németországban
  Valószínűleg sikerült megtörni a járvány harmadik hullámát Németországban
 • Szerbiában ma kinyithattak a vendéglátóhelyek belső helyiségei
  Szerbiában ma kinyithattak a vendéglátóhelyek belső helyiségei
 • Újraindulnak a tervezett műtétek
  Újraindulnak a tervezett műtétek